Ez az anyagcserezavar az életük végéig elkíséri a betegeket. Közvetlenül ritkán öl, de a kontrollját vesztett vércukorszint szövődményei megnyomorítanak. Csendben pusztítják az érrendszert, aminek a következményei aztán brutálisan mutatkoznak meg: ez lehet vakság, a lábak amputációja, a vesék tönkremenetele, agyvérzés vagy szívelégtelenség. Ezek révén válik halálos betegséggé az egyébként sokáig tünetmentes diabétesz.

Rajtunk is múlik

A terápiának is az a lényege, hogy a vércukorszabályozás normalizálásával megakadályozza, de legalább is késleltesse a szövődmények kialakulását. Ám az úgynevezett másodlagos prevenció legtöbb eszköze valójában a betegek kezében van. Ugyan segíthetnek a gyógyszerek, a módszeres vércukor-ellenőrzés, meg a szövődményekre fókuszáló olyan szűrések, mint a rendszeres szem- és lábvizsgálat, de ezek önmagukban nem oldanak meg mindent. Akinek a mindennapi életvezetése nem "diabéteszbarát", azzal az orvostudomány is csak küszködhet.

Cukorbetegnek lenni nagy teher: módszerességet, figyelmet igényel, de "az elv" nem bonyolult. Ami segíti a szervezet vércukorkontrollját, azt érdemes követni, ami meg ugyanúgy rongálja a szív-érrendszert, mint a diabétesz, azt jobb kerülni. Az e szempontból számottevő tényezők listáján nincs semmi meglepő. Amiről tudjuk, hogy eleve növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát, az rendszerint a betegség kifejlődése után is hozzájárul a rosszabb kimenetelhez. Ilyen mindenekelőtt a dohányzás, a kezeletlen magasvérnyomás, valamint az elhízás. Az utóbbi esetében nem feltétlenül csak az extrém túlsúlyra kell gondolni. Roy Taylor, a Newcastle Egyetem professzora és munkatársai a közelmúltban igazolták, hogy normál testsúlyú cukorbetegeknél is hatásos lehet a hasi zsírtartalékok csökkentése. Kísérletükben a máj és a hasnyálmirigy elzsírosodásának mérséklésével sikerült az esetek nagy részében megszüntetni a diabétesz tüneteit.

Étkezés: váltson az egész család

Arról bizonyára sokan hallottak, hogy a cukorbetegség terápiájának része a diéta is. Azonban arról vélhetően sokkal kevesebben, hogy az nem különbözik attól, amit ma bárki számára egészséges étrendnek tartanak. (A Magyar Dietetikusok Szövetsége legutóbb Okostányér néven foglalta össze a felnőttek számára ajánlható táplálkozás elveit.) Ha abban nincs is semmi rendkívüli, azok számára, akik máshoz szoktak, lehet nehéz az átállás. Főleg, ha a családjukban magukra maradnak ezzel az erőpróbával. Így számukra az a legnagyobb segítség, ha szeretteik, akikkel gyakran étkeznek közösen, velük tartanak a változtatásokban. Egyébként ezt diktálná a családtagok önérdeke is. És nem a konyha az egyetlen terület, ahol, ami másodlagos prevenció a cukorbeteg nagymamának, az elsődleges megelőzés lehet a szülőknek és a gyerekeknek.

Mozgás – segítenek a négylábú ösztönzők

A táplálkozási szokásokon kívül a fizikai aktivitáshoz való viszony ugyancsak könnyen öröklődik egy családban. A számtalan életfunkciót karbantartó rendszeres mozgás pedig a diabétesz-terápiában is nélkülözhetetlen. Nyilván ez is sokaktól kívánja a napi rutinjaik felülvizsgálatát, ám abban segíthet az is, ha a közös családi programokat mozgalmasabbra szervezik. Nem kell ehhez együtt járni jéghokizni, már a több kirándulás, közös séta, gyaloglás is számít! (Van persze kifejezetten diabéteszeseknek készült mozgásajánlás is, például a Magyar Életmód Orvostani Táraság honlapján találhatnak ilyet.

Különösen jó segítők lehetnek a négylábú családtagok. A kutyák, ha egyszer már megszokták a napi sétákat, ahhoz ragaszkodnak is. Óvnak a visszalustulástól. A maguk finom eszközeivel biztosan emlékeztetnek, ha menni kell. Ráadásul képesek látványosan örülni is minden alkalommal, ha gazdájuk nem hanyagolja el a napi "prevenciós mozgását". Kellhet ennél megbízhatóbb támogatás?

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!

(illusztráció: Shutterstock)