Szabó-Szalai Zsuzsanna

Legyen szó a hétvégi ebéd második fogásáról, egy finom és laktató reggeliről, vagy csupán egy kis nassolni valóról, a palacsinta mindig remek választás. Az elkészítés azonban nem kell, hogy teljes egészében a szülőkre háruljon. A tészta kikeverésébe és/vagy az ízesítésébe a család legkisebb tagjai is besegíthetnek, a nagyobb gyerekek pedig a palacsintasütés fortélyait is elsajátíthatják. Kolléganőnk, Szabó-Szalai Zsuzsanna, a Családbarát Magyarország Központ védjegy auditora, aki munka mellett hobbi szakácsként és cukrászként kápráztatja el a családját és barátait, már számos nagyszerű recepttel ellátott bennünket. Most arra kértük, osszon meg velünk néhány palacsinta receptet és az elkészítés leghasznosabb trükkjeit is.

Tippek a palacsintasütéshez:

  • Mindig kellően felforrósított olajon süssük ki a palacsintákat. Ha az első palacsinta odaragad, annak az az oka, hogy nem elég forró a serpenyő és az olaj.
  • Miután bekevertük a palacsinta tésztát, 15-20 percig mindenképp pihentessük. Ez azért fontos, mert a lisztnek kell egy kis idő, hogy felvegye a folyadék nedvességét. Ilyenkor még lehet, hogy szükség lesz egy kis extra tejre, ha túl sűrű, vagy több lisztre, ha túl híg a tésztánk.
  • Ha cukrot is teszünk a tésztába, akkor vigyázni kell, hogy nehogy túl sokat adjunk hozzá, mert ettől is odaragadhat a palacsinta a serpenyőhöz.
  • Hiába igyekszünk, nem sikerül csomómentesre keverni a tésztát? Nyugodtan hívjuk segítségül a kézi mixert!
  • Ha nagy a család, érdemes egyszerre minimum két serpenyőt használni a sütéshez, hogy gyorsabban haladjunk.
  • Ha szakad a palacsintánk, annak szintén lehet az oka, hogy nem elég forró a serpenyőnk, illetve, hogy kevés lisztet és túl sok folyadékot használtunk a tésztához.
  • Ha megmarad a palacsintákból, másnap megtöltve, egy serpenyőben picit újrapirítva isteni finom ropogós lesz.

Hagyományos palacsinta

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 4,5 dl tej
  • 2 db L-es tojás
  • 1 ek cukor
  • 1 ek étolaj
  • 1 nagy csipet só
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tojásokat verjük fel egy nagyobb tálban. Szórjuk hozzá a lisztet, a cukrot, a sót és az olajat, majd dolgozzuk össze alaposan. Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet is, miközben igyekezzünk szép simára keverni. A tésztát tegyük félre 15-20 percre pihenni, majd hevítsünk egy serpenyőben olajat, és süssük aranybarnára a palacsinták mindkét oldalát.

 

 

 

Egészséges amerikai palacsinta tej nélkül

Hozzávalók:

  • 2 db érett banán
  • 2 db tojás
  • 120 ml növényi tej (pl. mandulatej)
  • 120 gramm aprószemű zabpehely
  • ½ ek szódabikarbóna
  • 1 tk fahéj
  • 2 ek kókuszolaj

Elkészítés:  

Ha a kókuszolajunk szilárd halmazállapotú, akkor picit olvasszuk meg. Majd az összes hozzávalót tegyük egy turmix- vagy robotgépbe. Ha az így kapott tésztánk túl sűrű, öntsünk hozzá még egy kis növényi tejet vagy vizet. Kenjünk meg egy serpenyőt egy kevés kókuszolajjal, hevítsük fel, majd egy evőkanál segítségével helyezzünk bele két 8-10 cm átmérőjű palacsintának megfelelő tésztát. Mikor elkezdenek kis buborékok megjelenni a tetejükön, akkor egy spatulával fordítsuk meg őket, és süssük aranybarnára a másik oldalukat is. Az amerikai palacsintát fogyaszthatjuk juharsziruppal és gyümölcsökkel, lekvárral, nutellával, vagy akár mogyorókrémmel is. Ha esetleg megmaradna belőle, hűtőben 3-4 napig tárolhatjuk. Hidegen, délutáni egészséges nassolnivalóként is szuper választás!

Spenótos palacsinta

Hozzávalók:

  • 200 gramm friss spenót
  • 2 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 dl szódavíz
  • 4 ek olaj
  • 1 kk só
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A spenótot forró sós vízben fonnyasszuk meg, majd egy botmixer segítségével pürésítsük. Ha kicsit kihűlt, adagoljuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük csomómentesre. Pici olajjal megkent serpenyőben süssük ki palacsintákat. Fogyasztás előtt kenjük meg őket fokhagymás tejföllel vagy zsiradékon megfuttatott fokhagymával. Természetesen megtölthetjük sült zöldségekkel, sajttal, tükörtojással, salátával, vagy bármivel, amihez kedvünk szottyan.  

Jó étvágyat az egész családnak!