A gyaloglás felértékelődésének egyértelmű hajtóereje, hogy az elmúlt évtizedekben mindinkább "hiánycikké" vált. Kevésbé használjuk a közlekedésben, a munkavégzésben is csökkent a szerepe, s a szabadidőnket is javarészt ülve töltjük. Viszont ahol fogy az emberek mindennapi fizikai aktivitása, ott előretörnek a "civilizációs betegségek". Bárki tapasztalhatja a környezetében: már a fiataloknál sem ritka a magasvérnyomás, egyre több a cukorbeteg, a felnőttek többsége már túlsúlyos... Nem nehéz felismerni, hogy a több mozgás segíthetne valamit e bajokon. 

Bár az egészségmegőrzéshez szükséges napi 10 ezer lépés fétise csupán egy lépésszámláló népszerűsítésére született mintegy hatvan esztendeje, a japán marketingesek elég jól tippeltek. Azóta számos kutatás igazolta a naponta megtett lépések számával is megragadható fizikai aktivitás jótékony hatását. Az ezek alapján született ajánlások általában – kortól és egészségi állapottól függően – 7 és 15 ezer közé teszik a kívánatos napi adagot. 

Dr. Amanda E. Paluch és munkatársai például a 2021-ben a JAMA Network Open folyóiratban publikált kutatásukban középkorúakat követtek egy bő évtizeden át. Azt tapasztalták, hogy a napi 7-10 ezer lépést megtevők halálozási kockázata 72 százalékkal alacsonyabb volt, mint az ennél kevésbé aktívaké.  Azt is megállapították, hogy a "kicsit több mozgás" azoknál hozza a legnagyobb nyereséget, akik amúgy igencsak passzívan töltik a mindennapjaikat. 

A bostoni Brigham and Women's Hospital kutatói kifejezetten olyan idős nőket vizsgáltak, akiknek a fizikai aktivitását nem korlátozta különösebb betegség. Az eredményeikről 2019-ben számolt be a Science Daily. Ők azt találták, hogy az átlagosan napi 4400 lépést megtevőknél 41 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási kockázat, mint a "veszélyesen kényelmesek", azaz az átlag 2700-at lépők között. A még több mozgás tovább javította az életesélyeket, de az átlagos napi 7500 lépés felett már nem mértek lényeges további nyereséget. 

Ha a kísérleti adatok nem is vágnak mindig pontosan egybe, ahhoz azért eléggé egybecsengenek, hogy ki-ki értékelhesse a maga aktivitását: megtesz-e minden lépést önmaga egészségéért? 

A magyarországi "átlagaktivitásról" csupán vázlatos képünk van, és az nem is túl biztató. Három esztendeje hazai Berlin-Chemie/A. Menarini megbízásából készült egy önbevallásos felmérés, ami azt hozta, hogy a hazai átlaglépésszám 6.128. Ehhez kapcsolódott egy kontroll-felmérés is, amiből azt tűnt ki, hogy az emberek hajlamosak erősen túlbecsülni a személyes aktivitásukat. Ugyanis a mérésből a gondolt/mondott napi 6.128 lépés helyett csupán 4.466 jött ki. Korábban egy másik felmérés alapján, amely mobiltelefonok mozgásadatait dolgozta fel, a Stanford Egyetem elemzése napi 5.258 lépésben jelölte meg az átlagos magyar aktivitást. 

Ha nem is pontosak – meg egyébként is csak átlagot jelölnek – ezek az adatok, segíthetnek valamennyit a személyes aktivitás értékelésében. Ugyanis, ha valaki nem biztos benne, hogy lényegesen többet mozog, mint általában a körülötte élők, akkor vélhetően ő is mindennap felhalmoz némi adósságot a saját egészségével szemben. 

A lépésszámolgatás karrierje a gyaloglás egyszerűségének is köszönhető: eszköz nem kell hozzá, könnyen társítható a mindennapi teendőkhöz, és mérni sem bonyolult.  Ráadásul az intenzitását is könnyű megítélni. Ez utóbbi azért fontos, mert az egészségmegőrzéshez nem elég az akármilyen lagymatag mozgás, hanem az is kell, hogy azzal az ember időnként az érrendszerét is rendesen megtornáztassa. Ezt mondja úgy a WHO ajánlása, hogy az egészségmegőrzéshez szükséges napi 30 percnyi közepesen intenzív mozgás is. A közepes intenzitás itt azt az állapotot jelenti, amikor a pulzus emelkedik, a légzés szaporává válik, az ember kicsit már izzad, de még tud beszélgetni.  A gyaloglás sebességében mérve ez mintegy 4 km/órát jelent, amihez percenként nagyjából 100 lépést kell megtenni. Azaz a napi szívtorna 30 perc alatt mintegy 2 kilométert megtéve teljesíthető. Aki ezt újként építi be a programjába, az duplán lehet elégedett, hiszen a plusz 3.000-rel a napi lépésszámán is nagyot javíthat. 

Talán nem is csoda, hogy 30 éve a gyaloglás is kapott egy saját világnapot. Október első vasárnapján mintegy 170 országban népszerűsítik minden sportok legegyszerűbbjét. Bár Magyarországon ez is kicsit másképp lesz: nálunk egy egész hónap szól majd a gyaloglásról, országszerte sok programmal. Ezek között válogatni, illetve rájuk regisztrálni még szeptember folyamán lehet a Magyar Szabadidősport Szövetség honlapján.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt!