Letölthető, nyomtatható formában tett közzé felhívást a NOÉ Állatotthon Alapítvány arról, hogyan készüljenek a következő hetekre a gazdik. A korona vírussal (COVID-19) összefüggésben ugyanis sokan érdeklődtek tőlük, létezik-e olyan vészterv, segítő terv, mely arra vonatkozik, mi történik az állatokkal egy esetleges karantén, váratlan kórházi elhelyezés esetén. A NOÉ tájékoztatása szerint Ilyen állami terv nincs, és bár van olyan önkormányzat, amely a helyi lakosoknak biztosít ilyen jellegű szolgáltatást, de erre a helyzetre az állattartóknak maguknak szükséges felkészülniük.

Nem fertőz embert az állati vírus

A NOÉ felhívja a figyelmet arra, hogy az állatok korona vírusa egy vírus családba tartozik a COVID-19-cel, de nem ugyanaz. Az állati vírus nem fertőzhet meg embereket, és a jelen ismeretek szerint a COVID-19 sem tud az állatokon keresztül terjedni, fertőzni. Természetesen a higiénés szabályok alkalmazása szó szerint életfontosságú, hiszen a vírus megtelepszik a környezetben a tárgyak felszínén, az emberek bőrén, haján és akár az állatok szőrén is.

Legyen terv a kórházi ellátás idejére

A NOÉ szerint a legfontosabb, hogy az állattartó minél gyorsabban szervezzen B, illetve C tervet maga helyett. Vagyis, egyeztessen le legalább 2, egymástól független segítőt, akit értesíthet probléma esetén, és aki vállalja, hogy átmenetileg gondoskodik állatáról.

A szervezet kéri, a kisállattartók függesszék ki ajtajukra, hogy milyen és mennyi állat tartózkodik a lakásban és hogy esetleg van-e nyilvános értesíthető telefonszám. Társasház, lakóközösség esetében ezeket az információkat érdemes leadni a közös képviselőnek, gondnoknak, illetve az önkormányzat szociális osztályán. Mindenki gondoskodjon előre minimum 2 hétre elegendő táplálékról állatai számára. Az oltási könyveiket, esetleges gyógyszereiket, kezelési protokolljukat, orvosi feljegyzéseket készítse össze és tegye megtalálható, egyértelmű helyre a lakásban, hogy a segítőnek ezeket ne kelljen keresgélnie.

Sokat segíthet az önzetlen felajánlás

Sok – elsősorban idős – állattartónak nincs rokona, barátja, ismerőse. Ezért a szervezet azt kéri az állatszeretőktől, hogy akinek a környezetében él ilyen magányos ember, ajánlja fel neki a segítségét. Esetleg erről a szándékáról tegyen ki felhívást is a lakókörnyezetében.

Aki tudomást szerez olyan állatról, melynek gazdája hirtelen kórházba-karanténba került és a kisállatok egyedül maradtak, akkor hivatali időben forduljon a helyi önkormányzathoz, azon kívül a rendőrséghez. A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy civil állatvédők a hatóság jóváhagyása és jelenléte nélkül nem léphetnek magánterületre. Mégis azt tanácsolják, hogy ilyen esetben a hatósággal párhuzamosan a helyi állatvédőket is érdemes értesíteni, hogy segítségükkel nyomást gyakoroljanak a minél gyorsabb hatósági intézkedésre.

Azt kéri a szervezet, hogy akinek van rá lehetősége, töltse le a NOÉ honlapjáról a felhívást, nyomtassa ki és helyezze el a lépcsőházban, kutyafuttatókban, állatorvosi rendelőkben, kisboltnál.

(fotó: Shutterstock)

Ezek a cikkek is érdekelhetik még a csalad.hu-n: