Járvány még nincs, de a tavalyi influenza-szezon után idén is magas fertőzöttségi arányra és elhúzódó járványra számítanak a hazai gyermekgyógyászok, akikhez már most is a legtöbben légúti fertőzéssel érkeznek.  

Egy átlagos szezonban november és április között a lakosság 5-40 százaléka esik át az influenzán. A megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, ráadásul az ő szervezetük hosszabban üríti a vírust, mint a felnőtteké, így jelentős szerepük lehet a fertőzés terjedésében. Tehát az ő beoltásuk is nagyon fontos. A fertőzés megelőzésére még mindig a védőoltás a leghatékonyabb eszköz.

– Már októbertől elérhető a háziorvosi praxisokban az influenza-elleni vakcina – közölte lapunkkal dr. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) járványügyi osztályvezetője. Elmondta, hogy Magyarországon az állam térítésmentes oltóanyagot biztosít a kockázati csoportokba tartozóknak: így a 60 éven felülieknek, akiknek az egészségi állapotuktól függetlenül ajánlott a vakcina beadása, továbbá a krónikus légzőszervi, szív-, érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségben, veleszületett vagy szerzett immunhiányban szenvedőknek. Szintén térítésmentesen kérhetik a vakcinát a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők, a tartós ápolási, illetve egyéb gondozó intézményben élők. Ez a védőoltás javasolt az egészségügyben, illetve a szociális intézményekben dolgozóknak is.

Miután a korábbi években a térítésmentesen felhasználható oltóanyagból 1,3 millió dózist biztosított az állam, azonban rendre ennek csak alig több mint fele, gyakorlatilag 7-800 ezer adag fogyott, idén 949 ezer adag 3Fluart influenza elleni vakcinát vásároltak meg és ennyit is biztosítanak térítésmentesen. Ez az oltóanyag elölt vírust tartalmaz és a 3 évesnél idősebbek oltására alkalmas.  

A 3 évesnél fiatalabbak oltásához pedig rendelkezésre áll háromezer adag Vaxigrip Tetra és ezer adag Fluenz Tetra szuszpenziós orrspray. Ebből az adagból juthatnak térítésmentesen vakcinához a szívbeteg, illetve az egyéb krónikus betegségben szenvedő gyerekek.  

A szakember hozzátette: a térítésmentes oltóanyagokon kívül természetesen mindig elérhető a gyógyszertári forgalomban is receptre és térítési díjért az oltóanyag. Jelenleg a rendelkezésére álló információk szerint a Vaxigrip Tetra-ból mintegy 87 ezer adag került gyógyszertári forgalomba. A Fluenz Tetrából mintegy tízezer adag, és körülbelül 5000 adag 3Fluart is kapható lesz. A Fluenz Tetra szúrásmentes, az orrnyálkahártyájáról szívódik fel. Ez a vakcina kétéves kortól, de 18 évesnél fiatalabbaknak adható. Az ingyenes elérhetőségéről a háziorvosi, illetve a házi gyermekorvosi rendelőkben érdemes érdeklődni.    

A járványügyi szakember közölte azt is, hogy a gyógyszertári forgalomból beszerezhető influenza elleni vakcina beadása ugyancsak térítésmentes. Tehát a háziorvos ezért nem kérhet külön pénzt.

Az influenza-oltások mellett az időseknek ajánlott a Pneumococcus elleni védőoltás is. Az oltóanyagot a háziorvos írhatja fel. A szakember tájékoztatása szerint ez a vakcina egyidejűleg beadható az influenza-elleni vakcinával és a beadásáért szintén nem számíthat fel külön díjat a háziorvos, csak az oltóanyag árát kell kifizetni a gyógyszertárban.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt