Bő negyedszázada, 1996-ban Angliából indult hódító útjára a Házasság hete névre hallgató kezdeményezés, annak reményében, hogy minél inkább a házasság és a család szerepének fontosságára irányítsa a figyelmet. Az ötlethez 2008-ban Magyarország is csatlakozott, így idén február 12. és 19. között már tizenhatodik alkalommal ünnepelhetjük a házasságot, mint ahogy hazánkon kívül, összesen már négy földrész 21 országában teszik ugyanezt. A magyarországi és határon túli programsorozatot ezúttal is a keresztény egyházak és a civil szervezetek összefogásával, valamint kisebb nagyobb települések és közösségek részvételével valósítják meg. A rendezvények célja, hogy segítséget nyújtsanak a házasságra készülő pároknak, a párkapcsolati problémákkal küzdőknek, illetve felhívják a figyelmet a házasság és a család értékeire, fontosságára.

Központi programok

A házasság hetének magyarországi és határon túli eseményei a Házasság hete honlapján böngészhetők. A központi programok a “Szeretetbe kapaszkodva” szlogen köré szerveződnek. Érdekesnek ígérkezik egy Páratlan beszélgetés - Őszintén a házasságról címmel, amelyben közismert párok mesélnek saját tapasztalataikról a témában: Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és felesége, Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója; Hűvösvölgyi Ildikó színművész és férje, Kisfaludy András filmrendező, producer; valamint Tolnay Lajos szülész-nőgyógyász főorvos és felesége, Tolnayné Csattos Márta gyógypedagógus. Az est moderátora Mohay Bence sportriporter lesz.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a szervezője a Család és hivatás című konferenciának, amely érdekfeszítő előadásokkal és színes kerekasztal-beszélgetésekkel segít a karrier és a magánélet közötti egyensúly megtalálásában.  

Emellett online előadásokat is meghallgathatnak az érdeklődők egyebek mellett a kiemelkedően eredményes házasságok szokásairól, a szeretet összetartó erejéről.

Mi célt szolgál a Házasság hete?

„A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.

A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.” – olvasható az esemény honlapján.