A budapesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt bő két évben a központ több mint 70-féle szolgáltatásával 7600 egyszülős családot ért el.

Magyarországon ma több mint félmillió gyermeket egyetlen szülő nevel, az egyszülős családok száma kb. 300 ezer. Amióta vészhelyzetet hirdettek tavasszal Magyarországon, a központnak jelentősen át kellett alakítania segítő tevékenységeit. A csalad.hu a központ alapítóját, Nagy Annát kérdezte, hogyan tudnak segíteni a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek a koronavírus-járvány idején.

Milyen nehézségekkel kell szembesülnie most az egyedülálló szülőnek?

– Gyakorlatilag ugyanazokkal, mint a kétszülős családoknak, csak sokszoros teherrel – mondja Nagy Anna. – A most kialakult rendkívüli helyzetben az egyszülős családok az egyik legveszélyeztetettebb társadalmi csoport, hiszen egyetlen embernek kell ellátnia azokat a feladatokat, amelyeket a mostani helyzetben gyakran még két szülő sem tud megoldani. Amikor ők otthon maradnak a gyermekkel, az sokszor azt jelenti, hogy egyszerűen nem tudnak dolgozni. A munkaadóktól függ, hogy ezt milyen konstrukcióban oldják meg. Jónéhányan el is veszítik az állásukat. Ha esetleg végezhetik is otthonról a munkájukat, akkor nincs lehetőségük arra, hogy valaki leváltsa őket egy időre, és ne nekik kelljen a gyerekkel/gyerekekkel tanulni, játszani. Minden rájuk hárul. Ugyanaz a szülő tanul a gyerekekkel, foglalkozik a napi dolgokkal, és még a munkáját is el kell látnia. A járvány miatt nem jöhet szóba a nagyszülők vagy babysitter segítsége sem.

Mit tapasztalnak? Elnézőbbek a munkaadók, esetleg az iskolák az egyszülős családokkal?

– Ez függ a munkaadó lehetőségeitől és persze a hozzáállásától is. Az iskola már másról szól: minden szülő próbál együttműködni az oktatási intézményekkel – függetlenül attól, egyedülálló-e vagy sem. Eddig nem találkoztam olyan szülővel, aki arról számolt volna be, hogy a családi állapota miatt pozitív megkülönböztetésben részesülne.

Hogyan tud segíteni a veszélyhelyzetben az Egyszülős Központ?

Az egyszülős családokban egyetlen embernek kell ellátnia azokat a feladatokat, amelyeket a mostani helyzetben gyakran még két szülő sem tud megoldani.

– Ebben a krízishelyzetben megváltoztak azok a csatornák, amelyeken keresztül segítséget tudunk nyújtani. Az elmúlt hetekben megváltoztak az arányok, hogy milyen típusú segítséget kérnek tőlünk a központhoz fordulók. Ahol erre lehetőség van, szolgáltatásainkat online formában is elérhetővé tettük. Továbbra is a jogi segítség az egyik legnépszerűbb szolgáltatás, emellett elérhető online formában a coaching, segítő beszélgetés, valamint lelki segítségnyújtás is. A mentálisan is nehéz helyzetre válaszul, új szolgáltatásként indítottuk el az egyéni stresszoldást és a csoportos „Énidő a karanténban” beszélgetéseket. Annak érdekében, hogy minél könnyebb legyen mind az egyedülálló szülőknek, mind a gyerekeknek megbirkózni a digitális oktatás kihívásaival, online formában számos tantárgyból nyújtunk a gyerekeknek korrepetálási lehetőséget. Ez a szolgáltatás például pillanatokon belül betelt.

Alapvető szükségletek

– Az alapítvány élelmiszercsomagokkal is segíti azokat az egyszülős családokat, akik kiemelten nehéz helyzetbe kerültek. A csomagokat jelentkezés alapján osztjuk szét, figyelembe véve azt, hogy a jelentkezőnek hány gyermeke van, van-e jelenleg munkahelye, albérletben vagy saját lakásban lakik, és van-e bármilyen bevételi forrása. Első körben a budapestiek számára juttattuk el az élelmiszercsomagokat, az országos hálózatunk segítségével pedig igyekszünk a vidéki rászorulóknak is segíteni.

Hasznos információk

– Fontos segítség még az információátadás is: az első napon igyekeztünk összegyűjteni, hogy melyik kerületben, melyik nagyvárosban hol található gyermekfelügyelet, hol lehet gyermekétkeztetést igénybe venni, és ezt az adatbázist azóta is folyamatosan frissítjük. Sokszor azért nem jut el a családokhoz a segítség, mert azt sem tudják, hova menjenek, kihez forduljanak a problémájukkal. Az a célunk, hogy minden hasznos információt megtaláljon az, aki az Egyszülős Központ oldalára látogat.

Érkeznek felajánlások, esetleg megnőtt az önkéntes munkára jelentkezők száma az elmúlt néhány hét során?

– Igen, sok felajánlás érkezik szerencsére. Például van, aki számítógépekkel segítené a digitális oktatást. Nagyon remélem, hogy még több hasonló felajánlás érkezik, és ebben is minél több családnak tudunk segíteni.

Az egyedülálló szülők fordultak már a központhoz olyan kérésekkel, hogy segítsenek megszervezni az új napirendjüket?

– Nem kifejezetten az új napirend kialakításához igényelnek támogatást, inkább ahhoz, hogy a gyermekkel hogyan oldják meg a napokat. Az otthoni tanulásban kérnek segítséget. Ötleteket szeretnének, hogyan foglalják le a kicsi gyereket, amíg ők dolgoznak. Sokszor ez szinte a lehetetlen küldetés kategória, hiszen aki egy kétéves mellett tud dolgozni, az egy hős! Mi nem konkrét tippeket adunk, hanem a már meglévő, tartalmas kisgyermekes programjainkat juttatjuk el hozzájuk online felületen. Bízom benne, hogy minden hozzánk fordulónak sikerül érdemi segítséget nyújtani ebben az embert próbáló időszakban!

Ezek a cikkek is érdekelhetik: