Ha nincs kertünk vagy nagy teraszunk, ahol hosszan eljátszhat a gyermekünk, bizony nem kis kihívás egész napra lekötni őt, különösen, ha mindeközben dolgoznunk is kell. Elsősorban olyan ötleteket osztunk meg, amelyek egy kis lakásban is kivitelezhetőek és valóban nyerünk egy kis időt magunknak.

0-1 éves gyerekeknek

Varázsüveg

A legtöbb baba bármilyen meglepő is, a lehető legegyszerűbb, leghétköznapibb dolgokkal játszik a legszívesebben. Ha van otthon egy üres fél literes műanyag üvegünk, akkor akár üresen, akár apró színes figurákkal, csillámokkal, gyöngyökkel és vízzel megtöltve odaadhatjuk neki. Csak arra figyeljünk, hogy jó erősen zárjuk le. Fejlesztő játéknak sem utolsó! Az én fiam anno ezzel nagyon sokáig képes volt elbabrálni. Ötleteket találunk akár itt is.

Adagoljuk fokozatosan

Bizonyára vannak olyan aduászaink (pl. zenélő, nyomkodós játékok, dupló, csörgő), amik minden napra virradóan újdonságként hatnak a csemeténk számára. Érdemes ezeket fejben összeszedni, esetleg listát írni róluk és ha ezzel megvagyunk, pakoljuk is el őket, hogy ne legyenek szem előtt. Majd miközben dolgozunk, kezdjük el fokozatosan adagolni a babánknak az újabb és újabb játékokat. Az asztaltól szurkolni, kurjongatni ér.

Mágnesek a radiátoron

Ha vannak szép színes hűtőmágneseink, ezeket nyugodtan feltehetjük a radiátorra is. A gyermekünk biztosan szívesen elnézegetni, rakosgatja őket és oda lesz a mágnes vonzó-taszító működésétől is. Ötleteket találunk akár itt is.

Formaillesztő játék, építőkocka

A kicsit nagyobb babákat hosszú percekre lekötik a különböző formájú ki-be dugdosós játékok és az építőkockák is. Ráadásul ezek kiválóak a fejlődésük segítésére is ebben a korban.

1-3 éves gyerekeknek

Kincses doboz és matatófal

Jelöljünk ki egy dobozt vagy alsó fiókot, amit minden nap újabb és újabb, felfedezésre váró, ám a korához mérten biztonságos „kincsekkel” (duplófigura, tölcsér, mini plüssállat, rágóka stb.) töltünk meg. Egy nap egyszer ezt is bedobhatjuk, ahogyan a matatófalat is, aminek elkészítéshez itt találunk számtalan ötletet.

Kartondoboz buli

Ha van otthon egy nagyobb kartondobozunk, akkor egyszerűen ültessük bele a gyereket és adjunk a kezébe színes ceruzát, zsírkrétát, amivel belülről kedvére kipingálhatja a dobozt. Készíthetünk kisházat is a dobozból, vághatunk rá ajtót, ablakot, berendezhetjük takaróval, párnával, így biztosan jó darabig leköthetjük a csemeténk figyelmét. Kisfiúknak jó ötlet az autókészítés is, amibe bele tud ülni.

Bunkerépítés

Bizonyára mindenkinek az egyik kedvenc időtöltése volt gyerekként bunkert építeni a kanapé párnáiból. Ha ezt már megunta a kicsi, a ruhaszárítót is leteríthetjük egy nagy takaróval, ami alatt szintén szuper kis kuckót alakíthat ki magának.

Videochat barátokkal

Kérjünk meg bölcsis társakat vagy kisgyermekes barátokat, hogy készítsenek felvételt a gyerekükről, ahogy játszanak, beszélgetnek, mesélnek és küldözgessük át egymásnak. A gyerekek imádják egymást nézni. Rendezhetünk Skype videós baba „találkozókat” is!

4-8 éves gyerekeknek

Kollázs és mozaik készítés

Régi magazinokból, gyerekújságokból vágjunk ki, amit csak szeretne a csemeténk, majd egy nagy fehér papírra ragasztó segítségével készítsen belőlük kollázst. Lehet a projekt címe például a tavasz vagy a nyár. A témának csak a képzeletünk szab határt! Ugyanígy összevagdoshatunk különböző színű papírokat, majd rajzolhatunk a gyerekünknek állatokat, házat kerttel vagy bármit, amiket azután kirakhat mozaikszerűen a kis papírokkal.

Elő a nagyítót

Ha van otthon nagyítónk, elő vele! A gyermekünk szinte mindent megvizsgálhat egészen közelről, egy szobában bóklászó hangyát, a növények levelét, a szőnyeget, a kanapé anyagát, bármit. És biztos, hogy egy darabig el is időzik majd ezzel a mi kis felfedezőnk.

Kézműveskedés

Minden nap előkerülhet egy időre a gyurma, a színes ceruzák, zsírkréták, filcek és a vízfesték is. Fűzhet tésztából nyakláncot anyának, karkötőt apának. Vécépapír gurigából is számtalan dolgot készíthet, csak az elején kell egy kis időre bekapcsolódnunk.

Mesetár

Habár a képernyőidőt limitálni kell, de ha anyának és apának is dolgoznia kell, néhány mese belefér, főleg, ha olyan szuper interaktív mesékről van szó, mint amiket a BOOKR Kids-en találunk. Most április 20-ig 400 mesét, sőt, otthoni tanulást segítő anyagot is elérhetünk ingyen, amiket Android és iOS készülékre is letölthetünk. Mi több, március 25-től egy olyan mesét is találunk itt, ami segít megértetni a gyerekekkel is a kialakult járványhelyzetet.

Mozgásra fel!

Épp a minap csináltam meg én is a fiammal ezt az ötletes átmozgató játékot és nagyon tetszett neki. Vágjuk ki az itt található feladatokat leíró kis kártyákat vagy készítsünk hasonlókat, hajtsuk össze és tegyük egy befőttes üvegbe. Napközben többször kérjük meg, hogy húzzon belőle és végezze el a feladatot.

Horgászás

Egy nagy tálba öntsünk vizet, tegyünk bele pici tárgyakat, amik a víz felszínén maradnak (pl. papírgalacsin, kupak stb.), majd adjunk a gyermekünk kezébe egy kiskanalat, és már indulhat is a horgászás! Készítsünk ki törölközőt és a tál alá is tegyünk egy nagyobb tálcát, rongyot, hogy megelőzzük, hogy néhány perc múlva ússzon a lakás.

Puzzle

Nem vitás, egy több darabos kirakós is hosszabb időre lekötheti a csemeténket!

Célbadobás

Elővehetünk egy lavórt, vödröt vagy építőkockákból „rajzolhatunk” egy kört a szoba közepére, amibe plüssökkel célba dobhat a gyermekünk.

Origami

A Youtube-on rengeteg videó van fent, szinte bármit lehet hajtogatni a békától a repülőig.

Vonjuk be a házimunkába

A nagyobbacskáknak nyugodtan adhatunk feladatokat, amikből kivehetik a részüket. Párosíthatnak zoknikat, ki-berakhatják a szennyest a mosógépből, megteríthetnek és összeszedhetik a koszos edényeket vagy kiporszívózhatják a szobájukat. A mostani időszak tökéletes arra, hogy egy kis felelősségtudatot tanuljanak.

Hagyjuk unatkozni

Az sem baj, sőt, jót tesz, ha néha hagyjuk unatkozni a gyermekünket és egyszerűen megmondjuk neki, hogy most próbálja egy kicsit önállóan elfoglalni magát. Ettől csak fejlődik a kreativitása, a képzelőereje, megtanulja feltalálni magát és nem szokik hozzá, hogy mindig kell, hogy valaki foglalkozzon vele.

Segítő Facebook csoportok minden korosztálynak

További ötletekért, tanácsokért érdemes csatlakozni a következő csoportokhoz.

(fotó: Shutterstock)