csalad.hu - Ahol otthon vagy!
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!
Kamasz a családbancall_made

Karantinik az online térben – Tiltás helyett tudatosság

Több mint egy éve már, hogy a digitális oktatás lett a norma a gyerekek életében. Emellett a szórakozás és a társas kapcsolatok színtere is nagyrészt az online térbe helyeződött át. Imre-Tóth Katalinnal, az Egry József Terápiás Központ gyermek klinikai szakpszichológusával arról beszélgettünk, hogyan csökkenthetjük a megnövekedett képernyőidő negatív hatásait.

Kamasz a családbancall_made

Izgalmas online programok a Lányok Napján

A lányok nem jók matekból? A műszaki pálya nem nőknek való? Csak néhány a leghétköznapibb tévedések közül, amelyek lerombolása épp olyan fontos, mint a tehetség kibontakoztatása. 2021. április 22-én ismét Lányok Napja – ezúttal az online térben – motiváló előadásokkal, lenyűgöző történetekkel, inspiráló emberekkel.

Kamasz a családbancall_made

Insta és Petőfi?

Bár a mostani tizenévesek többsége kétségkívül a legmodernebb technikai vívmányok bűvöletében éli a mindennapjait, ez még nem jelenti azt, hogy a kamaszok egyáltalán ne lennének fogékonyak az irodalomra. Sőt! De mégis, hogyan viszonyulnak a mai fiatalok a versekhez? A költészet napja alkalmából erről beszélgettünk riportalanyainkkal.

Interjúkcall_made

Szalóki Ági: „A legnagyobb szeretettel várjuk”

Szalóki Ági napjai az elmúlt egy évben sokkal csendesebben teltek, mint az azt megelőző 25 esztendőben, kivéve egy március végi, kicsit sűrű keddet, amikor több újságíró is interjút készített vele. A mögöttünk álló hónapok hullámhegyeiről és -völgyeiről, szakmai sikerekről és a várandósságáról is beszélgettünk a Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművésszel, dalszerzővel.

Támogatásokcall_made

Otthonteremtés: új szempontok a mérlegen

A lakáspiacon az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány több olyan folyamatot indított el, amelyek hatására az otthonkeresők új vagy korábban kevésbé fontosnak tartott szempontokat mérlegelnek az ingatlan kiválasztásánál. Az aktuális tendenciák kapcsán Balla Frigyes ingatlanszakértővel beszélgettünk.

Kamasz a családbancall_made

Mitől hiperérzékenyek a mai fiatalok?

Alfa generáció, digitális bennszülöttek, internetes tartalomgyártás. Mind-mind olyan fogalmak, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt még nem is léteztek. Geist Gábor mentálhigiénés szakembert, szociológust kérdeztük a mai fiatalság lelkivilágáról, valamint arról, hogy szülőként hogyan támogathatjuk őket ebben az impulzív, felgyorsult világban.

Babát várunkcall_made

Elindult a várandósok önkéntes beoltása

Miután a szakmai állásfoglalás megszületett a várandósok oltásának lehetőségéről, soron kívül lehetővé teszik a kismamák biztonságos vakcinával történő beoltását - írta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter vasárnap a közösségi oldalán.

Kisgyermeket nevelünkcall_made

Őszintén beszéljünk a munkamegosztásról! – Ma van a láthatatlan munka világnapja

Magyarországon általánosságban nagyobb mennyiségű láthatatlan munkát végzünk, mint a gazdagabb európai országokban, ahol több családban engedhetik meg maguknak a bébiszittert vagy épp a takarítónőt, ezért nálunk különösen fontos e témával foglalkozni – mondja Újvári Enikő HR szakértő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke és a Balansz, munka-magánélet Programjának vezetője, akivel az április 6-ai világnap apropóján beszélgettünk.

Családvarázscall_made

Családvarázs: Tóth Vera és párja Pauli Zoli

Tóth Vera Palkonyát már a második otthonának tekinti. A művészi pálya mellett, párját Pauli Zolit segítve a minőségi gasztronómia és vendéglátás élharcosa is lett. Milyen lesz Veráéknál idén a húsvét, és hogyan tervezik Zolival a közös jövőt? A Családvarázsból kiderül.

