Abban, hogy az időskori gyógyítás megfelelő színvonalú legyen, kiemelkedő szerepük van a geriáter szakembereknek. A Semmelweis Egyetem tavaly alapította meg a Szent Rókus Klinikai Tömbben az első magyar Geriátriai Klinikát és Ápolástudományi Központot. Az intézmény „Az időskor nem betegség” címmel a 11. Semmelweis Egészség Napokon több előadást tartott a témában.

Kisebb a védekező „hadsereg”

– Idősebb korban az immunrendszer alapvetően lassabban és kevesebbet dolgozik. Könnyebben elkerülik a figyelmét az ellenséges daganatsejtek is. Gyakoribbak a fertőzések, mert kisebb „hadsereg” áll rendelkezésre a védekezéshez. Ugyanakkor az egészséges életmódra való törekvéssel időskorban is sokat lehet javítani az életminőségen – hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Hozzátették: ennek egyik lényeges eleme a rendszeres fizikai aktivitás.

– Az aktív, egészséges időskorért mindenki sokat tehet. A mindennapi élet fontos részévévé kell válnia a rendszeres, ízületeket kímélő mozgásnak – hangsúlyozták.

Örömök, élmények, célok

Nagyné Baji Ildikó pszichiáter Mi tart fiatalon? című előadásában úgy összegezte: fizikai, mentális állapotunk, szociális kapcsolataink határozzák meg, hogyan érezzük magunkat a mindennapokban.

– Az életminőség a testi, szellemi, szociális jóllét egysége – magyarázta. Idézte Sigmund Freud pszichiáter, neurológus szavait, aki szerint dolgozni és szeretni a legfontosabb, ez ad értelmet az életnek.

Nagyné Baji Ildikó szerint a fiatalság megőrzését több tényező befolyásolja, például a genetika, az életmód és a gondolkodásmód.

– A „fiatal öregséghez” vezető út az, amikor az ember örömét leli a napi tevékenységben, értelmesnek látja az életét, vannak céljai és optimistán tekint a jövőbe. A mentális állapot szempontjából fontos a gondolkodás, az érdeklődés mások és a világ iránt, a változó világ követése, a kihívások legyőzése. Szükség van a jó szociális kapcsolatokra, a boldogságra és élményekre – hangsúlyozta a pszichiáter.

Le kell gyűrni az ártó hatásokat

Olasz kutatókra hivatkozva elmondta, hogy az elhízás is a korai öregedés egy faktora lehet, de ártó hatása van a stressznek, a depressziónak, az örömtelenségnek és a magánynak is.

– A boldog időskor alapja a napi célok és feladatok meghatározása, a szórakozás és jutalom – összegezte a pszichiáter.

Szükségesek a társas kapcsolatok

A szociális kapcsolatok, a családdal, a barátokkal való együttlét folyamatos és rendszeres tervezése szintén nélkülözhetetlen.

– Legalább két társas érintkezés szükséges egy jól végződő naphoz – adta meg a receptet Nagyné Baji Ildikó.

(fotó: Shutterstock)