A pogácsák pogácsája és az igazi sárgatúró: receptek nem csak húsvétra
Szerző:Szűcs Anikó2023. 04. 06.Családban élni jóCsaládi asztal
Az ünnepi menü elmaradhatatlan elemei, a sonka, a főtt tojás, a házi torma és a fonott kalács mellett érdemes további finomságokkal színesíteni a húsvéti asztalt. Ehhez most két receptet is ajánlunk.
Kolléganőnk, Szabó-Szalai Zsuzsanna, a Családbarát Magyarország Központ védjegy auditora örömmel osztja meg a csalad.hu olvasóival a fortélyokat, és néhány jó tanácsot is ad a náluk a család egyik kedvencének számító sós finomság elkészítéséhez.
Frissen az igazi!
– Ez a pogácsa nagyon finom, mondhatnám azt is, hogy a pogácsák pogácsája – kezdi Zsuzsa. – Nem érdemes a vajat kispórolni belőle és margarinnal helyettesíteni, mert vajjal az igazi. Lehet az egészet tehéntúróval készíteni, de a juhtúró ad neki egy kis pikantériát, nem túl tolakodó módon. Másnap is nagyon finom, puha, omlós, de természetesen, mint minden pogi, frissen az igazi.
Házicukrászunk hozzáteszi, hogy a gyermekeinket is nyugodtan vonjuk be a konyhai teendőkbe, a túrós pogácsa elkészítésében is kiválóan segédkezhetnek a legkisebbek és a nagyobbak.
– A gyerekek az elkészítés teljes szakaszában részt vehetnek: kimérhetik például a hozzávalókat – a kisebbek előszeretettel szeretik tárázni a mérleget, illetve öntögetni a belevalókat. A nagyobbakkal közben felfrissíthetjük az iskolában tanult, súlyméréssel kapcsolatos feladatokat, például az átváltást dekagrammból grammba, mert a mérleg csak grammban mér. A liszt vajjal történő elmorzsolása a vaj keménysége miatt a kisebbeknek még nehéz feladat lehet, de a tészta összegyúrását kimondottan imádják. A sodrást, a szaggatást, a pogácsák sütőlemezre pakolását, lekenését, sajttal, magokkal szórását is igazán élvezettel végzik. A nagyobbakra a sajt reszelését is nyugodtan rábízhatjuk. A végén pedig jöhet egy kis matek: kiszámolhatjuk, mennyi pogi fér egy sütőlemezre, hány darabot sütöttünk összesen, és abból hány darab jut egy-egy családtagnak.
TÚRÓS POGÁCSA RECEPT
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 50 dkg kockára vágott hideg vaj
- 37,5 dkg félzsíros tehéntúró
- 12,5 dkg juhtúró
- 1-2 evőkanál tejföl
- 2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
- 0.5 dl langyos(!) tej
- 1.5 csomag szárított, vagy 3,75 dkg friss élesztő
- 1,5-2 teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
A pogácsák tetejére:
- 1 felvert tojás
- resztelt trappista sajt, de szezámmaggal vagy köménymaggal is nagyon finom
Elkészítése:
Az élesztőt a tejben a cukorral futtassuk fel.
A liszteket jól keverjük el, majd vegyítsük el benne a sót, és a vajjal morzsoljuk el.
Ezután gyúrjuk össze a többi hozzávalóval.
Kb. 45 percet letakarva pihentessük. Pihentetést követően lazán gyúrjuk át tésztát.
Rétesliszttel megszórt munkalapon kb. 1,5 cm vastagra nyújtsuk el, majd 2-2,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a tésztát.
A kimaradó részeket ismét gyúrjuk össze és addig végezzük a fenti műveletsort, amíg a tészta el nem fogy.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk a pogácsákat, egymástól kb. 2 cm távolságra.
Tojással kenjük le mindegyiket, és szórjuk meg reszelt sajttal, szezámmaggal, vagy köménymaggal.
Ezután újból pihentessük, minimum fél órát.
200 fokra előmelegített sütőben 15-16 perc alatt süssük meg a pogácsákat.
Édességből sosem elég!
Zsuzsa szerint az ünnep egyik legfinomabb fogása lehet az ország egyes vidékein kifejezetten húsvéti étekként számontartott sárgatúró, amelynek elkészítésébe szintén bevonhatjuk a gyerekeket.
– Kimérhetik a hozzávalókat, a tojásokat feltörhetik, aztán összekeverhetik. Illetve a kész sárgatúróból aranyos kis húsvéti figurákat készíthetnek – sorolja Zsuzsa, mi mindenben lehetnek a segítségünkre a család ifjabb tagjai.
SÁRGATÚRÓ RECEPT
Hozzávalók:
- 0.5 l tej (tejérzékenyek mandulatejjel is készíthetik)
- 5 db tojás
- 2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 1 evőkanál vaníliás cukor (ízlés szerint)
- 1 csipet só
Elkészítés:
A tejet forraljuk fel.
A tojásokat a cukorral üssük bele egy tálba, és nagyon lazán villával éppen kavarjuk át.
Amikor a tej felforrt, öntsük bele a tojásokat, és lassú tűzőn folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg a tojások túrószerűen össze nem állnak.
Egy szűrőtálba helyezzünk vászonruhát, csepegtessük le a folyadék nagy részét, majd a vásznat egy befőttes gumival kössük össze, lógassuk fel, és hagyjuk kicsöpögni a levét. (Zsuzsa egy sodrófára köti a batyut, azt egy akkora fazékra helyezi, hogy ne érje a fazék alját a kis gömböc, és így hűti ki.)
Amikor teljesen kihűlt és összeállt a sárgatúró, hűtőben tároljuk.
Megjegyzés: készíthetünk sós sárgatúrót is, például metélőhagymával ízesítve.