Életmódcall_made

Falás és csalás – Kevesebb étellel is jóllakottan

Eszünk örömünkben, bánatunkban, unalmunkban, a kilóink száma pedig egyre csak gyarapszik. Ismerős? Az alábbi egyszerű trükkökkel tudatosan manipulálhatjuk a szervezetünket, és rátérhetünk a karcsúság, de legalábbis az egészségünk megőrzését segítő, kisebb testsúly felé vezető útra.

Életmódcall_made

Mitől betegszik meg a nő?

PCOS, endometriózis, pajzsmirigy problémák, meddőség – csak néhány azok közül az endokrin rendellenességek közül, amelyektől egyre többen szenvednek. Vajon mi az oka a rohamosan emelkedő megbetegedéseknek? Erre is választ kapunk a témában jártas orvos-természetgyógyásztól, Dr. Csomai Zitától.

Életmódcall_made

Korunk tudománya: maszkok és álarcok

Bár világszerte egyre több ember kapja meg a koronavírus elleni védőoltást, a maszkviselés még sokáig velünk marad. Annak kutatása sem állt le, hogy miként lehet azt a leghatékonyabban használni a járvány terjedésének lassítására.

Kamasz a családbancall_made

"Ismét indul a legjobbak seregszemléje"

Ismét indul a legjobbak seregszemléje, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia, ahol meghallgatjuk azokat, akik a tudomány területén újdonságokkal szolgálnak, akik a kutatómunkájukat szeretnék másokkal is megosztani – mondta Novák Katalin családokért felelős miniszter videóüzenetében.

Életmódcall_made

Mi történik a Nagyhéten?

A vendégség, a nyuszi és a locsolás csak egy része a húsvétnak, a keresztények szerint az igazi események már az ünnep előtt, a Nagyhéten elkezdődnek. Tegyük tartalmassá a nagyhetet – ezúttal otthon maradva – a családunk számára is!

Életmódcall_made

Álmos nappalok, éber éjszakák

A nehézkes elalvás és a gyakori felébredés nem csupán a másnapi ásítozással bosszulja meg magát. Egy, a Circulation című kardiológiai szaklapban 2020 novemberében ismertetett kutatás az alvás mennyisége és minősége, valamint a szívelégtelenség kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálta.

Babát várunkcall_made

Mindent a szoptatásról – Képzés és előadássorozat a kismamákról, a kismamákért

A laktációval, vagyis a szoptatással, tejképzéssel foglalkozó kérdéseket, ismereteket járja körbe a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBO) eheti előadássorozata. A rendezvény előzménye az a CSBO égisze alatt működő, Családbarát Ország elnevezésű kiemelt projekt, amelynek keretében anyatejes táplálással foglalkozó, 40 órás képzést tartottak kórházi védőnők számára.

Életmódcall_made

„A nap fénypontjaként megkoszorúzzuk a Balatont” – A víz világnapját ünnepeljük

Ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy a víz milyen fontos szerepet tölt be az életünkben, és bolygónk életében is. De hogyan kelthetjük fel az óvodások és az iskolások érdeklődését a téma iránt és miként hívhatjuk fel figyelmüket a környezettudatosságra? Miben rejlik egy lelkes és tettre kész női közösség ereje? A víz világnapja kapcsán erről beszélgettünk.

Életmódcall_made

Gyógyító kérdések

A világ legjobb gyógyszere sem ér semmit, ha nincs kéznél, amikor kellene, vagy nem úgy alkalmazzák, ahogyan megfelelően hat. Az okos gyógyszerszedéshez kíván segítséget nyújtani egy közelmúltban indult kampány.

Kisgyermeket nevelünkcall_made

„A színház szabadságot ad”

Március 27-e a Színházi Világnap. Ebből az alkalomból mesél a gyermekelőadások jótékony hatásairól a csalad.hu-nak Révész Renáta Liliána pszichológus, gyásztanácsadó és meseterapeuta, aki nemcsak klienseinek ajánlja, hanem maga is nagyon kedveli a mesedarabokat.

