Az egészséges öregedésről írt korábban összefoglalót Dr. Métneki János orvos, aki még 95 évesen is elsősorban a férfiak egészségéért dolgozott ki hazai és nemzetközi programokat. A platinadiplomás professzor 2014-ben, 99 éves korában hunyt el. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet Gyaloglással az egészségesebb idősödésért című kiadványában foglalta össze a nyugdíjasoknak szóló tanácsait. A professzor szerint az idős kornak nem természetes velejárója, és nem jellemzője a betegség. Kimutatható, hogy a dohányzás és a rendszeres, nagyobb mennyiségű alkohol nemcsak betegséghez vezet, hanem felgyorsítja az öregedés folyamatát. Ezzel szemben a rendszeres testedzés, a megfelelő testsúly, a pozitív életszemlélet, a kiegyensúlyozott párkapcsolat jó irányba befolyásolja a mindennapokat.

Íme a tanácsai:

- Kerülni kell a dohányzást és a jelentősebb mennyiségű alkoholos ital fogyasztását.

- Az étkezés összeállításakor a testsúly és a kornak megfelelő táplálkozás legyen az iránymutató.

- Érdemes testedzést végezni, de egyénre szabottan.

- Keresni és kapcsolódni kell olyan közösségekhez, amelynek tagjai között gondolkodásához és tevékenységéhez megfelelő partnereket talál.

- Továbbra is legyen része a mindennapoknak a testápolás, a környezet tisztántartása, a lehetőségeinek megfelelően önállón.

- Szükség van olyan kreatív elfoglaltságra, amely bizonyítja, hogy a nyugdíjas korú emberre is szüksége van a társadalomnak és az önkifejezésnek is teret enged.

- Maradjon nyitott az új szellemi és tárgyi dolgokra, és ezeket igyekezzen beépíteni az életébe.

- Ne adja fel az érzelmi életét.

- A párkapcsolatban az egymás megbecsülése, a gyengédség, a szeretet, és nem kevésbé a szexualitás továbbra is gazdagítsa a mindennapokat.

(fotó: Shutterstock)