Narancssárga makaróni

Nálunk a makaróni a gyerekek szemében egyet jelent a hosszútésztás, szószos étellel, bármilyen formában is legyen az elkészítve. Az én kedvencem a sárgarépás változat. A darált hús mellett az étel szerves része a sárgarépa. A két fő alkotóelemet külön-külön edényekben előfőzzük, hogy aztán a répa főzőlevét leöntve összekeverhessük a hússal. Sóval, borssal és a kéznél lévő zöldfűszerekkel fűszerezünk, majd bőséges paradicsompürével itatjuk át a masszát. Az étel akkor van kész, amikor a hús, a répa és a fűszerek finomra összefőttek. Ennek a tésztafeltétnek nagy előnye, hogy kiadós, olcsó és egészséges is.

Menzás spagetti

Sokáig kerestem az ízt, ami a régi menzákon annyira ízlett, míg végül egy barátnőmnél végre rátaláltam a pörköltes-darálthúsos tésztára. Gyors és finom a recept: egy pörköltalappal kell kezdeni. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, ezután mehet is rá a víz és a darálthús. Az ízlés szerinti fűszerezéssel, paradicsomlével összefőzött pörköltes, darálthúsos laza masszát összekeverjük a tésztával, és egytálételként tálaljuk.

Besameles tészta

A besamel szósz számomra mindig egy csoda, a mindannyiszor hihetetlennek tűnő, extra sűrűsödés a kémiai reakciók bizonyítéka. Ráadásul a besamel mindig és mindenhez finom! Egy kis odafigyelés viszont szükséges eme tésztaétel elkészítéséhez: arra a pár percre, amíg főzzük, nem mozdulhatunk el a tűzhely mellől. 80 gramm vajat kis lángon megolvasztunk, és 80 gramm lisztet keverünk hozzá. A tűzről levéve apránként, folyamatos kevergetés mellett ráöntjük az 1 liter tejet, és hozzáadjuk a fűszereket, a sót, a fehérborsot és a szerecsendiót. A mártást a gázra visszatéve sűrűsödésig keverjük. Az elkészült besamel szószt csemegekukoricával gazdagítjuk, és az addigra puhára főtt tésztára öntjük. Egytálételként kínáljuk.

„Mácsik” tészta

Valószínűleg eredetileg „mákcsík” tészta volt a becsületes neve ennek a különlegesen finom, százéves, édes tésztaételnek, de a recept csak „mácsik”-ként maradt fenn a családi legendáriumban. A tésztát – ami lehetőleg hosszú és csík alakú legyen – enyhén cukros tejben kell megfőzni. Ha ezzel készen vagyunk, tegyünk egy réteg tésztát a kivajazott tepsibe vagy jénai tálba, és oszlassunk el a tetején lekvárt. Régen ehhez szilvalekvárt használtak, de biztosan más gyümölcsízekkel is finom. A tetejére cukrozott, darált mákot szórjunk, és jöhet az újabb tésztaréteg, lekvár és mák. Az ízélmény és a gyerekek lelkesedése garantált!

(fotó: Shutterstock)

Ezeket az ötleteket is hasznosnak találhatja: