Mi történik a kismamával várandósság idején és szülés után?

A várandósság és szülés során testi, lelki, kapcsolati átrendeződések sokasága zajlik. A gyermekvárás csodálatos időszakát időnként nehézségek árnyékolhatják be. Felmerülhetnek problémák a várandóssággal vagy a magzat fejlődésével kapcsolatban, kiújulhatnak korábbi mentális zavarok, kiéleződhetnek párkapcsolati konfliktusok, de komoly gondokat okozhat az esetleges stresszállapot vagy a krónikus szorongás is.

Nehézségek várandósság alatt:

A várandósság alatt depressziós édesanyáknál lelassul a magzat fejlődése, megkétszereződik a koraszülés és az alacsony születési súly kockázata. A depresszió a gyermekre is hat: később a csecsemőnél előfordulhat alvászavar és excesszív (erőteljes, vigasztalhatatlan) sírás, kisgyermekkorban pedig viselkedéses és emocionális (érzelmi) zavarok. Hogy ezt megelőzzük, fontos szakember (pszichiáter, pszichológus) segítségét kérni.

Nehézségek szülés után:

A szülés utáni nehézségek körébe a gyermekágyi lehangoltság (ismertebb nevén baby blues), a szülés utáni depresszió, a szorongás és pszichózis, valamint a poszttraumás stressz zavar tartozik.

1. Gyermekágyi lehangoltság

A szülés utáni 3-7. napon belül jelentkező, érzékenységgel, hangulati ingadozással, kontrollálhatatlan sírással jelentkező állapotot nem tekintjük pszichiátriai betegségnek. Kezelést nem igényel, rendszerint néhány napon belül spontán módon rendeződik ez az állapot, és csak ritkább esetben alakul depresszióvá.

2. Szülés utáni depresszió

Rejtőzködő jelenségnek is tekintik, mivel tünetei sok hasonlóságot mutatnak a fáradt, kialvatlan gyermekágyas édesanya állapotával. Első jelei a szülés utáni 2-4. héttől észlelhetők: az anya kedvetlenné, étvágytalanná válik, nem leli örömét gyermeke gondozásában, alvászavarok jelentkeznek nála, szorongása, érzelmi hullámzása erősödik. A csecsemő bántalmazásával kapcsolatos kényszergondolatok, belső képek igen gyakoriak ilyenkor, de valódi erőszakos tettekre szinte sohasem kerül sor.

3. Állandó szorongás

Ennek kialakulása komoly nehézségeket jelent az egész családnak. A pici megszületésével új élethelyzet alakul ki, a szülők kisebb-nagyobb mértékű aggodalmakat élnek meg, hiszen a család addigi ritmusa felborul, az új szerepek számos teendő és kihívás elé állítják mindkettőjüket, amit a kialvatlanság is nehezíthet. Mindez teljesen természetes jelenség. Problémává akkor válik, ha a szorongás az idő múlásával nem csökken, hanem állandósul. Ez jelentősen rontja az anya, illetve az egész család életminőségét, az általános pszichés jóllétet, továbbá számos kedvezőtlen hatással bír az anya-gyermek kapcsolatra.

4. Gyermekágyi pszichózis

Ritka, ám annál súlyosabb pszichiátriai zavar, amely azonnali orvosi kezelést igényel. A szülés után hirtelen, minden átmenet nélkül alakul ki, a valósággal való kapcsolat torzul vagy megszakad, hallucinációk, téveszmék, öngyilkossági késztetések jelentkeznek. Az édesanya állandó felügyeletet igényel, mivel veszélyeztetheti önmaga és kisgyermeke testi épségét is.

5. Poszttraumás stressz zavar (PTSD)

Életveszéllyel vagy súlyos testi-lelki sérüléssel járó életesemények nyomán alakulhat ki. A traumatikusnak megélt szülések után gyakran megjelenik, de kialakulása nem köthető kizárólag vészhelyzetekhez (például sürgősségi császármetszés, vákuumos szülés), inkább attól függ, hogy az édesanya tehetetlennek, kontrollvesztettnek érezte-e magát a szülése során. A PTSD egy jellegzetes tünetegyüttes, amelynek része az erős szorongás, a traumatikus történéssel kapcsolatos emlékek, gondolatok betörése, amelyek irányíthatatlanul, szinte filmszerűen peregnek le, a rémálmok, illetve minden szülésre emlékeztető inger és beszédtéma elkerülése.

A szülés utáni pszichiátriai zavarok nem mindig választhatók szét, mivel a tünetek átfedéseket mutatnak. Kezelésük mindenképpen pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta szakember bevonását igényli, amit érdemes mielőbb elkezdeni a család pszichés jóllétének érdekében.

Hogyan segíthetünk családtagként, barátként?

Mivel az édesanyák nem minden esetben képesek tüneteiket azonosítani, fontos, hogy a családtagok és barátok ismerjék fel a figyelemkeltő jeleket, és kérjék szakember segítségét.

A várandósság és a szülés időszakában megjelenő problémák egy része viszont megelőzhető. A széleskörű tájékozódással, a szülésre és szoptatásra való felkészüléssel, valamint a bizalmi kapcsolatokra támaszkodva elejét lehet venni egyes gondok kialakulásának. Mindezek segítségével egy kialakult problémával is hatékonyabban küzdhetünk meg.

A várandósság alatt az anya stresszkezelése, valamint a nehézségekkel való megbirkózáshoz nyújtott segítség kulcsfontosságú. A feszültség levezetésében segíthet a sport, a jóga, a zenehallgatás, a filmnézés, a baráti beszélgetés. A relaxáció elsajátítása különösen jótékony hatású, ami szakembertől is megtanulható, de már könyvek, hanganyagok segítségével is elsajátítható.

Fontos tehát tudni, hogy a gyermekágyi lehangoltság természetes velejárója a szülés utáni napoknak, erre felkészülhet az egész család. Az édesanya adjon nyugodtan teret hangulati hullámzásának! Sírjon, ha jólesik. A család pedig mellőzze a kritikákat és az üres vigasztalást, megértő és elfogadó módon próbáljon jelen lenni ebben a fokozottan érzékeny időszakban!

(fotó: Shutterstock)