Bizony nem könnyű felvenni a fonalat és visszaterelni az életünket a régi kerékvágásba egy-két hét távollét után. Nem csoda, ha a hazaérkezést követőn előjönnek a nyaralás utáni depresszió (angolul: post vacation blues) jellemző velejárói: szomorúság, lehangoltság, nyugtalanság, üresség érzése, motiváció hiánya, fáradtság, szorongás, alvászavarok. Előfordulhat, hogy már a vakáció utolsó napjaiban elkezdjük érezni valamelyik tünetet, ráadásul a kedvetlenség és a mélabú felerősödhet, ha belegondolunk, hogy hazatérve mennyi tennivaló vár majd minket. Jó esetben a tünetek pár napon belül elmúlnak, főleg, ha teszünk azért, hogy a visszarázódás a hétköznapi életünkbe a lehető legkönnyebb legyen. Íme néhány tipp a sikeres „visszataláláshoz”!

Töltsük aktívan az első pár napot!

Szervezzünk minél több elfoglaltságot magunknak a hazatérés utáni első néhány napban, hogy kevesebb időnk legyen szomorkodni és összeszorult szívvel visszaidézni a nyaralás legszebb pillanatait. Takarítsunk, pakoljunk, sportoljunk vagy találkozzunk a barátainkkal – a lényeg, hogy kellőképpen aktivizáljuk magunkat, ami mindenképpen segít visszarázódni a hétköznapi életbe.

Hagyjunk időt az átállásra!

Ha megtehetjük, időzítsük úgy a nyaralást, hogy a hazaérkezés után legyen még egy-két napunk arra, hogy visszaálljunk a régi kerékvágásba. Ráadásul egy hosszabb üdülés után nemcsak a munkahelyen, hanem otthon is rendesen felhalmozódnak a tennivalók, így a pár napos átmenetben jó eséllyel ezeket is el tudjuk intézni munkába állás előtt.

Óvatosan a legnehezebb feladatokkal!

Még ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk is, hogy jutott néhány nap az átállásra, akkor sem biztos, hogy rögtön az első munkanapunkon a legjobb teljesítményt tudjuk nyújtani. Még egy rövidebb vakáció után is kell egy kis idő, amíg visszarázódunk a dolgos hétköznapokba, a hosszabbról nem beszélve, ezért az első pár napra ne tegyünk különösen fontos megbeszéléseket, próbáljuk meg elkerülni a komoly döntéseket, feladatokat, és lehetőség szerint halasszuk későbbre a kiemelten fontos ügyeket. Továbbá, az első héten ne túlórázzunk csak azért, hogy behozzuk a lemaradást, mert ha minden este tovább dolgozunk a kelleténél, a mókuskerék hamar felemészti majd a tartalékainkat.

Osszuk meg az élményeinket!

Természetesen nemcsak magunkban merenghetünk a kellemes élményeken és nosztalgiázhatunk nagyokat, a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal jobban érezzük majd magunkat, ha minél több emberrel megosztjuk a szívünknek kedves, emlékezetes pillanatokat. Szervezzünk találkozót rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel, mutassunk nekik fényképeket és meséljünk nekik a tapasztalatainkról. Mindez segít átélni újra a pozitív élményeket, ráadásul másoknak is átadhatunk hasznos és praktikus tanácsokat, ami megint csak jó érzéssel tölthet el.

Szervezzünk a nyaraláshoz köthető programokat!

A szabadság utáni hetekben különösen figyeljünk arra, hogy legyen valamilyen kapocs a munkanapok és az azt megelőző, pihenéssel töltött időszak között! Ha például vízparton vakációztunk, lehetőség szerint ezután is iktassunk be valamilyen vízi programot (úszás, aqua fitnesz, strandolás) munka után. Látogassunk el a családdal vagy barátokkal akár csak néhány órára is egy fürdőbe vagy strandra, a vizes élményeket felidézve könnyebben barátkozhatunk meg a hazatérés gondolatával.

A vakáció alkalmával időnk nagy részét a szabad levegőn töltjük, így akkor is sokat tehetünk jó közérzetünkért és hangulatunkért, ha valamilyen kinti szabadidős tevékenységgel foglaljuk el magunkat. Sétáljunk, tollaslabdázzunk, biciklizzünk: a lényeg, hogy a kedvenc testmozgásaink segítségével könnyebben visszarázódjunk a nyaralás előtti életünkbe.

Jöhet a következő utazás!

Sokak szerint a nyaralás utáni depresszióra a leghatékonyabb gyógyír, ha a hazaérkezés után rögtön el is kezdjük tervezgetni-szervezgetni a következő nagyobb vakációnkat. Az örömteli ötletelés, az úticél kiválasztása, az információk összegyűjtése, a program megtervezése egy újabb motivációt ad az előttünk álló időkre.

(fotó: Shutterstock)