A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára az október 4-én megrendezett Öngondoskodás jelene és jövője, megbízhatóság és stabilitás alcímet viselő rendezvényen felidézte: 2010-ben családbarát fordulat történt Magyarországon, a kormány úgy döntött, a népesedési problémákra a családok támogatásával válaszol, a családok kerültek középpontba.

A megközelítés két fontos eleme a családbarát szemlélet és az azt szolgáló intézkedések. "Ezek egymást segítik, de mind a két pillér egyformán fontos" - fogalmazott. Kiemelten szólt arról, hogy Magyarországon a családpolitikai eszköztár a teljes életutat lefedi, mindezek mellett pedig az egyik legfontosabb a kiszámíthatóság. Az államnak a kiszámíthatóságot kell biztosítania a családoknak - hangsúlyozta.

Az államtitkár emlékeztetett: a legfontosabb cél, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, amihez otthon kell, anyagi biztonság és döntési szabadság abban, hogy valaki dolgozni szeretne vagy a gyerekével időt tölteni. Hangsúlyozta azt is, hogy az egészségügy, az oktatás és a szociális rendszer nélkül önmagában nem áll meg a családpolitika, ezekre a területekre is óriási hangsúlyt kell fektetni.

Hornung Ágnes a magyarországi demográfiai helyzetképet ismertetve kitért arra is, hogy a legtöbb mutató javult Magyarországon, de a népesség így is fogyott, amivel nincs egyedül az ország. Amiben viszont egyedülálló Európában, az a teljes termékenységi arányszám. Ez gyakorlatilag előrevetíti a népesség változását: ha az arányszám nő, akkor pár év múlva a népesség is nőni fog. "Magyarországon nőtt ez az arányszám legnagyobb mértékben az Európai Unióban" - fűzte hozzá.

Az államtitkár elmondta: az elmúlt 13 évben sok változás történt a családpolitika rendszerében, elemei egyrészénél azonban már szükség van a finomhangolásra.