Támogatások
Most még olcsóbb építkezni

Most még olcsóbb építkezni

2021. márc. 16. 9:51

Nemcsak a kedvezményes lakásáfa és más családtámogatások, hanem az újabb egy évvel elhalasztott szigorú energetikai követelmények is jelentős élénkülést hozhatnak a lakásépítésekben. Utóbbinak köszönhetően olcsóbban megépülhet sok, jelenleg tervezés vagy kivitelezés alatt álló lakóingatlan - számolt be a Magyar Nemzet.

Párkapcsolat
"Jó látni, hogy új életet kezdenek" – Van segítség a kapcsolati erőszak ellen!

"Jó látni, hogy új életet kezdenek" – Van segítség a kapcsolati erőszak ellen!

2021. febr. 22. 6:00

Vannak, akik éveken át nem hozhattak döntést a saját életükkel kapcsolatban, akiknek mindig megmondta a bántalmazójuk, mit tehetnek és mit nem. De számukra is kinyílhat a világ! A Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából Boglacsik Tímeával, a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBO) szakmai igazgatójával beszélgettünk.

„Másfél óra alatt sok házasságot lehetne megmenteni”

„Másfél óra alatt sok házasságot lehetne megmenteni”

2021. febr. 15. 15:00

Babát váró fiatalok segítségével készít online felmérést az Apa Akadémia. Léder László alapító, pszichológus szerint a gyermekvállalásra készülő párok többsége nem gondolja végig a születés körüli időszakot, azt, hogy milyen életmódbeli változások várnak rájuk. A kutatás eredményeiből kiderül majd, miben kell segíteni a családalapítás előtt állókat.

Ünnepi szentmisével zárult a Házasság hete

Ünnepi szentmisével zárult a Házasság hete

2021. febr. 15. 7:03

Az egy hetes programsorozatban a koronavírus-járvány miatt online előadásokkal, beszélgetésekkel, párkapcsolat-építő játékokkal és egyházi rendezvényekkel várták az érdeklődőket.

Babát várunk
Miről álmodik a baba? – Ma van a Magzatgyermekek Világnapja

Miről álmodik a baba? – Ma van a Magzatgyermekek Világnapja

2021. márc. 25. 6:00

Hogyan fejlődik egy magzat? Valóban álmodik már és ha igen, vajon miről? Tényleg képes emlékeket elraktározni az anyaméhben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adott választ Szénási Kornélia pszichológus, akivel a Magzatgyermekek Világnapja alkalmából beszélgetettünk.

Mit érdemes tudni a szülés utáni intim betegségekről?

Mit érdemes tudni a szülés utáni intim betegségekről?

2021. jan. 28. 6:00

A szakember szerint a kismedence betegségei több embert érintenek, mint gondolnánk. Különösen igaz ez a szülés után kialakuló problémákra. Ám ha komolyan vesszük az első tüneteket és időben megkezdjük a panaszok kezelését, akkor a sok esetben csak időszakosan jelentkező rendellenesség hatékonyan orvosolható, és nem áll az újabb gyermekvállalás útjába sem. Dr. Pácsa Szilvia szülész-nőgyógyásszal, inkontinencia szakértővel beszélgettünk.

Kisgyermeket nevelünk
Egyre több nő dolgozik kisgyermek mellett

Egyre több nő dolgozik kisgyermek mellett

2021. márc. 8. 11:26

A nők és férfiak közötti egyensúlyért a kormány az elmúlt tíz évben számos olyan döntést hozott, amely hozzájárult a nők lehetőségeinek, választási szabadságának bővüléséhez, munkájuk megbecsüléséhez, a családi élet és a munka világának összehangolásához és ahhoz, hogy az anyaság vállalása ne legyen azonos az anyagi nehézségek vállalásával - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszteri hivatal hétfőn, nőnapon az MTI-vel.

Iskolást nevelünk
Összekovácsolta a családokat ez a megpróbáltatásokkal teli időszak

Összekovácsolta a családokat ez a megpróbáltatásokkal teli időszak

2021. márc. 18. 6:00

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatásai szerint a magyarok többsége kedvezően fogadja a kormány családpolitikai intézkedéseit, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy hazánkban az elmúlt tíz évben nőtt a gyermekvállalási kedv, és majdnem megduplázódott a házasságkötések száma. Erről és más hasonlóan pozitív tendenciákról, fontos kutatásokról, a pandémia hatásairól, valamint a közeljövő terveiről is beszélgettünk az immár három éve működő KINCS elnökével, Fűrész Tündével.

