A nemzet alapja a család, amely legideálisabb esetben a házasság alapjain nyugszik - hangsúlyozta a családokért felelős államtitkár. 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében felidézte: a kormány 2010 óta olyan összetett támogatási rendszert épített ki, amely minden élethelyzetben hozzájárul azoknak a boldogulásához, akik úgy döntenek, hogy családot alapítanak. Jelenleg több mint 30 féle családtámogatás érhető el, ezek jelentős része a házasságban élőknek nyújt segítséget. Új intézkedésként januártól már igényelhető a CSOK Plusz, amely a gyermeket vállaló házaspárok számára minden korábbinál jelentősebb támogatást kínál az otthonteremtéshez.   

A házasság érték, amely tartósabb párkapcsolatot, kiegyensúlyozottabb életet biztosít. Ezért is fontos a Házasság Hetén ráirányítani a figyelmet arra, miért is érdemes a pároknak úgy dönteni, hogy házasságot kötnek. Ha egy pár összeházasodik, az azt jelenti, hogy szeretnék még szorosabbra fűzni a kettőjük közötti köteléket. Kutatások is alátámasztják, hogy a házasság stabilabb, tartósabb és több gyermek megszületését eredményezi az együttéléshez képest.

Ma már több mint harminc intézkedéssel segítjük a magyar családokat, köztük számos kedvezményt házaspárok vehetnek igénybe. Ezek közé a támogatások közé tartozik egyebek mellett az, hogy az első házasok két évig adókedvezményt vehetnek igénybe, a házasok igényelhetik a 2024 januárjától emelt összegű Babaváró hitelt, a gyermekáldás után pedig családi adókedvezményben részesülhetnek már a várandósság alatt is.

Otthonteremtési céljaik megvalósításában a 2024 januárjától elérhető új CSOK Plusszal is segítjük a gyermeket vagy további gyermeket vállaló házaspárokat. A legfeljebb 3 százalékos kamatú, államilag támogatott hitelt a meglévő és vállalt gyermekek számától függően 15, 30, illetve 50 millió forint összegben igényelhetik a házaspárok. A CSOK Pluszt az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőnél értékesebb, komfortosabb otthonba költözéshez, vagy akár a lakóingatlan bővítéséhez egyaránt igénybe lehet venni. A támogatás új és használt lakóingatlanra is felhasználható.

A kormány politikájának köszönhetően a 2010 és 2023 közötti tizenhárom év alatt a népesedési folyamatokban számos tekintetben sikerült kedvező változást elérni. Ha nem történt volna meg a 2010-es családbarát fordulat, mára mintegy 178 ezer gyermekkel kevesebb született volna meg. Jelentősen emelkedett a családalapítási kedv: míg 2010-ben 36 ezer pár kötött házasságot, addig 2023-ban már 50 ezer, mindeközben pedig jelentősen csökkent a válások száma. A magyarországi stabil, többrétű, célzott és rugalmas családtámogatási rendszer sokoldalúan védi és szolgálja a családokat. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon erősödött a házasság intézménye.