Kígyóssy Örs

– Sokan azt feltételezik, hogy ha megtalálják az igazit és fülig szerelmesek, abból az is következik, hogy a másik fél majd kitalálja a gondolataikat és minden szükségletüket – legyen az érzelmi, mentális vagy szexuális – sőt, azt is megérzi, hogy mikor kell békén hagyni vagy éppen arról kérdezni a partnert, hogy milyen volt a napja – kezdi Kígyóssy Örs, a Kétigen Alapítvány operatív vezetője, képzésben lévő pár- és családterapeuta, mentálhigiénés szakember.  

– Lehetetlen elvárásokat támasztunk a másikkal szemben, hiszen a párunk – akármennyire is nagy a szerelem – a vágyaink megfogalmazása nélkül nagy eséllyel nem fog tudni megfelelni az igényeinknek. A jelenségnek egyébként létezik pszichológiai magyarázata, amire sokan talán nem is gondolnak. Ez pedig a következő: kisbaba korunkban (0-1 év között) még nem tudjuk szavakkal kifejezni magunkat. Ha fáj a hasunk, éhesek vagyunk, babusgatásra vágyunk vagy tele a pelus, csak egy dolgot tehetünk: sírunk. Az édesanyánk pedig jó esetben képes volt kitalálni, hogy éppen mire van szükségünk. Felvesz a karjaiba, nekünk pedig hirtelen minden problémánk elszáll. Mire tanítja ez a gyermeket? Arra, hogy szavak nélkül is megoldódhat minden. Ezt az önfeledt egymásra hangolódást csecsemőkorunkban megéljük, egynek érezzük magunkat édesanyánkkal és csak később kezdünk el önmagunkra külön személyként tekinteni. A probléma, hogy felnőtt korban is ugyanezt a gondolatolvasást várjuk el, csak ezúttal a partnerünktől, ami, ha nem történik meg, elbizonytalanodunk, hogy talán mégsem ő az igazi. 

Hiányzik a rózsaszín köd 

– A kezdeti lángolás után csillapodik a tűz és láthatóvá válnak a másik zavaró szokásai. Idegesítően rágja az ételt, nem hajtja le a WC ülőkét, a földre dobálja a szennyest és így tovább. A „mindent együtt csinálunk” időszak után sokszor az is vitát gerjeszt, ha a partnerünk bizonyos élményeket nem velünk, hanem másokkal él meg, például a barátaival jár el szórakozni. Ilyenkor nem értjük, hogy miért van ennyi konfliktus a kapcsolatunkban, amikor az elején még minden magától értetődően jó volt. Szeretnénk újra a rózsaszín ködben lebegni. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a párválasztási mód is teljesen megváltozott. Ősi ösztöneink olyan irányba terelnek minket, hogy mindig a legjobbat keressük mindenből, a mai társkereső applikációk pedig ezt még inkább támogatják. Amíg régebben a faluban csak néhány potenciális partner közül lehetett választani, és a falu bölcsei segítettek a döntésben, addig ma úgy érzékeljük, hogy a lehetőségek tárháza végtelen. Ha nem úgy alakul a párkapcsolatunk, ahogyan azt elterveztük, keresünk tovább, hiszen mindenkinél van jobb. Ettől függetlenül én örülök, hogy ezekben az időkben élek, mert úgy vélem, hogy a mai világban a párválasztást és a szerelemdinamikát illetően hatalmas mennyiségű információra tudunk szert tenni. A lényeg, hogy megtanuljunk ebben a közegben jól működni. 

Lássuk tisztán, hogy mi igazi és mi hamis 

A szakember szerint az is nagyon fontos, hogy meg tudjuk különböztetni, mi a valóság és mi csupán illúzió. 

– Vannak fiaim és lányaim egyaránt. Előbbieknél nem áltatom magam, tudom, hogy fognak pornográf tartalmat fogyasztani, hiszen, ha el is tiltom őket tőlük, akkor is megtalálják majd a kiskaput. Egy mély és őszinte beszélgetés keretében viszont tudatosítottam bennük, hogy amit a filmekben látnak, az csak színjátszás és az igazi szexualitás, egy valódi hús-vér nő nem így működik. A lányaimnak pedig azt magyaráztam el, hogy a romantikus regényekben olvasott és a filmekben látott jeleneteknek a való életben előfordulására igen kevés esély van. Valószínűleg egy nyaralás alkalmával nem fog betoppanni a kocka hasú, lobogó szőke hajú, verseket szavaló herceg, aki lóháton vágtat a naplementében… Kulcsfontosságú, hogy ne irreális elvárásokkal lépjünk bele egy párkapcsolatba, hiszen azoknak egyetlen potenciális partner sem tud megfelelni, így az egész kapcsolat eleve kudarcra lesz ítélve.  Lássuk tisztán, hogy mi igazi és mi hamis. 

– Az, hogy mitől leszünk szerelmesek, nem igazán kutatható. A szerelem érzése spontán reakció egy adott helyzetre. Kontrollálhatatlan, sokszor váratlan. Olykor szelíd, míg máskor elsöprő. Egy viszont biztos: az egyik legintenzívebb pozitív érzés, amit megtapasztalhatunk az életben, korunk legnagyobb elfogadottságot élvező tudatmódosító szere.