Játsszunk március 15-öt!

Játsszunk március 15-öt!

2021. márc. 15. 9:00

Akár tudunk közösségben ünnepelni, akár nem, fontos, hogy a gyerekekkel megéljük az ünnepnapokat. Például a március 15-öt! Ötleteket adunk, hogyan emlékezhetünk meg méltón, de gyereknyelven az első tavaszi ünnepünkről.

Kamasz a családban
Merre tovább? – A pályaválasztás útvesztőjében

Merre tovább? – A pályaválasztás útvesztőjében

2021. márc. 24. 8:36

Az idei érettségizők számára különösen nagy kihívást jelent a pályaválasztás, hiszen a jelenlegi helyzetben még bizonytalanabb számukra a jövő. Dr. Török Réka pályadöntési szakértőt kérdeztük arról, szülőként hogyan támogathatjuk kamaszunkat a döntésben és milyen mankók segíthetik őt a továbbtanulás rögös útján.

Kirepül a gyerek – hogyan engedjük el a kezét?

Kirepül a gyerek – hogyan engedjük el a kezét?

2021. márc. 16. 6:04

Elérkezett a felvételi ideje, sok végzős diák felsőoktatásba jelentkezik és a jövőjét tervezgeti. Akár továbbtanulásról, akár a munkaerőpiacon való elhelyezkedésről van szó, ilyenkor a család szeme fénye kirepül a fészekből. Oláh Csilla gyermek klinikai szakpszichológust kérdeztük az elengedésről.

Nyugdíjas nagyszülők
Mi a fiatal öregség titka?

Mi a fiatal öregség titka?

2021. márc. 17. 6:00

A boldog időskor alapja a napi célok és feladatok meghatározása, a szórakozás és a jutalom – fogalmazták meg szakemberek a Semmelweis Egyetem idősekről szóló előadássorozatában.

Hogyan legyünk boldog idősek?

Hogyan legyünk boldog idősek?

2021. márc. 10. 6:00

Az időskornak egyáltalán nem kell egyet jelentenie a mellőzöttséggel, a betegségek miatti szenvedéssel és a magányossággal. Mi magunk is jócskán tehetünk ez ellen, ha tudatosan készülünk az öregségre.

A nyugdíjasok tudnak valamit

A nyugdíjasok tudnak valamit

2021. márc. 3. 15:00

Mitől függ az, hogy valaki pénzügyileg sérülékeny vagy éppen védett? Mennyit számít az életkor, a jövedelem, a képzettség vagy akár a lakóhely? Érdekes eredményt hozott egy ezügyben készített hazai elemzés.

Életmód
Mikor siessünk a gyerekkel orvoshoz?

Mikor siessünk a gyerekkel orvoshoz?

2021. márc. 18. 13:00

A koronavírus-fertőzés a gyerekeknél gyakran enyhe tünetekkel vagy minden jel nélkül zajlik le, ám bizonyos esetekben a betegség lefolyása után 3-4 héttel komoly szövődmények alakulhatnak ki. A lázzal, hasfájással, hasmenéssel, hányással járó, úgynevezett sokszervi gyulladásos állapot azonosításáról, vizsgálatáról és kezeléséről Szabó László professzort kérdeztük.

Interjúk
„Ajándékként tekintek a leukémiára” – egy kétgyermekes édesapa vallomásai

„Ajándékként tekintek a leukémiára” – egy kétgyermekes édesapa vallomásai

2021. márc. 22. 6:00

Mester Attila alig negyvenévesen szembesült a lesújtó diagnózissal, miszerint leukémiában szenved, és ez a váratlan fordulat gyökerestől megváltoztatta az életét. Olyannyira, hogy nemrég könyvet írt az „újjászületéséről”, hogy ezzel is erőt adjon a sorstársainak. Illetve, hogy hasznos tanácsokkal szolgáljon mindazoknak, akik nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is boldogan szeretnének élni.

Amikor 48 óra egy nap

Amikor 48 óra egy nap

2021. márc. 21. 9:00

Március 21-e az egyedülálló szülők világnapja. Magyarországon nagyjából 300 ezer család él ebben a helyzetben, nehezített pályán. Nagy Annával, az Egyszülős Központ vezetőjével beszélgettünk egyebek mellett arról, hogy milyen segítségre van most igazán szükségük az érintett felnőtteknek, gyerekeknek.

Alfonz, az elhivatott artista – A Down-szindróma nem betegség, hanem állapot

Alfonz, az elhivatott artista – A Down-szindróma nem betegség, hanem állapot

2021. márc. 20. 9:00

Magyarország egyik legrégibb cirkuszi dinasztiája méltán büszke a família legfiatalabb artistájára: Donnert Alfonz genetikai rendellenességgel született, ennek ellenére – vagy ezzel együtt – a család teljes jogú és nagyon is aktív tagjaként vesz részt a cirkuszi életben. A Down-szindróma március 21-i világnapja alkalmából a most 20 éves fiatalember édesanyjával beszélgettünk.

Családvédelmi Akcióterv
Fénykorát éli a bölcsődei rendszer

Fénykorát éli a bölcsődei rendszer

2019. jún. 28. 13:01

A komplex, mindenre kiterjedő fejlesztést és fejlődést, a csaknem 100 százalékos állami támogatást és a szakemberek képzését tartja az utóbbi évek legfontosabb és legjobb változásainak a bölcsődei rendszerben Hegedűsné Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke és Unger Katalin, az Újbudai Egyesített Bölcsődei Intézmények intézményvezetője. A két szakember a csalad.hu-nak adott interjút.

Nem várható a lakásárak csökkenése

Nem várható a lakásárak csökkenése

2019. máj. 14. 13:09

Tavaly az erős kereslet mellett jelentősen emelkedtek a lakásárak, éves szinten országosan 15,2 százalékkal, Budapesten pedig 22,9 százalékkal – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi lakáspiaci jelentéséből.

Otthonteremtési Program
Már majdnem minden ötödik lakást CSOK-kal vásárolnak meg

Már majdnem minden ötödik lakást CSOK-kal vásárolnak meg

2021. márc. 17. 8:26

A lakásvásárlások körében egyre növekvő arányban, a friss adatok szerint minden ötödik-hatodik adásvételnél szerepet játszik a CSOK. A vissza nem térítendő támogatás és annak kistelepülési változata, a Falusi CSOK eddig mintegy 180 ezer családnak segített a saját otthonhoz jutásban.

Támogatások, kedvezmények
Az általános iskolások is igényelhetik az ingyen internetet

Az általános iskolások is igényelhetik az ingyen internetet

2021. márc. 6. 12:12

A veszélyhelyzet ideje alatt a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekről szóló tavaly novemberi kormányrendeletet kiegészítették az alapfokú oktatással is, így a „helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás” most már ingyenesen vehető igénybe az általános iskolás gyerekek számára is – derült ki a Magyar Közlönyből.

Blogok
Tóth Gabi: „Megtanítottuk egymást ’jól’ szeretni”

Tóth Gabi: „Megtanítottuk egymást ’jól’ szeretni”

2021. febr. 14. 15:00

Rögtön az elején szeretném tisztázni, hogy a cím úgy hangzik szépen, hogy egymást, de azér’ az valójában úgy volt, hogy én tanítottam meg a Krauszt szeretni, nekem már ment… Pontosabban természetesen tudott ő szeretni, csak azon kellett csiszolni, hogy ki is tudja mutatni.

Bárdosiék: Egy tál eper

Bárdosiék: Egy tál eper

2021. febr. 12. 15:00

Én viselem a nadrágot, de Ildi mondja meg, hogy melyiket vehetem fel – fogalmazta meg a családon belüli szerepek alakulását Sanyi a Bárdosiék legfrissebb epizódjában.

Hideg lábak és a fokhagymahéj

Hideg lábak és a fokhagymahéj

2021. febr. 12. 6:00

"Az idő túl lassan múlik azoknak, akik szenvednek, túl gyorsan azoknak, akik boldogok. De akik játszanak, azok számára az idő egyszerűen nem létezik."