Frissítés: Itt érhető el a 2023. július 11-én, a Magyar Közlönyben megjelent kormánydöntés.

Mikor igényelhető?

2019. július 1-je és 2024. december 31-e között igényelhető.

Mekkora a törlesztőrészlet?

A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer Ft, futamideje 5-20 év.

Amennyiben a kölcsönkérelem benyújtását követően a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig nem kell a törlesztő részleteket fizetniük, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre.

Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik.

Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik.

Amennyiben egy házaspár várandósan veszi fel a Babaváró támogatást, majd három éven belül megszületik a második gyermekük, majd újabb három éven belül a harmadik, anélkül vehették igénybe a kölcsönt, hogy abból egyetlen forintot is vissza kellett volna fizetniük.

Ikergyermekeknél a Babaváró támogatás törlesztési szüneteltetése 3+2 évig jár, vagyis az egyik gyermek után igénybe vett 3 év után a másik ikergyermekre is kérhető +2 év szüneteltetés.

Melyek a Babaváró támogatás igénylésének feltételei?

A Babaváró támogatás igénylésekor nem feltétel az első házasság a mozaikcsaládoknál.

A korábbi 180 napról 90 napra csökkent a külföldről hazatérőktől minimálisan elvárt hazai TB-jogviszony igazolás időtartama, amelyet 180 napon belül kell igazolni.

Ki a gyermek?

Az igénylők, illetve a támogatott személyek vér szerinti, velük közös háztartásban élő gyermeke, ideértve a magzatot a várandósság betöltött 12. hetétől, valamint az igénylők által közösen örökbefogadott gyermek. A gyermekszámba csak a hitelkérelem benyújtását követően született vagy örökbefogadott gyermekek számítanak be. Az igénylővel közös háztartásban élő gyermeknek azt kell tekinteni, akinek bejelentett magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye legalább az egyik igénylőével megegyezik.

Hol kell benyújtani a kérelmet a Babaváró támogatáshoz?

A kölcsönkérelmet a hitelintézetnél kell benyújtani.

Jövedelmi kérdések

Teljesen természetes, hogy az alacsonyabb jövedelműek is hitelhez juthatnak. Ebben az esetben a visszafizetési lehetőségekhez igazodik a felvehető hitel összege is. A jövedelemnek ténylegesen tehát ott van szerepe, hogy a kölcsön törlesztésekor az adósnak a megélhetésére is maradjon elegendő pénze. A 10 millió forintos összeghatár egy felső plafon, senkinek nem kell ennyit felvennie, hanem az élethelyzetéhez igazodóan kisebb összeg is felvehető.

Mi történik, ha a vállalást nem teljesíti a házaspár?

Akkor a kamattámogatást egyrészt vissza kell fizetni, illetve innentől kezdve piacihoz hasonló kamatozásúvá válik a fennmaradó tőkerész törlesztése. Például, ha 5 éven belül nem születik gyermek vagy 5 évnél hamarabb elválnak (és nem született gyermek), akkor vissza kell fizetni az addig érvényesített kamattámogatást is, egy összegben, 120 napon (kb. 4 hónapon) belül, illetve innentől kezdve piacihoz hasonló kamatozásúvá válik a fennmaradó tőkerész törlesztése.

A 2020. május 29-én a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében özvegyülés esetén akkor sem szűnik meg a Babaváró kamattámogatása, ha a házaspárnak 5 éven belül nem született gyermeke.

Kezességvállalás

A folyósított kölcsönökre az állam kezességet vállal, továbbá a kamattámogatást és a gyermekvállalás utáni jóváírást megtéríti a bankoknak. Ugyanakkor a támogatott személyek a kölcsön fennálló összege után a központi költségvetés javára – a hitelintézet útján a havonta fizetendő törlesztőrészlettel együtt – kezességvállalási díjat fizetnek. A kezességvállalási díj mértéke évente a kezességgel biztosított fennálló kötelezettség összegének 0,5%-a. A hitelintézet a kölcsön folyósítását követő 15 napon belül, majd az ezt követő évtől a kölcsönszerződés megszűnésének évéig minden év január 31-éig megállapítja és írásban közli a támogatott személyekkel a kezességvállalási díjjal növelt havi törlesztőrészlet összegét.

Tehát a kezességet az állam vállalja, de mivel a magánszemély helyett áll helyt a tartozásért, ezért ennek fejében kell az igénylőnek a részletezett kezességvállalási díjat az állam részére megfizetni.

Bővebb információ a Babaváró támogatás igényléséről itt olvasható.