Ennek apropóján az Egyszülős Központ negyedik alkalommal hirdette meg a Páratlan Szülő Díjat. A pályázattal olyan egyedülálló szülőket keresnek, akik személyes történetükkel, életükkel mutatnak különleges példát a hétköznapokban. 

Az Egyszülős Központ közölte: fontosnak tartják, hogy folytassák a hagyományt, hiszen minden évben több száz jelölés érkezik a Páratlan Szülő Díjra. A díjjal azt a fáradhatatlan munkát szeretnék elismerni, amit két szülő helyett végeznek az egyedülálló szülők. 

A Páratlan Szülő Díjra bárki jelölhet olyan szülőt vagy nagyszülőt, aki egyedül neveli a gyerekét vagy unokáját. A pályázatról további részletek az egyszulo.hu oldalon olvashatóak. 

A budapesti Egyszülős Központ 2018. májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt közel öt évben a központ több mint 70-féle szolgáltatásával több mint 28 000 egyszülős családot ért el. 2022 márciusában megnyílt a második Egyszülős Központ Budán, a Déli pályaudvar mellett, amely lehetővé teszi, hogy a budai agglomerációban és a Budán élő egyszülős gyerekeknek és családoknak is könnyen megközelíthető legyen.  

- Az egyszülős lét általában nem választás kérdése. A család érték, akkor is, ha valamilyen oknál fogva nem biztosítható mindkét szülő folyamatos jelenléte - fogalmazott Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár közösségi oldalán.

- A kormány kötelességének tartja az egyszülős családok hatékony támogatását, hiszen minden gyermek kincs - hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette: egyebek mellett az egyedülálló szülők számára is elérhetők a családtámogatások és a családi adókedvezmény, az árvaellátás minimuma tavaly 50 ezer forintra emelkedett, a nem fizetett tartásdíjat pedig gyorsabban és magasabb maximális összegben előlegezheti meg az állam.