Már a terhesség 7. hetétől hatással van az édesanya lelkiállapota a magzatéra. Ez a hatás még inkább felerősödik a terhesség utolsó pár hetében, amikor a baba agya ugrásszerű fejlődésen megy keresztül. Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyermekek, akik fokozott anyai stresszhormonoknak voltak kitéve magzati korban, gyermek- és felnőttkorban nehezebben viselik a stresszt. Természetesen némi idegeskedés, aggodalom még nem árt a picinek, de nem szabad, hogy a kismama állandó stressznek tegye ki magát.

1. Ne a munkáról szóljanak az utolsó hónapok

Érthető, ha a kismama minél tovább szeretne dolgozni, de érdemes mérlegelni, mennyi idegeskedéssel jár a munkánk. Már önmagában a 8 órás munkavégzés is megterhelő lehet áldott állapotban, ráadásul ott az állandó feszültség, hogy nem véthetünk nagy hibát. Márpedig a hormonoknak köszönhetően elég gyakori a terhesség alatti feledékenység. Ne azon kelljen izgulni, hogy biztosan jól végezzük-e el a feladatainkat, ne ostorozzuk magunkat amiatt, mert lassabban megy már a munkavégzés. Amikor azt érezzük, hogy több stresszel, mint boldogsággal jár a munkánk, akkor biztosan ideje elbúcsúzni egy jó időre a kollégáktól, hogy csak az anyai örömökre koncentrálhassunk.

2. Kismamajóga

A jóga stresszoldó hatását nem kell bemutatni. A kismamajóga ennek a kíméletesebb változata. A jóga megnyugtat, pozitív energiákkal tölt fel. Találunk olyan jógapózt, ami segít enyhíteni a derékfájdalmat vagy épp jót tesz a vérkeringésnek. A különböző légzéstechnikák elsajátításával enyhülnek az aggodalmak, csökkenthető a stressz, de akár a szülés alatti légzésformákat is elsajátíthatjuk. Néhány jógaoktató alkalmazza az intimtorna elemeit is, ami nagy segítség a szülés utáni időszakban.

3. Séta vízparton

A séta az egyik legkíméletesebb mozgásforma, ami felfrissíti a kismamát még az utolsó hetekben is. Lehetőleg ne a városi dzsungelt válasszuk helyszínül, részesítsük előnyben a parkokat, erdőket. A legideálisabb, ha vízpart mellett kirándulhatunk, hiszen a víz közelsége bizonyítottan nyugtatóan hat az idegekre.

4. Kismama autogén tréning

Teljesen természetes, ha a kismama aggodalommal tekint az anyaságra, és ehhez még csak az sem kell, hogy az ember az első gyermekét várja. Jól fejlődik-e a pici? Milyen lesz a szülés? Egészséges lesz? Nyugodt baba lesz? A nagytesó mennyire lesz féltékeny? Csak néhány azok közül a kérdések közül, amelyek jogosan nyomasztják a kismamát. Az autogén tréning segít abban, hogy a megtanult technikákkal legyőzzük a félelmeinket, és ismét nyugalmi állapotba kerülhessünk.

5. Nagy beszélgetések

Annyi „jó” tanáccsal látják el a kismamákat onnantól kezdve, hogy fény derül az áldott állapotra, hogy pár hét után zsong a fejünk a sok információtól. Hallgassunk csak a megérzéseinkre, és keressük olyan emberek társaságát, akiknek a véleményével könnyen azonosulunk, aki a támaszunk lehet ebben az időszakban. Ez lehet a kedvesünk – akivel egyébként is fontos, hogy sok-sok minőségi időt töltsünk –, egy barát, vagy egy családtag, de nem kell elzárkózni a szakértői támogatástól sem, például a védőnő személyében, aki hatásosan tudja oldani a félelmeinket, és nem mellesleg mindent tud a másállapotban előforduló nehézségekről és örömökről egyaránt.

(fotó: Shutterstock)