Kik igényelhetik a CSOK Pluszt?

Azok a házaspárok vehetik igénybe a CSOK Pluszt, akik újabb gyermek/gyermekek vállalását tervezik, és a házaspár hölgy tagja a 41. életévét még nem töltötte be. (2025 végéig a 12. hetet betöltött várandósság esetén ezen életkor betöltése után is igényelhető a CSOK Plusz.) 2024. március 31-éig beadható a hitelkérelem úgy, hogy a 2024. január 1-jét követően született, örökbefogadott gyermekek, vállalt gyermeknek minősüljenek.

Mekkora Kölcsön-összeg igényelhető?

A CSOK Plusz kölcsön az összes gyermekszám alapján legfeljebb 15, 30 vagy 50 millió forintos összegben igényelhető, legfeljebb 3 százalékos kamattal.

Csak újonnan vállalt gyermekre Esetén vehető igénybe a CSOK Plusz?

Igen, a CSOK Plusz csak újonnan vállalt gyermekek esetén igényelhető, ugyanakkor a már meglévő gyermekek is számítanak a felvehető kölcsönösszeg nagyságánál. Tehát például egy kétgyermekes család egy újabb gyermek vállalásával igényelheti az 50 millió forintos CSOK Pluszt.

Milyen kedvezményeket kaphatnak a házaspárok a gyermek(ek) megszületésével?

Az első gyermek érkezésekor legfeljebb egy évig szünetel a kölcsön törlesztése, a második, és minden további baba után pedig 10-10 millió forinttal csökkenthető a kölcsön tőketartozása. Szintén segítség az igénybe vevőknek, hogy a kölcsön felvétele utáni első évben – ha még nem érkezik gyermek – csak a törlesztőrészlet kamatrészét kell megfizetniük, a tőkerészt nem.

 1 vállalt/érkező gyermek 2 vállalt/érkező gyermek 3 vállalt/érkező gyermek 
0 meglévő gyermek15 millió forint kölcsön és egyéves moratórium a gyermek érkezése esetén 30 millió forint kölcsön, egyéves moratórium az első gyermek és 10 millió forint jóváírás a tőkerészből a második gyermek érkezése esetén 50 millió forint kölcsön, egyéves moratórium az első gyermek és 20 millió forint jóváírás a tőkerészből a további gyermekek érkezése esetén 
1 meglévő gyermek 30 millió forint kölcsön és egyéves moratórium a gyermek érkezése esetén 50 millió forint kölcsön, egyéves moratórium az első gyermek és 10 millió forint jóváírás a tőkerészből a második gyermek érkezése esetén 50 millió forint kölcsön, egyéves moratórium az első gyermek és 20 millió forint jóváírás a tőkerészből a további gyermekek érkezése esetén 
2 meglévő gyermek 50 millió forint kölcsön és egyéves moratórium a gyermek érkezése esetén 50 millió forint kölcsön, egyéves moratórium az első gyermek és 10 millió forint jóváírás a tőkerészből a második gyermek érkezése esetén 50 millió forint kölcsön, egyéves moratórium az első gyermek és 20 millió forint jóváírás a tőkerészből a további gyermekek érkezése esetén 
3 vagy több meglévő gyermek 50 millió forint kölcsön és egyéves moratórium a gyermek érkezése esetén 50 millió forint kölcsön, egyéves moratórium az első gyermek és 10 millió forint jóváírás a tőkerészből a második gyermek érkezése esetén 50 millió forint kölcsön, egyéves moratórium az első gyermek és 20 millió forint jóváírás a tőkerészből a további gyermekek érkezése esetén 

Mire igényelhető a CSOK Plusz?

 A CSOK Pluszt az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőből értékesebb, komfortosabb otthonba költözéshez, vagy akár a meglévő otthon, akár a megvásárolt újabb lakóingatlan bővítéséhez egyaránt igénybe lehet venni.  

Mekkora lehet a vásárolt ingatlan maximális ára?

A CSOK Plusz hitelprogrammal a reálisnak mondható lakáscélok elérését szeretnék elősegíteni, így az első közös otthon megszerzése 80 millió forintos, a másik ingatlanba költözés vagy a bővítés 150 millió forintos összeghatárig támogatható. Amennyiben nem az első közös ingatlanját vásárolja meg a házaspár, a CSOK Pluszból vásárolt lakás vételárának az igénylő pár korábbi közös lakása rájuk eső tulajdoni hányadának értékét meg kell meghaladnia. 

Hol VEHETŐ igénybe a CSOK Plusz?

A kedvezményes hitelprogramot az ország egész területén, tehát nemcsak az 5 ezer főnél nagyobb népességű településeken, hanem a falusi CSOK-os kistelepüléseken is igénybe lehet venni.

A Falusi CSOK-kal együtt is felvehető a CSOK Plusz?

Igen, ha egy házaspár előre vállal (további) gyermeke(ke)t és 5000 fő alatti lakosságszámú kistelepülésen szeretne otthont teremteni, akkor a vissza nem térítendő Falusi CSOK mellé a CSOK Pluszt is igényelheti.