MIKOR IGÉNYELHETŐ?

2019. július 1-től igényelhető, végső határidőt nem határoz meg a jogszabály.

Amennyiben a feleség elmúlt 30 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét és igazolja legalább a 12. hetet betöltött várandósságát, a házaspár továbbra is jogosult a támogatás igénybevételére 2024. december 31-ig.

MEKKORA A TÖRLESZTŐRÉSZLET?

A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 51 ezer Ft, futamideje 5-20 év.

Amennyiben a kölcsönkérelem benyújtását követően a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig nem kell a törlesztőrészleteket fizetniük, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre.

Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik.

Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik.

Amennyiben egy házaspár várandósan veszi fel a Babaváró támogatást, majd három éven belül megszületik a második gyermekük, majd újabb három éven belül a harmadik, anélkül vehették igénybe a kölcsönt, hogy abból egyetlen forintot is vissza kellett volna fizetniük.

Ikergyermekeknél a Babaváró támogatás törlesztési szüneteltetése 3+2 évig jár, vagyis az egyik gyermek után igénybe vett 3 év után a másik ikergyermekre is kérhető +2 év szüneteltetés.

MELYEK A BABAVÁRÓ TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSÉNEK FELTÉTELEI?

A Babaváró támogatás igénylésekor nem feltétel az első házasság a mozaikcsaládoknál.

A korábbi 180 napról 90 napra csökkent a külföldről hazatérőktől minimálisan elvárt hazai TB-jogviszony igazolás időtartama, amelyet 180 napon belül kell igazolni.

KI TEKINTHETŐ GYERMEKNEK A TÁMOGATÁS KAPCSÁN?

Az igénylők, illetve a támogatott személyek vér szerinti, velük közös háztartásban élő gyermeke, ideértve a magzatot a várandósság betöltött 12. hetétől, valamint az igénylők által közösen örökbefogadott gyermek. A gyermekszámba csak a hitelkérelem benyújtását követően született vagy örökbefogadott gyermekek számítanak be. Az igénylővel közös háztartásban élő gyermeknek azt kell tekinteni, akinek bejelentett magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye legalább az egyik igénylőével megegyezik.

HOL KELL BENYÚJTANI A KÉRELMET A BABAVÁRÓ TÁMOGATÁSHOZ?

A kölcsönkérelmet a hitelintézetnél kell benyújtani.

MI TÖRTÉNIK, HA NEM SZÜLETIK MEG A GYERMEK HATÁRIDŐN BELÜL?

Akkor egyrészt az addig felvett kamattámogatást vissza kell fizetni, illetve innentől kezdve piacihoz hasonló kamatozásúvá válik a fennmaradó tőkerész törlesztése. Például, ha 5 éven belül nem születik gyermek, vagy ha a szülők 5 évnél hamarabb elválnak (és nem született gyermek), akkor vissza kell fizetni az addig érvényesített kamattámogatást is, egy összegben, 120 napon (kb. 4 hónapon) belül, illetve innentől kezdve piacihoz hasonló kamatozásúvá válik a fennmaradó tőkerész törlesztése.
Özvegyülés esetén akkor sem szűnik meg a Babaváró kamattámogatása, ha a házaspárnak nem született gyermeke.

KEZESSÉGVÁLLALÁS

A folyósított kölcsönökre az állam kezességet vállal, továbbá a kamattámogatást és a gyermekvállalás utáni jóváírást megtéríti a bankoknak. Ugyanakkor a támogatott személyek a kölcsön fennálló összege után a központi költségvetés javára – a hitelintézet útján a havonta fizetendő törlesztőrészlettel együtt – kezességvállalási díjat fizetnek. A kezességvállalási díj mértéke évente a kezességgel biztosított fennálló kötelezettség összegének 0,5%-a. A hitelintézet a kölcsön folyósítását követő 15 napon belül, majd az ezt követő évtől a kölcsönszerződés megszűnésének évéig minden év január 31-éig megállapítja és írásban közli a támogatott személyekkel a kezességvállalási díjjal növelt havi törlesztőrészlet összegét.

Tehát a kezességet az állam vállalja, de mivel a magánszemély helyett áll helyt a tartozásért, ezért ennek fejében kell az igénylőnek a részletezett kezességvállalási díjat az állam részére megfizetni.

GYAKORLATI TUDNIVALÓK AZ IGÉNYLÉSHEZ

HOL KAPHATOM MEG A SZÜKSÉGES TB IGAZOLÁST?

A támogatáshoz szükséges, illetékmentes TB-igazolást a kormányhivatal állítja ki.
Személyesen a kormányhivataloknál, kormányablakokban lehet beszerezni, de van lehetőség postai úton és elektronikusan is igényelni.

MENNYI IDŐ ALATT DÖNT A HITELINTÉZET?

A hitelintézet a kölcsönkérelmet a benyújtást követő 10 munkanapon belül bírálja el, amelybe nem számít bele a hiánypótlásra vagy kiegészítésre biztosított időtartam.

MILYEN IRATOKAT KELL MAGUNKKKAL VINNÜNK?

  • személyi igazolvány (vagy útlevél/jogosítvány);
  • lakcímkártya;
  • adókártya;
  • TB jogviszony igazolás;
  • várandósgondozási kiskönyv (ha úton van a baba).

Ezek mindegyikét ingyenesen állítják ki, illetve az ügyfélnek már rendelkezésére áll.