1. Közös naptárazás

Szánjunk egy viszonylag nyugalmasabb délutánt vagy estét a közös naptárazásra! Beszéljük át az előttünk álló év munkahelyi és családi feladatait, vitassuk meg a nyaralási ötleteket, vegyük sorra az iskolai szüneteket, készítsünk egy szabadság-tervezetet. Gondoljuk át, milyen családi és baráti események lesznek az évben, nézzük meg a gyerekek versenynaptárát, és ne feledjük el a szülői értekezleteken elhangzott időpontokat sem.

2. Írjunk le mindent!

Nem elég, ha átbeszéljük, írjuk is le az elhangzottakat! A leírtakhoz bármikor vissza tudunk nyúlni: segíteni fog bizonyos döntéseknél, időpont-egyeztetéseknél, de az év során azt is látni fogjuk, mennyi minden történt már velünk.

3. Semmi sem kőbe vésett!

Az évtervezés hosszútávú, a családi élet viszont kiszámíthatatlan, ezért már előre határozzuk el, hogy elfogadjuk a tényt: sok minden változni fog a leírtakhoz képest. És ez nem baj, a lényeg, hogy amennyire tőlünk telik, tartsuk magunkat a terveinkhez. A naptár bejegyzései az év során biztosan átrendeződnek, erre legyünk nyitottak.

4. Segít feltöltődni is

Az éves naptárba kerüljenek bele vágyott lazább napok és hetek is! Ezek azok a programok, amik sokat adnának nekünk, de mindig tologatjuk, halasztgatjuk őket. „Anya elmegy a barátnőkkel egy hétvégére”, „apa elkészíti a régóta kitalált babaházat”, vagy „a szülők elutaznak kettesben”. Ha a nem kötelező, de vágyott programok is bent vannak a naptárban, tudatosan készülhetünk rájuk, számolunk velük, és esélyesebb, hogy meg is valósítjuk őket. Ráadásul gyerekvigyázót is könnyebb szereznünk, ha tudjuk, mikor van rá szükség.

5. A gyerekek is tegyenek hozzá!

Az év akkor lesz igazán színes, ha az egész családról szól. Ha mi, felnőttek nagy vonalakban átbeszéltük és lejegyeztük a konkrétumokat, kérdezzük meg a gyerekeket is, mi az a program, amire leginkább vágynak.

6. Hogy szép évünk legyen, alkossunk szépet!

Fejben és leírva is mást jelent a „betáblázottság”, hát még ha lerajzoljuk azt! Ha nagyjából teljesnek érezzük a listát, közösen készítsük el a családi évtervező naptárt! Hatalmas lapra – ideális az A1-es vagy A2-es méret – vonalazzuk meg az év hónapjait, napjait, díszítsük a szegélyeket kedvünk szerint. Írjunk le mindent, amit átbeszéltünk, a különböző típusú elkötelezettségeket, programokat színekkel, kódokkal jelöljük. A látvány lehet megnyugtató, lelkesítő és sokkoló – ez utóbbi esetben további gondolkodás szükséges… Ne feledjük: mi alakítjuk az életünket!

(fotó: Shutterstock)