csalad.hu - "Egyedül maradtam otthon a gyerekeimmel"
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

"Egyedül maradtam otthon a gyerekeimmel"

Szöveg: Clerget-Tasi Barbara, fotó: Förster Tamás, Komka Péter/MTI
2020. ápr. 8. 5:00
Kisgyermeket nevelünk

A mostani járványügyi helyzet olyan problémákat görget a szülők elé, amiket még két embernek sem egyszerű megoldani. Elképzelni is nehéz, mi mindennel kell megküzdeniük azoknak, akik társ nélkül nevelik gyermekeiket. A digitális oktatástól kezdve egészen az anyagi nehézségekig.

A budapesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt közel két évben a központ több mint 70-féle szolgáltatásával 7600 egyszülős családot ért el.

Magyarországon ma több mint félmillió gyermeket egyetlen szülő nevel, az egyszülős családok száma kb. 300 ezer. Amióta vészhelyzetet hirdettek Magyarországon, a központnak jelentősen át kellett alakítania segítő tevékenységeit. A csalad.hu a központ alapítóját, Nagy Annát kérdezte, hogyan tudnak segíteni a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek a koronavírus-járvány idején.

Milyen nehézségekkel kell szembesülnie most az egyedülálló szülőnek?

– Gyakorlatilag ugyanazokkal, mint a kétszülős családoknak, csak sokszoros teherrel – mondja Nagy Anna. – A most kialakult rendkívüli helyzetben az egyszülős családok az egyik legveszélyeztetettebb társadalmi csoport, hiszen egyetlen embernek kell ellátnia azokat a feladatokat, amelyeket a mostani helyzetben gyakran még két szülő sem tud megoldani. Amikor ők otthon maradnak a gyermekkel, az sokszor azt jelenti, hogy egyszerűen nem tudnak dolgozni. A munkaadóktól függ, hogy ezt milyen konstrukcióban oldják meg. Jónéhányan el is veszítik az állásukat. Ha esetleg végezhetik is otthonról a munkájukat, akkor nincs lehetőségük arra, hogy valaki leváltsa őket egy időre, és ne nekik kelljen a gyerekkel/gyerekekkel tanulni, játszani. Minden rájuk hárul. Ugyanaz a szülő tanul a gyerekekkel, foglalkozik a napi dolgokkal, és még a munkáját is el kell látnia. A járvány miatt nem jöhet szóba a nagyszülők vagy babysitter segítsége sem.

Mit tapasztalnak? Elnézőbbek a munkaadók, esetleg az iskolák az egyszülős családokkal?

– Ez függ a munkaadó lehetőségeitől és persze a hozzáállásától is. Az iskola már másról szól: minden gyermek otthonról tanul, és minden szülő próbál együttműködni az oktatási intézményekkel – függetlenül attól, egyedülálló-e vagy sem. Eddig nem találkoztam olyan szülővel, aki arról számolt volna be, hogy a családi állapota miatt pozitív megkülönböztetésben részesülne.

Hogyan tud segíteni a veszélyhelyzetben az Egyszülős Központ?

Az egyszülős családokban egyetlen embernek kell ellátnia azokat a feladatokat, amelyeket a mostani helyzetben gyakran még két szülő sem tud megoldani.

– Ebben a krízishelyzetben megváltoztak azok a csatornák, amelyeken keresztül segítséget tudunk nyújtani. Az elmúlt hetekben megváltoztak az arányok, hogy milyen típusú segítséget kérnek tőlünk központhoz fordulók. Ahol erre lehetőség van, szolgáltatásainkat online formában is elérhetővé tettük. Továbbra is a jogi segítség az egyik legnépszerűbb szolgáltatás, emellett elérhető online formában a coaching, segítő beszélgetés, valamint lelki segítségnyújtás is. A mentálisan is nehéz helyzetre válaszul, új szolgáltatásként indítottuk el az egyéni stresszoldást és a csoportos „Énidő a karanténban” beszélgetéseket. Annak érdekében, hogy minél könnyebb legyen mind az egyedülálló szülőknek, mind a gyerekeknek megbirkózni a digitális oktatás kihívásaival, online formában számos tantárgyból nyújtunk a gyerekeknek korrepetálási lehetőséget. Ez a szolgáltatás például pillanatokon belül betelt, hiszen, ha a gyermek nem jár iskolába, akkor van csak igazán szükség arra, hogy valaki elmagyarázza neki a tananyagot.

Alapvető szükségletek

– Az alapítvány élelmiszercsomagokkal is segíti azokat az egyszülős családokat, akik kiemelten nehéz helyzetbe kerültek. A csomagokat jelentkezés alapján osztjuk szét, figyelembe véve azt, hogy a jelentkezőnek hány gyermeke van, van-e jelenleg munkahelye, albérletben vagy saját lakásban lakik, és van-e bármilyen bevételi forrása. Első körben a budapestiek számára juttattuk el az élelmiszercsomagokat, az országos hálózatunk segítségével pedig igyekszünk a vidéki rászorulóknak is segíteni.

Hasznos információk

– Fontos segítség még az információátadás is: az első napon igyekeztünk összegyűjteni, hogy melyik kerületben, melyik nagyvárosban hol található gyermekfelügyelet, hol lehet gyermekétkeztetést igénybe venni, és ezt az adatbázist azóta is folyamatosan frissítjük. Sokszor azért nem jut el a családokhoz a segítség, mert azt sem tudják, hova menjenek, kihez forduljanak a problémájukkal. Az a célunk, hogy minden hasznos információt megtaláljon az, aki az Egyszülős Központ oldalára látogat.

Érkeznek felajánlások, esetleg megnőtt az önkéntes munkára jelentkezők száma az elmúlt néhány hét során?

– Igen, sok felajánlás érkezik szerencsére. Például van, aki számítógépekkel segítené a digitális oktatást. Már kaptunk tíz darab laptopot, ami azoknak a családoknak rendkívül fontos, ahol a gyermek nem tudja követni az online tanulást a technikai felszerelés hiánya miatt. Nagyon remélem, hogy még több hasonló felajánlás érkezik, és ebben is minél több családnak tudunk segíteni.

Az egyedülálló szülők fordultak már a központhoz olyan kérésekkel, hogy segítsenek megszervezni az új napirendjüket?

– Nem kifejezetten az új napirend kialakításához igényelnek támogatást, inkább ahhoz, hogy a gyermekkel hogyan oldják meg a napokat. Az otthoni tanulásban kérnek segítséget. Ötleteket szeretnének, hogyan foglalják le a kicsi gyereket, amíg ők dolgoznak. Sokszor ez szinte a lehetetlen küldetés kategória, hiszen aki egy kétéves mellett tud dolgozni, az egy hős! Mi nem konkrét tippeket adunk, hanem a már meglévő, tartalmas kisgyermekes programjainkat juttatjuk el hozzájuk online felületen. Bízom benne, hogy minden hozzánk fordulónak sikerül érdemi segítséget nyújtani ebben az embert próbáló időszakban!

Ezek a cikkek is érdekelhetik: