Szerencsés családokban az ünnep eleve gazdag rituálékban, olyan hagyományokban, amelyek aztán még évtizedekig meghatározzák az időközben felnövő gyermekek szokásait. 

Az egyik leghasznosabb ajándék például, amit az ember már kisgyerekként megkaphat, ha megtanítják főzni. Nemcsak azért, mert akkor kevésbé lesz kiszolgáltatott anyagilag az élelmiszergyártóknak és az étkeztetőknek, hanem mert a konyhai jártassága alapozza meg a felnőttkori szabadságát is az étrendje megválasztásában. Ha nincs hozzá elegendő tudása, akkor az egészségvágya sem ér sokat: kénytelen azt enni, amit mások tesznek elé. De nem is kell a felnőttkorig tekinteni, a konyhai jártasságnak már jóval azelőtt is van védőereje. Tapasztalat szerint azok a kamaszok, akik a gyakorlatból ismerik a konyhai alapanyagokat és eljárásokat, sokkal nyitottabbak az új ízekre, így fogékonyabbak a változatos, és egészségesebb táplálkozásra. Ezért is törekszenek mind több országban arra, hogy az iskolai nevelés részévé váljon a konyhatudományok gyakorlati oktatása. 

Persze ennél is többet ér, ha a szülőkkel, nagyszülőkkel együtt főzve tanulják az alapokat a fiúk és a lányok. A karácsonyi készülődés pedig kiváló lehetőség arra, hogy megtegyék ebben az első (vagy a következő) lépést. Minden ünnepi menüben lehet találni – ha pedig nem lenne, akkor belekomponálni – legalább egy olyan elemet, ami a gyerek specialitásaként kerülhet a család asztalára.  De nem is feltétlenül csak az ünnepi menüben lehet annak helye. Például egy-egy egyszerűbb aprósütemény, vagy akár egy egyedi keksz gasztro-ajándékként is megállhatja a helyét, amikor a család az ilyenkor szokásos rokonlátogató túrára indul.  Nincs is talán még egy olyan alkalom, amikor annyi sikerélményt, pozitív visszajelzést gyűjthetne be egy kezdő konyhaművész a maga első produkcióival, mint a karácsonyi vendégeskedések idején.  

A karácsony családon kívül is kedvező klímát kínál a jó szokások örökítésére. Az adományozás mellett az elesetteket segítő önkéntes munka is könnyen beilleszthető a család ünnepi készülődésébe. Ilyesmibe – például a menhelyi kutyák sétáltatásába – a kisebbeket is be lehet vonni. Aki már gyerekkorában megismeri a rászorultak segítésének élményét, az felnőtt korában is használható öngyógyító eszközhöz jut. Számos kutatás foglalkozott már az altruizmus* egészségügyi hatásaival, ezekből tudjuk, hogy képes mérsékelni a vércukorszintet, a gyulladásokkal összefüggő szívbetegségek kockázatát, de még akár a krónikus fájdalmat is. Egy tíz évvel ezelőtti kutatásban, melyet a Psychology and Aging folyóirat közölt, Morris Alan Okun és munkatársai egyenesen arra jutottak idősebb embereket vizsgálva, hogy az önkéntesség számottevően (-24%) csökkenti a halandóságot is. 

Jótékony segítségre sokszor adódik alkalom egy-egy családon belül is. Ilyen lehet például az, amikor a tagok egyike valamilyen nehezebb szokásváltásra kényszerül az egészsége megőrzése-visszaszerzése érdekében. Sokaknál ilyen a túlsúly leadása, a dohányzás feladása, vagy az áttérés a fizikailag aktívabb életvitelre.  E kritikus időszakokban fontos segítséggé válhat a családtagok támogatása, lehetőség szerinti részvétele. Van, amikor már az is elég, ha a többiek nem provokálják, nem nehezítik a dolgát annak, aki éppen megválni próbál valamely függőségétől.  Míg máskor a legjobb rendszeresen vele tartani a napi sétára, az uszodába vagy az edzőterembe.  

Persze klasszikus, "szépen becsomagolható" karácsonyi ajándékokkal is szolgálhatjuk szeretteink egészségét. A jó szokások elsajátítását, fenntartását számos eszközzel lehet ösztönözni. Például a sporteszközök vagy a különféle aktivitásmérők hozzásegíthetik az embert, hogy örömét lelje a rendszeres mozgásban, és ahhoz megőrizze a kitartását is. Az önellenőrzést segítő okoseszközök kínálata folyamatosan bővül, de a leghasznosabb segédek között ott van két klasszikus is, a vérnyomás-, illetve a vércukormérő. A legtöbb családban, különösen, ahol idősebbek is élnek, szinte biztosan van olyan, akinek az egészségvédelméhez már az is hozzátartozik, hogy rendszeres kontroll alatt tartsa a vérnyomását és/vagy a vércukorszintjét. Talán van, akit aggaszt a kérdés, hogy egyáltalán illendő-e ilyen diagnosztikai eszközöket ajándékozni karácsonyra?  De miért is ne lenne? Hiszen ezeknek nem más az üzenete, minthogy "szeretünk, ezért azt kívánjuk: élj úgy, hogy sokáig velünk maradhass!". És van-e ennél illőbb karácsonyi üzenet? 

* Az altruizmus olyan önkéntes viselkedést jelent, amely mások javát szolgálja, a jutalmazás reménye nélkül. 

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt