A Házasság hete kezdeményezés több mint két évtizede Angliából indult el, és minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára hívja fel a figyelmet. A házasság a feltétel nélküli bizalom és odaadás legmagasabb szintű megnyilvánulása egy férfi és egy nő között, amely a legbiztosabb alapot nyújtja a gyermekvállaláshoz és gyermekneveléshez - idézte fel a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért. 

A magyarok lelki állapotát vizsgáló Hungarostudy kutatás rávilágít arra, hogy a házasság fontos egészségvédő tényező, testi és lelki szempontból egyaránt, azok ugyanis, akik házasságban élnek, általában tovább élnek, boldogabbnak és elégedettebbnek is tartják magukat, mint az egyedülállók.

A KINCS kutatásai bizonyítják, hogy tízből kilenc magyar a házasságot tartja a legjobb párkapcsolati formának. A fiatalok nagyrésze házasságban szeretne élni, ezzel magyarázható, hogy az élettársi kapcsolatok jelentős része is házassággal végződik. Ezt igazolja az a tény, hogy 2010-hez képest jelentősen, mintegy 15 ezerrel nőtt a házasságkötések száma. 

A Kopp Mária Intézet korábbi felmérése szerint a 30 év alatti fiatalok házasságpártiak, a megkérdezett egyedülállók 75 százaléka tervezi, hogy a jövőben házasságot köt majd. Ma már a gyermekek háromnegyede is házasságban születik, míg korábban csak minden második újszülöttnek voltak házasok a szülei - derül ki a KINCS felméréseiből.