Óvja a szívet

Ha napi rendszerességgel beiktatunk egy kényelmes – vagy éppen egy tempós – sétát, máris sokat teszünk a szívünk és az érrendszerünk egészségéért. A gyaloglás kedvezően befolyásolja a vérnyomást, hatására élénkül a vérkeringésünk, az erek vérellátása is egyre jobb lesz, a szervezet oxigénellátása is javul. Mindezek következtében a kardiovaszkuláris megbetegedések, valamint a stroke kockázata is jelentősen csökken.

Kíméli az ízületeket

A sétálás egyike a leginkább ízületbarát mozgásformáknak, mi több, enyhíti a derékfájdalmat is. Gyaloglás közben ugyanis még a szokásos háztartási vagy irodai tevékenységekhez képest is kisebb mértékben terheljük az ágyéki gerincszakaszt. A sétát nyugodt szívvel választhatják a túlsúllyal küszködők is, mivel anélkül segít elérni és megtartani az optimális testsúlyt és a megfelelő kondíciót, hogy túlságosan igénybe venné az amúgy is megterhelt ízületeket. Ráadásul ennél a mozgásformánál a tempót és a távolságot is mi magunk határozzuk meg, tehát minden alkalommal abszolút személyre szabott edzést tarthatunk.

Erősíti az izomzatot és a csontokat

A rendszeres testmozgás amellett, hogy növeli az állóképességet és jó kondícióban tart, az izomzatunkra és a csontrendszerünkre is rendkívül pozitívan hat. A gyaloglás során elsősorban a farizmokat és a lábszár izmait erősítjük és formáljuk. Az erős combizom tehermentesíti a térdízületeket, a farizom pedig a medencét tartja megfelelő helyzetben. A gyakori sétálás a megmozgatott csontokat is erősíti, növeli a csontsűrűséget, ezzel segíti a csontritkulás megelőzését. Csak ajánlani lehet minden ülőmunkát végzőnek, mivel hatékonyan ellensúlyozhatja a mozgásszegény életmód hátrányait, és az ebből fakadó egészségügyi problémákat.

Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A rendszeres gyaloglás a diabétesz megelőzésében is fontos szerepet játszik. A séta bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet és ezáltal a cukorbetegség kialakulásnak az esélyét is.

Véd a visszerek ellen

A napi félórás gyaloglás erősíti a lábizmokat, felgyorsítja és akadálymentessé teszi a vér áramlását, ami „kedvezőtlen” körülményeket teremt a visszerek kialakulásához.

Segít a fogyásban

A tempós gyaloglás során a szervezetnek sokkal több energiára van szüksége, mint amikor csak ülünk egy íróasztal mögött vagy a tévét bámuljuk egész nap. Ezért séta közben beindulhat a zsírégetés is, feltéve, hogy legalább harminc percet gyalogolunk egyhuzamban.

Javítja a hangulatot

A természet közelsége eleve megnyugtatóan hat ránk: a jó levegőn végzett mozgás örömöt szerez, termeli a boldogsághormont. Az endorfin jelenléte a szervezetben csökkenti a stresszt, ezáltal javítja a hangulatunkat. A gyakran sétálóknak bizonyítottan sokkal jobb a közérzetük, mint azoknak, akik egész nap a számítógép előtt ülnek.

Pozitívan hat az alvásra

Ha a sétánk során kellemesen elfáradunk, akkor az éjszaka folyamán jó eséllyel nem lesznek alvásproblémáink. Egyrészt este könnyebben álomba szenderülünk, másrészt reggel sokkal pihentebben fogunk ébredni.

Növeli a kreativitást

Akár valamilyen munkahelyi problémára keresünk megoldást, akár új ötleteken vagy terveken gondolkodunk, pihenésképpen érdemes sétálnunk egyet és kiszellőztetnünk a fejünket, mert a gyaloglás felfrissíti az agyunkat és jót tesz a memóriánk működésének. Vizsgálatok azt is bizonyították, hogy mozgás közben jobb ötleteink támadnak, mintha az íróasztalnál ülve agyalnánk és keresnénk a választ a felmerülő kérdésekre.