Az összevont adóalapot csökkentő első házasok kedvezményének érvényesítésére egy házaspár akkor jogosult, ha 2014. december 31-ét követően kötött házasságot – akár belföldön, akár külföldön – és legalább egyiküknek ez az első házassága.

Ki érvényesítheti az első házasok kedvezményét?

Az első házasok kedvezményét a házaspár akkor érvényesítheti, ha legalább az egyik házastárs az első házasságát köti.

Milyen összegű az első házasok kedvezménye?

A házastársak által együttesen érvényesíthető adóalap kedvezmény jogosultsági hónaponként 33 335 forint. Ez azt jelenti, hogy a házastársak bruttó (adózás előtti, az egyes adóterheket még magában foglaló) jövedelméből havonta együttesen 33 335 forint összeg után nem kell (a Szja tv. 8. § (1) bekezdése szerinti 15%-os mértékű) személyi jövedelemadót fizetniük, vagyis a kedvezmény összege havonta 5 000 forint (azaz havonta együttesen 5 000 forinttal magasabb összegű nettó - adózás után fennmaradó - jövedelmet kapnak kézhez a munkáltatójuktól).

Mennyi ideig vehető igénybe a kedvezmény?

A házasságkötést követő hónaptól legfeljebb 24 jogosultsági hónapig, azaz két évig érvényesíthető a kedvezmény a házasság fennállása alatt abban az esetben is, ha a házastársak a házasságkötést követő hónaptól később nyújtották be erre irányuló igényüket. (kivéve 2022-től, ha a házaspár mindkét tagja egyúttal a 25 év alatti fiatalok kedvezményére is jogosult, mert akkor a kétéves időtartam az egyikük 25 éves kora betöltését követő hónaptól számítandó).

Megosztható-e a kedvezmény?

A kedvezményt a házastársak – döntésük szerint – az összeg megosztásával közösen érvényesíthetik, de dönthetnek úgy is, hogy a kedvezményt kizárólag az egyikük veszi igénybe.

Mi a kedvezmény igénybevételének feltétele?

Az igénybevétel feltétele a házastársak - adóbevallásban közösen tett, egymás adóazonosító jelét is feltüntető - nyilatkozata, amely tartalmazza, hogy a kedvezményt melyikük veszi igénybe, vagy a kedvezmény összegének megosztására vonatkozó döntésüket.

Az első házasok kedvezménye már év közben, a munkáltatónak tett adóelőleg-nyilatkozattal is igénybe vehető, vagy a tárgyévet követő év május 20-áig az adóbevallásban érvényesíthető.

Az adóelőleg-nyilatkozatok elérhetők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján.

További információ:

https://nav.gov.hu/ado/szja/szja-kedvezmenyek-2023/elso-hazasok-kedvezmenye