Valószínűleg most nincs olyan ember a Földön, aki ne érezne valamilyen mértékű szorongást, bizonytalanságot, feszültséget vagy szomorúságot. Sokunknak, akik gyerekekkel vagyunk kénytelenek otthonról dolgozni, vagy csak egyszerűen ellátni a napi feladatokat, extra adag kimerültséggel is meg kell küzdeniük nap mint nap. Éppen ezért most hatványozottan fontos, hogy valamilyen módon képesek legyünk lecsendesíteni az elménket, megnyugtatni magunkat, hiszen így a körülöttünk élőkkel is sokkal türelmesebbek leszünk, és a kialakult helyzetre is hamarabb találunk megoldást, akármilyen nehézséggel is találjuk szemben magunkat.

Mindebben a következő telefonunkra letölthető meditációs, relaxációs applikációk és online meditációs lehetőségek is nagy segítségünkre lehetnek. Kezdjünk el gyakorolni még ma!

Just Like Buddha – Ingyenes

https://justlikebuddha.com/

A magyar fejlesztésű appban vizualizációs, mindfulness, szeretet, szabadság, béke, öröm és bölcsesség meditációk közül választhatunk, melyeket modern, élő mesterek írtak. Praktikus, hogy kereshetünk tagek segítségével, elmenthetjük a kedvenc meditációinkat, és követhetjük azt is, hogy eddig melyiket végeztük el és hányszor. Sőt, a teljesítményünk alapján érmeket is szerezhetünk. A legtöbb meditáció egyébként 10 perc körüli, ami azt gondoljuk, mindenki napjába beilleszthető.

Headspace – Ingyenes kezdőleckék után fizetős

https://www.headspace.com/

Az egyik legrégebbi és legjobb alkalmazás. Logikus és nagyon felhasználóbarát a felépítése is. Ha kezdők vagyunk és tudunk angolul, ezt mindenképp érdemes kipróbálni, hiszen rendkívül jó alapozó tudást ad. Andy Puddicombe, akinek a megnyugtató hangját hallhatjuk a meditációk során, 10 évet élt Ázsiában buddhista szerzetesként. Az alkalmazáson keresztül most mindent tudást elleshetünk tőle.

Oak – Ingyenes

https://www.oakmeditation.com/

A meditáción túl légzőgyakorlatokat és elalvást segítő hanghatásokat (pl. eső, kandalló, vízesés) és vezetett légzésmeditációt is tartalmaz. Ha szeretnénk, egy 10 napos mantra meditációs kurzushoz is csatlakozhatunk, az eredményeinket pedig a „growth” menüpontban követhetjük.

Calm – Ingyenes, de az extra funkciókért fizetni kell

https://www.calm.com/

Ebben az appban óriási a kínálat, egy-egy tematikus sorozat 7-10 napig tart, utána választhatunk új témát. Az egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen egyénre szabható, milyen és mekkora mértékű narrálást szeretnénk, a meditációk hossza pedig 3-tól 25 percig váltakozik. Elalvást segítő „esti mesék”, relaxációs zenék, fókuszálást, megnyugvást segítő háttérhangok közül is rengetegféle variációt találunk az appban.

Aura – 7 napig ingyenes

https://www.aurahealth.io/

A mindfulness technikán alapuló stresszoldó, elalvást segítő zenéket, meditációkat, sőt coachingot is rejtő alkalmazás. Különlegessége, hogy feljegyezhetjük benne azt is, miért vagyunk hálásak aznap. A napi hangulatelemző segítségével pedig teljesen személyre szabhatjuk, hogy éppen mire van szükségünk.

Pzizz – Ingyenes, de az extra funkciókért fizetni kell

https://pzizz.com/

Ha insomniával, vagyis kóros álmatlansággal küzdenénk, akkor ezt az alkalmazást mindenképpen töltsük le a telefonunkra! Tudományos alapossággal megkomponált dalok közül választhatunk, amiket bármilyen hosszúságúra állíthatunk. Ezekhez – habár angolul – de vezetett narrációt is beállíthatunk.

+1. Ingyenes online meditációk

A Mindfulness Mindenkinek jóvoltából minden nap, hétközben fél 8-tól, hétvégén fél 9-kor csatlakozhatunk be az online élő, Szalai Balázs mindfulness-oktató és coach által vezetett meditációkba.

https://www.facebook.com/events/142007957145333/

Világmeditáció

Ha fel bírunk kelni korán, akkor április 5-én hajnali 4:45-kor érdemes részt venni az emberiség történetének legnagyobb világmeditációján, amihez biztosan több millióan csatlakoznak majd, ugyanis a koronavírus végéért fog meditálni mindenki. Ha esetleg nem tudunk részt venni, ébredéskor néhány percig akkor is küldhetünk néhány pozitív gondolatot a Földünknek és az emberiségnek!

https://www.facebook.com/events/613188075896870/

A témával kapcsolatos további hasznos írásokat olvashat a csalad.hu Otthon a család rovatában.