Falusi CSOK - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Falusi CSOK

csalad.hu
2021. márc. 9. 16:43
Falusi CSOK

A Magyar Falu Program keretében több mint 2600 hátrányosabb helyzetű, legfeljebb 5000 fős lélekszámú településen, valamint tanyán és birtokközponton igényelhető a Falusi CSOK, mely használt lakás, ház vásárlására és korszerűsítésére vagy bővítésére, illetve a már meglévő ingatlan korszerűsítésére, kibővítésére vehető fel 2019. július 1. és 2022. június 30. között.

Mely településeken igényelhető a falusi CSOK?

A Magyar Falu Program keretében több mint 2600 hátrányosabb helyzetű, legfeljebb 5000 fős lélekszámú településen (ún. preferált kistelepülésen), valamint tanyán, birtokközponton igényelhető a falusi CSOK.

A települések listáját „A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet„ 2. sz. melléklete tartalmazza.

Meddig igényelhető a falusi CSOK?

A program 2019. július 1-jével indult, és jelen állás szerint három évig, 2022. június 30-ig érhető el.

Mire használható fel a falusi CSOK?

A falusi CSOK használt lakás vagy ház vásárlására és korszerűsítésére/bővítésére, illetve a meglévő ingatlan korszerűsítésére/bővítésére fordítható.

Mekkora a falusi CSOK mértéke?

Ha már van egy gyermek a családban, vagy a szülők egy gyermeket vállalnak, 600 000 forint, két gyermek esetén 2 600 000 forint, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a jogosultak.

A támogatási összegek maximum fele költhető vásárlásra, a fennmaradó rész korszerűsítésre, felújításra fordítható. Így például a három vagy több gyermeket vállaló családok esetében, ha a megvásárolt ingatlan ára nem éri el az 5 millió forintot, akkor a fennmaradó összeg a 10 millió forintos keretig teljes mértékben felhasználható lesz felújításra, bővítésre.

Meglévő otthon korszerűsítésére a fenti összegek fele, azaz egy gyermek esetén 300 000 forint, két gyermek esetén 1 300 000 forint, három vagy több gyermek esetén pedig 5 millió forint fordítható.

Falusi CSOK mellé is jár az államilag támogatott lakáshitel?

Igen, használt lakás vagy ház vásárlására és felújítására két gyermek esetén 10 millió forintos, három vagy több gyermek esetén 15 millió forintos kamattámogatott hitellehetőség áll rendelkezésre, míg meglévő ingatlan felújítása esetén ezen összegek fele, azaz két gyermeknél 5 millió, három vagy több gyermeknél 7,5 millió forint.

Melyek a jogosultság feltételei?

Valamennyi, a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető CSOK támogatáshoz kapcsolódó feltétel vonatkozik a falusi CSOK-ra is.

Hol tudok ennek utánanézni?

A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendeletben.