A férfi ego védelmében

– Viszonylag újdonság, hogy ma már ki merik mondani: bizony a férfiak is belépnek a változókorba. Ez a férfi klimax, vagyis az andropauza – kezdi Bencsik Andrea klinikai szakpszichológus. – Személy szerint nagyon örülök, hogy ez többé már nem tabu téma, hiszen fontos, hogy foglalkozzunk vele. Egyik velejárója ugyanis a szexuális teljesítőképesség csökkenése, ami a férfi ego-t erőteljesen érinti, és ami így felboríthatja a házaspár kapcsolatának egyensúlyát. Ilyen esetben ugyanis a férfi kudarcként éli meg teljesítőképességének mérséklődését, amitől szorong, befelé fordul és értéktelennek érzi magát a férfiasság területén. Mind a férfi, mind pedig a női hormonháztartás megváltozik, csökken, amelynek gyakran velejárója a szexuális vágy csökkenése is. Nőknél ez kevésbé érzékelhető, viszont ugyanúgy jelen van, csak míg esetükben ez könnyebben kezelhető, addig a férfiaknál sokkal látványosabb a „kudarc”.

A korai klimax egyre gyakoribb

"Ilyenkor lezárul egy rendkívül aktív életszakasz és elérkezik a nagy fordulópont."

– Ilyenkor lezárul egy rendkívül aktív életszakasz és elérkezik a nagy fordulópont; a nők szembesülnek azzal, hogy már nem tudnak gyermeket szülni. Manapság egyre gyakoribbak a korai – 40-50 éves kor előtt elérkező – menopauzák és andropauzák, miközben a gyermekvállalás ideje jelentősen kitolódott. Sok nő ennyi idős korára kerül olyan élethelyzetbe, hogy babát vállalhatna – mert mondjuk akkorra talált igazi társat vagy az anyagi körülményei nem tették ezt korábban lehetővé –, viszont szomorúan kell szembesülnie azzal, hogy kifutott az időből.

Hasonlít a depresszióra, de nem az

– A változókor hangulatingadozásokat és hangulatváltozásokat okoz. Feszültebbek, lobbanékonyabbak leszünk, ami sok konfliktust generálhat. Ilyenkor előfordul, hogy a környezetünk kevésbé érti, mi zajlik bennünk, ami stresszes helyzeteket teremthet a családon belül, de akár a munkahelyen is, hiszen ez a türelmetlenség kiterjedhet a munkahelyi teljesítőképességünkre. A tünetek hasonlítanak a depresszió-szerű állapotra, jellemzővé válik a fokozott fáradékonyság és a nagyobb alvásigény, így aki nem ismeri fel, hogy épp a változókorba lépett, könnyen hiheti, hogy valójában depressziós. Ami nehezíti a helyzetet, hogy sokaknak éppen ebben az időszakában kamaszodik a gyermeke, aki szintén hormonváltozásokkal küzd. Amennyiben ez a két időszak egybeesik, az nagyon meg tudja terhelni a családot.

Ép testben ép lélek

A szakember szerint ideális esetben a szülők akkor lépnek ebbe a korba, amikor már épp kirepülni látszik a gyermek.

"Ez a szerencsés helyzet olyan lehetőséget ad a kezünkbe, amely által előnyünkre fordíthatjuk ezt az időszakot."

– Ez a szerencsés helyzet olyan lehetőséget ad a kezünkbe, amely által előnyünkre fordíthatjuk ezt az időszakot. Esélyünk adódik arra, hogy megvalósíthassuk azokat a dolgokat, amikre eddig nem volt lehetőségünk. A kezelés szempontjából is fontos, hogy a klimax egyfajta életmódváltással is járjon, ugyanis bizonyított tény, hogy például a rendszeres testmozgás nemcsak a fizikai, hanem a pszichés tünetek enyhítésében is segít. A felszabaduló boldogsághormonoknak köszönhetően könnyebben átvészelhetjük ezt az átmeneti időszakot, amely akár hosszú évekig is eltarthat, de végül kialakul egy állandósult állapot.

Fontos a nyílt kommunikáció

Andrea úgy gondolja, hogy a helyzet kezelésének kulcsa a türelem, az empátia, az őszinteség és a nyílt kommunikáció.

– A házaspár hozzáállásán múlik, hogy a klimax szétszakítja vagy éppen ellenkezőleg, összekovácsolja őket. Főként szexuális téren lehetnek félreértések, ugyanis hosszú kapcsolatoknál gyakran felmerül a gyanú, hogy a hölgy úgy érzi, már nem elég kívánatos a férjének, és esetleg felbukkant kapcsolatukban egy harmadik fél. Ezért különösen fontos, hogy a férfi merjen megnyílni és őszintén elmondani, hogy nem a feleségének szól a teljesítőképesség hiánya, hanem változókorba lépett. Ha a felek támogató és türelmes hozzáállással segítheti párjukat, a medikális kezeléseket is bevonva, ezeket a panaszokat együttes erővel le tudják küzdeni.

Elevenítsük fel a régi, jó időket!

– Az 55 éves Magdi azzal keresett meg, hogy elveszítette önmagát. Mindkét gyermeke külföldi egyetemre ment, és nem is kívánnak a későbbiekben sem hazajönni. Megszűntek a gyerekekkel kapcsolatos tennivalók, kiürült a ház, Magdi nem találta a helyét és ugyanezt látta a férjén is. Esténként csak a tévét nézték, alig váltottak pár szót. A beszélgetéseink során kirajzolódott, hogy korábban mindig aktív életet éltek, sok baráttal körülvéve. Rendszeresen bridzseztek, társasjátékoztak, viszont a gyerekek születésével ezek az alkalmak kénytelen-kelletlen elmaradtak, hiszen az egész baráti kör a családgyarapodással és a kicsik körüli tennivalókkal volt elfoglalva. – Miért ne lehetne ezeket az alkalmakat ismét feleleveníteni? – kérdeztem Magditól. Következő alkalommal csillogó szemmel érkezett és elmesélte, hogy felhívta a régi barátokat, amire mindenki lelkesen reagált, hiszen hasonló élethelyzetben vannak, mint ők. Azóta minden csütörtök este bridzs-partiznak és most elhatározták, hogy keddenként társasozni fognak. Sőt, már hétvégi, közös kirándulásokat is terveznek.

Legyünk nyitottak az újra!

– Azok tudják könnyebben átvészelni ezt az időszakot, akik kellően rugalmasak és nyitottak arra, hogy valami újba kezdjenek, így pótolva mindazt, ami elveszett. Találjanak egy új hobbit: fessenek, zenéljenek, járjanak el együtt sportolni vagy iratkozzanak be egy tánckurzusra. Természetesen a jelenlegi helyzetben korlátozottak a lehetőségek, de addig is például bele lehet kezdeni egy közös nyelvtanulásba vagy együtt járni a természetet. Az is segíthet, ha olyan sorstársakkal veszik körbe magukat, akik hasonló problémákkal küzdenek, így támogathatják is egymást. Ennek az életkornak is megvannak a maga pozitívumai és fontos, hogy ne érezzük magunkat csökkent értékűnek. Valósítsuk meg a régi, vágyott dolgainkat, hiszen végre itt van rá a lehetőség!

(illusztráció: Shutterstock)