Az országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

Több mint két évtizede Angliából indult az a kezdeményezés, amely minden évben Valentin-nap környékén a házasság és a család fontosságára igyekszik ráirányítani a figyelmet.  

A Házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott, kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik.  

Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széleskörű összefogásával.  

Idén február 11. és 18. között számos programon vehetünk részt, ahol a házasság és a család megerősítéséről, a párkapcsolatok folyamatos ápolásáról, jobb működéséről lesz szó.

Ez az időszak tökéletes alkalom arra, hogy a hétköznapok rohanásában kicsit megálljunk, és néhány napig a párkapcsolatunkra, a házastársunkra, a családtagjainkra figyeljünk, hogy megújulva, megerősödve és boldogabban menjünk tovább együtt.

 

A rendezvénysorozat központi programjai.  

Nyitó istentisztelet a Debreceni Református Nagytemplomban

Igét hirdet dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Az istentisztelet élőben követhető a gyülekezet Facebook-oldalán és a www.nagytemplom.hu  oldalon.

Időpont: február 11., 10:00

Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal

Résztvevők: Véssey Miklós író, költő és felesége, Mirk-Véssey Klára tanár; Győri Virág, a Family magazin főszerkesztője és férje, Győri Tamás József, a Budapesti Kortárs Keresztény Intézet igazgatója; Léder László pszichológus és felesége, Puja Andrea operaénekes. Moderátor:  Gécsek-Tóth Enikő, a Kossuth rádió szerkesztő-riportere. A beszélgetés élőben is követhető lesz a Házasság hete Facebook-oldalán.

Időpont: február 12., 18:00

Állandó megújulásban: egynyári helyett évelő házasságot!

Előadó: Tapolyai Emőke pszichológus, a Kandela Központ alapítója és szakmai vezetője

Tapolyai Emőke online előadása a Házasság hete Facebook-oldalán nézhető.

Időpont: február 13., 18:00

Áldással egybekötött zenés istentisztelet a Budavári gospelkórus közreműködésével

Igét hirdet: Cselovszky Ferenc, a Pesti Evangélikus Egyházmegye esperese

Időpont: február 14., 18:00

Család és kapcsolódások

Konferencia a Házasság hetén a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében.

A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu  oldalon lehet.

Időpont: február 15., 10:00

Szólj be a papnak! Család – elvárás vagy kiteljesedés?

Meddig tart egy házasság szavatossága? Menő szinglinek lenni? Tud-e olyan pap tanácsot adni családi kérdésekben, aki egyedülálló? A lelkészházasság = mintaházasság? Akik válaszolnak: Csűrös-Varga Vanda református lelkész, Kocsis Tamás görögkatolikus pap, Sterczer Hilda hegymászó.

Időpont: február 16., 18:00

Jóban-rosszban, jobban!

Előadó: Komjáthy Károly, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat munkatársa

Az alkalom online is elérhető lesz a pasaréti református gyülekezet YouTube-csatornáján.  

Időpont: február 17., 14:00

Záró szentmise a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban

A szentmisét bemutatja és homíliát mond Marton Zsolt váci megyéspüspök Az eseményt a Mária Rádió élőben közvetíti.

Időpont: február 18., 18:00

 

A Házasság hete központi rendezvényein túl számos egyéb programon vehetünk részt országszerte. Az egyes eseményeket a Házasság hete programsorozat weboldalán találhatják területi bontásban: budapesti, vidéki, határon túli, és online követhető programok között válogathatnak.  

Néhány kísérő program:

A szerelem hullámvasútján

Az Endrődi Ágnes és Endrédy Gábor színművészek által előadott, A szerelem hullámhosszán című felolvasó színházi estet Karikó Éva állította össze többek között Lackfi János, Szabó T. Anna, Varró Dániel, Csukás István és Dragomán György verseiből a 25 éve kulturális közösségi színtérként működő Vojnovich-Huszár Villában.

Időpont: február 11., 19:00

Bővebb információ: https://vojnovich.hu/

Tárlatvezetések a Magyar Menyasszony kiállításon

500 éves visszatekintés a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. A kiállítás többszáz ismert és ismeretlen nő történetét eleveníti meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek mind a női szerepekhez és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

A Házasság hetén tematikus programmal várják a látogatókat a Magyar Menyasszony kiállítás szervezői. Ilyen például a „Színek, jelek, szimbólumok tárlatvezetés” és a „Nagy napok emlékei… – Zenével és irodalommal egybekötött tárlatvezetés”.

Bővebb információ: https://mnm.hu/hu/kiallitasok/idoszaki/magyar-menyasszony 

KvízEst

A Házasság hetéhez csatlakozva február 13-án 18.30-tól 20.30-ig játékos KvízEstet rendeznek az Apor Vilmos Közösségi Házban (Cím: 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 9-11.), előtte és utána kötetlen teaházzal. A vetélkedőre két vagy három házaspárból álló csapatok, illetve csapatot kereső házaspárok jelentkezését várják az alábbi linken: https://bit.ly/hh-kvizest-24 .

Időpont: február 13., 18:30

“Párkapcsolati immunerősítő”

Gondolatébresztő séta a Pannonhalmi Főapátság területén.

Gondolatébresztőnek több pontra tesznek ki kis kártyákat a szervezők. Ezeket átbeszélgetve a jó levegőn erősödhet a kapcsolatuk. Végezhető családdal vagy kettesben is, az apátsági arborétum nyitvatartási idejében (minden nap 9-19:00-ig).

Időpont: február 11., 09:00

Házas-Társas - Randevúgyűjtő játék

A Házasság hete rendezvénysorozathoz kapcsolódva szervezik meg az aszódi és Aszód környékén élő házaspárok számára azt a játékot, melynek során három randevút kell összegyűjteniük és gyűjtőfüzetükkel leigazolniuk – ezzel hívják fel a szervezők a figyelmet a kettesben töltött minőségi idő fontosságára.  

Időpont: február 09., 07:00