1. Velencei-hegység, Angelika-forrás

Komótos erdei séta, kis ösvények, lankás útvonal – könnyen megjárható, kedves kirándulás azoknak is, akik valamiért nem tudnak nagy túrákat vállalni. Mi erre az útra mindig örömmel készülünk, mert az Angelika-forrásnál a gyerekek jó időre eltűnnek gátat építeni, a vízzel játszani és fakunyhót építeni, így majdnem kettesben tölthetünk egy kis időt. Ha marad még erő a csapatban, érdemes a Hurka-völgy felé továbbmenni, a csodásan nagy erdei tágasságot megtapasztalni. A sukorói parkolással induló erdei túrát hangulatos falusi sétával fejezhetjük be – a lankás utcákban a nádfedeles házak között járva egy kicsit a régi tavi világban érezhetjük magunkat.

2. Budai-hegység, Biatorbágy

Nálunk a gyerekek azokat a kirándulásokat szeretik, amikben meghökkentő, izgalmas vagy nehezen járható részek is vannak. A biatorbágyi viadukton sétálni túrakezdetnek egészen lehengerlő élmény, a turistaúton haladva aztán földút, erdő, kaptató és sziklamászás is adódik – ez utóbbi csak választható lehetőség a nem eléggé kifáradt tizenéves ifjoncoknak. A két-három óra alatt bejárható kirándulás csúcspontja a szó szoros értelmében a Kő-hegy: aki a szakadékban végződő szikladarabra ki mer állni, garantáltan legyőzi a tériszonyát, és csodás kilátásban lesz része.

3. Szentbékkálla

Csodálkozni vágyóknak mindenképpen ajánlom a célpontot, de Nyulász Péter Helka című gyerekregénye nyomán is érdemes elindulni, és megkeresni a kővé vált békákat a Bakonyban. A Balatonfelvidék eldugott erdejében száznál is több darabra bukkanhatunk belőlük! A legbátrabbak a kőtengerben való mászkálás mellett kipróbálhatják a döbbenetes ingókövet: a szemmel is jól láthatóan mozgó sziklán meghökkentő a „ringatózás”.

4. Burok-völgy

A széles völgyet Magyarország bakonyi őserdejének is nevezik, a hely kifejezetten alkalmas babakocsis túrázásra. Az ösvény kicsikkel is könnyedén járható, de az út széle a nagyobb gyerekeknek is tartogat másznivaló kihívásokat. A környék igazi medvehagyma és taplógomba paradicsom, az aktuális szezonban kalandor gyerekekkel mindenképpen vigyünk magunkkal a „kincsek” megszerzésére alkalmas bicskát és gyűjtőtárolót. Kis felfedezőim egy komplett vaddisznócsontvázat is találtak itt…

5. Lillafüred

Ha a kastélyszálló kisvasúti megállójától a Garadna végállomásig a Hámori-tó mentén, a sínek mellett haladunk, legyünk óvatosak a közlekedő vonat miatt. Mivel azonban ez már önmagában is kaland, a gyerekek nagyon fogják élvezni a sétát! Ha elég kitartóak vagyunk, az út során az ómassai őskohót, és a Magyarországon egyedülálló pisztrángtelepet is érintjük – ide betérhetünk, és jól is lakhatunk. Az sem probléma, ha út közben elfáradunk, mert bármelyik állomáson felszállhatunk a kisvonatra, ami visszavisz minket a kiinduló állomásra.

További érdekes kirándulóhelyeket és tanácsokat találhat cikkeinkben: