– A legfontosabb, hogy először a szülő próbáljon meg úrrá lenni a félelmein. Meg kell őrizni a higgadtságunkat, hogy támaszt tudjunk nyújtani a gyereknek – hangsúlyozza a szakember. – Ha a felnőtt úgy érzi, hogy irreális félelmei vannak, keressen meg online egy szakembert!

Sz. Látó Judit úgy véli, a világot sújtó koronavírus-járványról a legkisebbekkel is beszélgetnünk kell. Kérdezzük meg a gyerekeket, hogy mit értenek meg a helyzetből, mi foglalkoztatja őket, mi az, ami eljutott hozzájuk. Az óvodásokat rajzoltassuk, játsszunk velük, próbáljuk ilyen módon tisztázni a félelemeiket. Őszinte kommunikációra kell törekedni, hogy minden gyerek tudja: ez nem egy szünet, és tisztában legyen azzal is, mit tehet a megelőzés érdekében.

Mikor lesz ennek vége?

„A bizonytalanság az egyik legnehezebben kezelhető tényező a jelenlegi helyzetben.”

A bizonytalanság az egyik legnehezebben kezelhető tényező a jelenlegi helyzetben. A szakember ugyanakkor fontosnak tartja annak kiemelését, hogy nem tart örökké a bezárkózás, hiszen mindenki arra törekszik, hogy minél hamarabb visszaálljon az élet a normális kerékvágásba. Próbáljuk megtalálni a bennünk rejlő erőforrásokat, hogy meg tudjunk kapaszkodni, és így megelőzzük a családon belüli konfliktusokat!

A kamaszoknak hamar hiányozhatnak a barátaik, ne bagatellizáljuk el a problémájukat! A szakember inkább azt javasolja, segítsünk a gyermekünknek számba venni, hogyan tudja a kapcsolatot tartani a kortársaival, de elmesélhetjük, mi lett volna, ha a „mi időnkben” történik hasonló. Nem lett volna ennyi lehetőség, telefon, skype, chat, online csoportok, ezzel csempészhetünk némi optimizmust az érzéseikbe.

Ha 1-2 hétről lenne szó, felfoghatnánk ezt a nehéz időszakot egy kis ajándék-szabadságnak is, de nem erről van szó!

– A felnőttek sem találják a helyüket, de a tudatosság nagyon fontos, hogy legyen mihez alkalmazkodni. Ez adhat egy kis biztonságérzetet a bizonytalanságban.

A mentálhigiénés szakember nagyon fontosnak tartja, hogy már az elején fektessük le az otthoni szabályokat. A rendkívüli helyzethez alkossunk új napirendet!

Egészségügyi, gazdasági és mentális próbatétel

Sokszor a karácsony vagy a nyári szünidő is próbatétel elé állítja a családokat a sok együtt töltött idő miatt, ilyenkor buknak ki a sérelmek, problémák. A mostani kényszerhelyzetben, az összezártságban talán jobban eszkalálódhat a feszültség.

„Az otthonba, mint biztonságot adó közegbe lehet kapaszkodni.”

Hagyjunk mindenkinek teret! Sz. Látó Judit azt tanácsolja, hogy engedjük a kamaszt elvonulni, nem kell egyfolytában egymásba kapaszkodni, tartsuk a privát szférát! Ugyanakkor a szakember szerint az eddig soha át nem élt szituáció össze is kovácsolja a családot.

– Az otthonba, mint biztonságot adó közegbe lehet kapaszkodni. Beszélgessünk sokat, vegyük észre, ha valaki nincs jól, aggódik! Fontos tudatosítani, hogy egyszer vége lesz! Mindig az adott lehetőségeinkhez próbáljuk optimalizálni a helyzetünket!

A jelenlegi körülmények azért sokat segítenek abban, hogy ne hatalmasodjon el rajtunk a félelem. Gondoljunk bele, milyen lenne a szobafogság hidegben, szakadó esőben, szürkeségben. Értékeljük, élvezzük, hogy ragyogóan süt nap, és érkezik a tavasz!

Ezek a cikkek is érdekelhetik még a csalad.hu-n:

(fotó: Shutterstock)