Év elején még a családi évtervezésről írtunk, most egy másfajta előre-gondolkodásra van szükség. A gyermekes családokban ezekben a napokban különösen megnövekedtek a terhek: hetek tananyagát kell a gyerekekkel elsajátítani, közben dolgozni otthon vagy a munkahelyen, és minden eddiginél több időt a konyhában tölteni. Rengeteg lesz a mosogatnivaló, és a rendetlenség is hamar el tud uralkodni. Nem könnyű a folyamatos együttlét, mert nincsenek szokásos délutáni programok, kifárasztó edzések, baráti találkozók és rokonlátogatások, sőt, a nagymama sem tud beugrani felmentőseregként. Hát ilyen helyzetben kell helytállnunk…

Dolgozzuk ki a családi válságtervet!

Töménytelen feladat szakad most ránk, és lelkileg sem lesz egyszerű az elkövetkezendő időszak. De nem szabad, hogy eluralkodjon a káosz az életünkben! Üljünk össze, és vegyük sorra a családunk szokásait, feladatait, esetleges nehézségeit, hogy ezek alapján ki tudjuk alakítani a családi válságtervet.

Fontosak a keretek! Ne hagyjuk szétfolyni a napokat, tartsunk viszonylag szigorú napirendet! Bármennyire is szabadabbnak érzik magukat a gyerekek pár hétig, nem jó, ha délben még pizsamában nézik a tévét. Tartsuk be az eddigi, hétköznapi szokásokat a felkelés és a lefekvés, az étkezés és a tisztálkodás időpontjait illetően.

Beszéljük át a telefon és a számítógéphasználat szabályait is! Ne végeláthatatlan nyomkodás legyen a szabadidő eltöltésének legfőbb módja, a géphasználat csak egy legyen a gyerekprogramok között!

Tudatosítsuk a gyerekekben, hogy nem szünet van, hanem – bármennyire nehéz elhinni – szorgalmi időszak. Most minden eddiginél nagyobb szorgalomra és önállóságra van szüksége a diákoknak, teremtsük meg ennek otthoni lehetőségeit és kereteit. Legyen meg a napnak az a nyugalmas 4-5 órája, amikor a gyerekek a tanulással tudnak foglalkozni, segítsük őket ösztökéléssel, kikérdezéssel, gyakorló feladatokkal. Ha valamiben elakadtunk, ne restelljünk segítséget kérni ismerősöktől, tanároktól.

Szükség van az étkezések megtervezésére is. Azért, hogy ne kelljen folyamatosan a boltba járni az éppen elfogyott dolgok pótlása miatt, vezessünk be rendszert a konyhában is. Persze nem kerülhetjük ki a „nagyüzemi étkeztetés” érzését: hetekig mindenki otthon van, sokkal több ennivaló fogy, ez pedig jóval nagyon megterhelést jelent a vásárlásban, az ételek előkészítésében, a mosogatásban, rendrakásban is. Enyhíthetünk a helyzet súlyosságán, ha meghatározzuk az étkezések időpontjait, korlátozzuk a nasi-evések számát, és tápláló, egészséges, de könnyen elkészíthető ételeket teszünk a család elé. Könnyebbséget jelent, ha megtervezzük a heti menüt.

Itt az ideje a feladatmegosztásnak! Most idő és szükség is van arra, hogy a család minden tagja besegítsen a házimunkába. A terítés, az étel-előkészítés, az asztalról lepakolás, a mosogatás mind olyan segítési lehetőségek, amikbe valamilyen szinten be tudnak kapcsolódni a gyerekek. Ha eddig nem tettük meg, most ne sajnáljuk az időt arra, hogy megtanítsuk a gyerekeinket a legalapvetőbb házimunkákra.

• Ezekben a hetekben még az eddiginél is nagyobb szükség van a családi beszélgetésekre, mert valamilyen módon – és különböző okokból – mindannyiunkban megjelenik a félelem. A családban helye van a negatív érzelmek kimondásának is: szükség van arra, hogy könnyíthessünk a lelkünkön, és a gyerekek érezzék, hogy meghallgatjuk őket. Ne titkoljuk el a kicsik elől, hogy nehéz napokat élünk, meséljünk nekik a vírusról, a védekezés lehetőségeiről, a bevezetett intézkedések fontosságáról, és arról, hogy a sok nehézség igazából egy közös áldozatvállalás a tömeges megbetegedés elkerülése érdekében.

• Az elkövetkező hetekben híján leszünk a nagyszülői, családi segítségnek és találkozóknak. Viszont egymás támogatására szükség van! Fontos, hogy beütemezzük a nagyszülői telefonhívásokat, és tudatosan teremtsünk alkalmat a beszélgetésre. Kicsit lehet ez olyan, mintha tényleg együtt lennénk.

A barátokkal való programokat is mindenképp napoljuk – hónapoljuk – el! Bármennyire szeretnek is együtt játszani a gyerekek, erre most nincs lehetőség.

Beszéljük meg, mi mindenre lehet jó a családunknak ez az időszak! A nehézségek ellenére tekintsük ezt úgy, mint a családi együttlét különleges lehetőségét, hiszen a lemondások mellett sok olyan dolog bele fog férni az életünkbe, ami eddig időhiány miatt nem volt lehetséges. Ötleteljünk közösen, ki mit szeretne a legjobban csinálni.

Ezek a cikkek is érdekelhetik még a csalad.hu-n:

(fotó: Shutterstock)