A gyerekmedence környéke pedig komoly családtanulmányokat kínál. Még unokáim kiskorából őrzök egy történetet, szereplőit nem felejtem el. De ismerősek ma is. 

A kora délelőtt még csendes, a strand most kezd éledezni. Egy negyvenes házaspár érkezik a gyerekmedencéhez két nyugággyal, egy napernyő alá telepednek. Az asszony teltkarcsú, kétrészes fürdőruhát visel, most van rajta először. Elrendezi a táskákat, törülközővel letakarja. Beleül a nyugágyba, könyvet vesz elő, olvasni kezd. A férfi magas, kicsi pocakkal, enyhén kopaszodik. Az idén először lehetnek strandon, még fehér a bőre, levetkőzve esetlenül mozog. A kislányukat nézi tétován.  

A kislány hatéves forma, sápadt, kíváncsi szemű gyerek. Már úgy érkeznek, hogy a derekán ott van egy piros, katicás úszógumi. Álldogál, nézelődik, keze a katicán. A gyerekmedence vize neki legfeljebb a fürdőbugyijáig ér, a külső körben, ahol a kisbabák mászkálnak négykézláb, bokáig. Mint a mamáján, rajta is kétrészes fürdőruha van, a felsőrészt a vállán húzogatja. 

A férfi a nyugágyból nézi a gyereket, a feleségéhez hajol.  

– Nem kell még Dudusnak fölsőrész…  

Az asszony fölnéz a könyvből. 

– Ő akarta. 

– Kislány még.  

– Nem érted, hogy ő akarta! 

– De fölösleges. 

– Hát vedd le róla, ha engedi! 

Az asszony hátradől a nyugágyban, egyik kezét a feje alá gyűri, olvas tovább.  

Az apa feláll, a kislányhoz lép. Az még mindig bámészkodik. Három gyereket néz a medencében, két nálánál valamivel nagyobb kislányt és egy tíz év körüli kisfiút. A három gyerek, elevenek, mint a csík, együtt játszanak a vízben. A fiú lebukik, és a víz alatt próbálja megfogni a lányok lábát. Azok sikongatnak, fröcskölik, menekülnek előle. De nem olyan nagyon. Amikor a fiú már nem bírja tovább a víz alatt, feláll és valamelyik lányra vetődik. De csak a vizet éri, a lányok kicsúsznak.  

Dudus vágyakozva áll az úszógumijában és elneveti magát. S mintha ez erőt adna, elindul a medence felé. Apja utána szól, de nem mozdul felé.  

– Dudus, gyere vissza kicsit! 

A kislány csak félig néz vissza, úgy, hogy a szeme sarkából láthassa a gyerekeket.  

– Bemehetek a vízbe, apus? 

A férfi bólint, de int neki.  

– Előbb vegyük le azt a fölsőrészt. Ez csak néniknek kell. Meg a nagylányoknak. Te még kislány vagy.  

Dudus engedelmesen visszamegy, apja segítségével kibújik az apró melltartóból, megigazítja az úszógumiját és elindul a medence felé.  

Az asszony fölnéz a könyvéből. 

– Túl vadak azok a gyerekek… 

A férfi ül a nyugágyban, nem szól, a gyerekeket nézi. Azok elcsöndesedtek. Az új vendéget kémlelik. A lányok nem sokáig hallgatnak, a fiúra kiáltanak. 

– Na, gyere, kapj el! 

Dudus most már a vízben áll, se közel a játszókhoz, se nem távol tőlük. A fiú kísérletet tesz, odaveti magát, ahol a kislány áll. Dudus nevetve hátrál. Az egyik lány lefröcsköli, de nem ellenségesen. A fiú a víz alatt közeledik és elkapja a lábát. Dudus a meglepetéstől elesik, az úszógumi megtartja, látja, semmi baj, nevet hangosan.  

Abban a pillanatban, hogy a kislánya eldőlt a vízben, az apa talpra ugrik. Nem megy közelebb, de most már állva nézi őket.  

A két lány és a fiú egymást fröcskölik. Dudus is elkezdi óvatosan, persze a fiút spricceli, mire az minden vizet az ő nyakába zúdít. Dudus felszabadultan nevet, most már bátran fröcsköl vissza.  

Apja aggodalmasan toporog, nem veszi le a szemét a gyerekekről. De lassan mintha megnyugodna, nincs semmi baj, játszanak. A feleség eddig fel sem nézett a könyvéből. Most sem a gyerekekre néz, hanem a férjére.  

– Vidd el a nagymedencébe, tanítsad úszni! 

Hogy a férje nem szól, odasziszegi.  

– Nem érted, vidd már el úszni! Ezek az idegeimre mennek! 

A férfi lassan odamegy a medencéhez.  

– Gyere, Dudus, elmegyünk úszni! 

A kislány nem mond ellent, vonakodva elindul kifelé a vízből. Látszik, legszívesebben maradna. Az apja nyújtja a kezét. A gyerekek őket nézik. Az asszony is az ernyő alól. Egyszer csak a nagyobbik lány csúfolódva rákezdi: 

– Dú-dus-dú-dus-dú-dus… 

Az asszony az ernyő alól a kislánya után kiált: 

– Tessék, ezekkel kellett neked játszani! 

De Dudus nem fordul vissza. Megy engedelmesen apjával a nagymedence felé. A három gyerek viháncolva fröcsköli egymást. Az asszony olvas.  

A strandon, a gyerekmedence körül semmi figyelemre méltó nem történt.

   

Olvasta Schäffer Erzsébet korábbi írásait is?