– Időseknek szóló kisfilmet jelentetett meg a kormány a koronavírussal kapcsolatosan – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Elmondta, a televízióban lesznek láthatók ezek a kisfilmek, de hasonló tájékoztatót fognak megjelentetni a rádiókban, a nyomtatott sajtóban és az interneten is. A tájékoztatóban felhívják az idősek figyelmét arra, hogy kerüljék a zárt tereket, lehetőleg a tömegközlekedést is, ne érintkezzenek lázas beteggel vagy olyan emberrel, aki fertőzött területről érkezett haza.

– A családtagok is sokat segíthetnek az időseknek, segíthetnek többek között a rendszeresen szedett gyógyszerek beszerzésében és a bevásárlásban is. Ebben a helyzetben az ilyen típusú odafigyelés sokat érhet – mondta az államtitkár.


Minél kevesebb emberrel érintkezzenek az idősek!

– Fontos, hogy az idősek minél kevesebb más emberrel érintkezzenek – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában.

– Az emberek 60-80 százaléka úgy fertőződik meg, hogy nem is észleli, hogy átment rajta a vírus, az idősebb, legyengültebb szervezetű emberek esetében annál súlyosabb lehet a helyzet, ezért a szüleinket, nagyszüleinket kell védeni – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő kiemelte: nem érdemes abban reménykedni, azt az illúziót táplálni, hogy egy-két hét alatt túljutunk a koronavírus-járványon, ez hosszú hónapokig tart majd. Ezért azzal kell számolni, hogy az életünk megváltozik, nem olyan lesz, mint amilyen lenni szokott.

Rokonok is kiválthatják a gyógyszert

Péntektől bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit. Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit – közölte az EMMI.

A rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.

(fotó: Shutterstock)

Ezek a cikkek is érdekelhetik még a csalad.hu-n: