– Az időskor, mint megfogalmazás egy nagyon tág időszakot ölel fel – kezdi Hajós Katalin média szakértő, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) elnökségi tagja, aki a Gerontológiai Napok 2023. Nemzetközi Tudományos Konferencián az MNKSZ Szekció keretében tartott előadást „Média, mint kreatív erőforrás idős korban” címmel.

Hajós Katalin média szakértő, az MNKSZ elnökségi tagja

– Mi a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetségben azon dolgozunk, hogy az idősödő nők tudása, tapasztalata ne vesszen el. Hiszen, ha valaki mondjuk 65 éves korában nyugdíjba megy, akkor tulajdonképpen még ereje teljében van és a szakmai ismeretei is teljesen frissek. Ez az időszak nagyon más, mint amikor később már esetleg betegségekkel kell megküzdenünk. Sok helyen képviseljük mi is azt, hogy egyáltalán nem baj, ha valaki nyugdíjasként tovább dolgozik, hiszen ez tart minket aktívan, motiváltan – teszi hozzá.

– Szerencsére ezt a tendenciát lehet már érzékelni mostanában a médiában is, elsősorban nyugat-európai filmekben, sorozatokban. Látjuk, hogy 60-70 éves emberek milyen fittek, tevékenyek és hasznosak tudnak lenni a társadalomban. Egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy idős nőkkel reklámoznak például parfümöt vagy szépségtermékeket. Ezek a hölgyek sokszor a sminktelen arcukat, a ráncaikat vagy az ősz hajukat is vállalják. A médiának óriási felelőssége van abban, hogy a társadalom szemében hogyan jelennek meg az idősek: betegeskedő, elesett emberekként, akikkel gyógyszert és inkontinencia betétet reklámoznak, vagy tevékeny, életrevaló, aktív személyekként, akik példaképek lehetnek.  

Hajós Katalin elmondása szerint vannak kutatások arra vonatkozóan is, hogy például a vegyes korcsoportú munkahelyi team-ek sokkal hatékonyabbak, mint ha csak fiatalok, vagy csak idősek dolgoznának együtt. A többgenerációs munkahely megkönnyíti a tapasztalatok, ismeretek átadását.  

– A digitalizációval összefüggésben van ennek egy másik aspektusa is. Már nyugdíjba mentek azok a generációk, akik aktívan használták a digitális eszközöket, akik számára a számítógép már egy teljesen természetes munkaeszköz volt. Mivel a számítógép használat megismerése tanulásra kényszerítette őket, ez a tanulási igény a többségükben később is megmarad. Összeségében, életkortól és generációtól függetlenül, mindennek a kulcsa a nyitottság és a készség a digitalizációs eszközök használatára, amelyek immár elengedhetetlenek a munkában és a mindennapi életben.

Nyitottsággal az elmagányosodás ellen

– Kutatásaink alapján az idősebbek körében nagyon népszerűek a különböző aktivitásra ösztönző csoportok, a többi között a Facebook-on. Számtalan utazásra, múzeum látogatásra, tánctanulásra, sportolásra, kirándulásra szerveződő közösség van. Ezeket a lehetőségeket érdemes kihasználni, hiszen nagyon sok pozitív hatásuk van az idősek életformájának alakulására. Ha valaki egy picit is nyitott, akkor talál magának olyan csoportokat, ahol beszélgethet vagy közös programokban vehet részt. Sőt, ezek a platformok, illetve társkereső oldalak akár a pártalálásban is az idősek segítségére lehetnek – mondja. 

A digitalizáció tanulásra kényszerít  

– Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a digitális eszközök használata akaratlanul is tanulásra ösztönzi az embert. Ma már szinte nem tudunk semmilyen hivatalos ügyet sem elintézni anélkül, hogy az internetet ne kellene használnunk. Tudnunk kell, hogyan lépjünk be az Ügyfélkapura vagy jelentkezzünk be egy orvosi vizsgálatra. Ha valakiben van egy kis érdeklődés, akkor el tud jutni az online eszközök használatában egy olyan szintre, ami már nemcsak nyűg, hanem élvezetet is okoz, miközben rengeteg hasznos információhoz jut hozzá. Számtalan oktatással foglalkozó, ingyenes tudásanyaghoz is hozzáférhet bárki, a főzéstől kezdve a kertészkedésen és varráson át a különböző torna videókig. Mi több, az online felületeken munkát is találhat, aki szeretne. Ezzel az idősebb emberek egy kicsit az anyagi helyzetüket is tudják javítani, miközben hasznosnak érezhetik magukat. Tévedés ne essék, nem kell 8 órát dolgozni, de néhány óra munka egy héten azt gondolom, hogy a szellemi, fizikai és mentális egészségnek is jót tesz, hiszen az emberi kapcsolatokat is fenntartja. És ettől vagyunk jól – hangsúlyozza.  

Vigyázzunk az átverésekkel

Az online világ amellett, hogy rendkívül hasznos, bizony veszélyeket is tartogat azok számára, akik nem elég tudatosak és körültekintőek.

– Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy akár az online bankolásnál, akár a személyes adatok kiadásánál nagyon óvatosnak kell lenni, hiszen – a jártasság hiánya miatt – gyakran épp az idősek a célcsoportjai és áldozatai a különféle visszaéléseknek. Az átverések sajnos egyre profibbak, egyre könnyebb bedőlni egy-egy csaló e-mailnek, ezért legyünk inkább mindig kicsit gyanakvóbbak. Az adatainkat, jelszavainkat ne adjuk ki ismeretlen harmadik félnek. A feladó e-mail címe, a magyartalan, hibás szövegezés (hol tegező, hol magázó) is gyanús lehet, ilyenkor inkább ne kattintsunk rá semmilyen linkre, ne töltsünk le vagy telepítsünk ismeretlen programokat se a telefonunkra, se a számítógépünkre. Ha bizonytalanok vagyunk, mielőtt bármit tennénk, kérdezzük meg a gyerekünket, unokánkat, hogy mit gondol, átverésről lehet-e szó.  

– Mindent egybevetve arra szeretném biztatni az embereket, korhatár nélkül, hogy használják ki az internet és a digitalizáció adta lehetőségeket. Végezzenek el tanfolyamokat, vagy tanuljanak egymástól a családon belül! – tanácsolja a médiaszakértő.