Az interneten ugyan elvben szinte minden egészségügyi tudás elérhető, amit az emberiség eddig felhalmozott, de össze is van keverve rengeteg téves információval. Ebből a halomból kiválogatni az igazságmagokat legalább olyan nehéz, mint a búzát elkülöníteni az ocsútól. Sőt még nehezebb, hiszen a búzaszemet könnyebb felismerni – arról legalább tudjuk, hogyan néz ki –, mint egy válaszról eldönteni, hogy az igaz-e. Különösen, ha nem vagyunk szakértők és a számunkra új információt nincs is mihez viszonyítanunk. 

A részben mögöttünk hagyott járványos időszak látványos példákkal szolgált arra, hogy mennyi – gyakran életveszélyes – képtelenséget lehet eredményesen terjeszteni az online térben. Így volt, ahol denaturált szesszel vírustalanították magukat belülről, máshol inkább a fehérítő-ivásra esküdtek, vagy éppen forró fürdővel/teával javasolták kiirtani a koronavírust... Sokszor persze a valódi tudományos újdonságok is meghökkentőek, de legalábbis olyat állítanak a világról, amit magunktól nem gondoltunk volna.  

De melyik mondásnak, hírnek hihetünk, és melyiknek nem?  

Gyakran kevés az ember háttértudása ahhoz, hogy közvetlenül megítélje egy-egy tudományos állítás igazságtartalmát, de jó kerülőutat ilyenkor is kereshet. Például mérlegelheti, hogy a hír forrása hitelesnek látszik-e. Ez sem mindig könnyű, mert az álhírek terjesztése éppen úgy táplálkozhat egyszerű butaságból, ahogy közönséges anyagi számításból is. Ha az adott forrás esetében ezeket a motivációkat ki lehet zárni, akkor már érdemes foglalkozni az ott tálalt egészségügyi információk tartalmával is. 

A legjobbak az olyan források, amelyeknek létérdekük, hogy hitelesek maradjanak, ezért maguk gondoskodnak arról, hogy az ő nevükben senki se terjeszthessen fals információkat. Ilyenek például a tudományos folyóiratok és könyvek kiadói vagy a szakorvosok szakmai szervezetei. A Magyar Tudományos Akadémia ennél többet is vállalt: külön weboldalt indított a laikus közönség hiteles tájékoztatására. “A tudomany.hu fő célja az áltudományok elleni küzdelem" – írják a honlapon.  Például olyan "forró" témákban kínálnak eligazodási lehetőséget, mint a koronavírus-oltások, -tesztek, -tévhitek.  

Az orvosképző egyetemeknek ugyancsak létérdekük, hogy a tudományosság bástyáiként tekinthessen rájuk a közönség, így ezek is joggal sorolhatók a legmegbízhatóbb egészségügyi információforrások közé. Közülük érdemes most külön is megemlíteni a Semmelweis Egyetemet, ahol éppen februárban indult a laikusoknak szóló, Szenior Akadémia elnevezésű előadássorozat. Ezen az ingyenes, online kurzuson ugyanazokat hallgathatjuk, mint akiktől a leendő orvosok is tanulnak. (Itt található a tavaszi félév programja.) A korábbi előadások videói szintén elérhetőek a neten

Az elmúlt hónapokban elindult a "Nemzeti Egészségügyi Információs Központ" is, az Egészségvonal, melynek célja, hogy a hiteles egészségügyi információk legbőségesebb hazai forrása legyen. Mint a honlapjukon írják: "A 2019-ben jelentkező COVID-19 járvány miatt egészségügyi információs szolgáltatással bővülő Kormányzati Ügyfélvonal működése rámutatott, hogy a lakosságnak nagy szüksége van egy megbízható, komplex egészségügyi alapellátási és népegészségügyi tényalapú, hiteles tartalommal feltöltött, a nap 24 órájában elérhető információs központra, ahol egészségügyi kérdésekben tájékozódhat." Hirtelenjében nem is nagyon lehetne olyan problémát említeni, amire ne kínálna  valami megoldást a honlap. A megelőzéstől kezdve a betegségek bemutatásán át a lehetséges gyógyítók felkutatásáig számtalan kérdésben segíthet az oldal. Az egeszsegvonal.gov.hu oldalon található információk frissessége, hitelessége is hivatalból garantált, hiszen a tartalmat az országos tisztifőorvos felügyeletével szerkesztik.  

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ most februárban teljesedhetett ki igazán. Ugyanis a hónap közepén az Egészségvonalhoz tartozó, 1812-es hívószámú, éjjel-nappal működő telefontudakozó átvette a korábbi koronavírus-zöldszámok szerepét is. Így mostantól minden egészségüggyel kapcsolatos kérdésünkre náluk kereshetjük a választ. 

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt.