Kolléganőnk, Szabó-Szalai Zsuzsanna, a Családbarát Magyarország Központ védjegy auditora örömmel osztja meg a csalad.hu olvasóival a fortélyokat, és néhány jó tanácsot is ad a náluk a család egyik kedvencének számító sós finomság elkészítéséhez.  

Frissen az igazi!

– Ez a pogácsa nagyon finom, mondhatnám azt is, hogy a pogácsák pogácsája – kezdi Zsuzsa. – Nem érdemes a vajat kispórolni belőle és margarinnal helyettesíteni, mert vajjal az igazi. Lehet az egészet tehéntúróval készíteni, de a juhtúró ad neki egy kis pikantériát, nem túl tolakodó módon.  Másnap is nagyon finom, puha, omlós, de természetesen, mint minden pogi, frissen az igazi.

Házicukrászunk hozzáteszi, hogy a gyermekeinket is nyugodtan vonjuk be a konyhai teendőkbe, a túrós pogácsa elkészítésében is kiválóan segédkezhetnek a legkisebbek és a nagyobbak.  

– A gyerekek az elkészítés teljes szakaszában részt vehetnek: kimérhetik például a hozzávalókat – a kisebbek előszeretettel szeretik tárázni a mérleget, illetve öntögetni a belevalókat. A nagyobbakkal közben felfrissíthetjük az iskolában tanult, súlyméréssel kapcsolatos feladatokat, például az átváltást dekagrammból grammba, mert a mérleg csak grammban mér. A liszt vajjal történő elmorzsolása a vaj keménysége miatt a kisebbeknek még nehéz feladat lehet, de a tészta összegyúrását kimondottan imádják. A sodrást, a szaggatást, a pogácsák sütőlemezre pakolását, lekenését, sajttal, magokkal szórását is igazán élvezettel végzik. A nagyobbakra a sajt reszelését is nyugodtan rábízhatjuk. A végén pedig jöhet egy kis matek: kiszámolhatjuk, mennyi pogi fér egy sütőlemezre, hány darabot sütöttünk összesen, és abból hány darab jut egy-egy családtagnak.

TÚRÓS POGÁCSA RECEPT

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 50 dkg kockára vágott hideg vaj
  • 37,5 dkg félzsíros tehéntúró
  • 12,5 dkg juhtúró
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
  • 0.5 dl langyos(!) tej
  • 1.5 csomag szárított, vagy 3,75 dkg friss élesztő
  • 1,5-2 teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor

 A pogácsák tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • resztelt trappista sajt, de szezámmaggal vagy köménymaggal is nagyon finom

Elkészítése:

Az élesztőt a tejben a cukorral futtassuk fel.

A liszteket jól keverjük el, majd vegyítsük el benne a sót, és a vajjal morzsoljuk el.

Ezután gyúrjuk össze a többi hozzávalóval.

 Kb. 45 percet letakarva pihentessük. Pihentetést követően lazán gyúrjuk át tésztát.

Rétesliszttel megszórt munkalapon kb. 1,5 cm vastagra nyújtsuk el, majd 2-2,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a tésztát.

A kimaradó részeket ismét gyúrjuk össze és addig végezzük a fenti műveletsort, amíg a tészta el nem fogy.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk a pogácsákat, egymástól kb. 2 cm távolságra.

Tojással kenjük le mindegyiket, és szórjuk meg reszelt sajttal, szezámmaggal, vagy köménymaggal.

Ezután újból pihentessük, minimum fél órát.

 200 fokra előmelegített sütőben 15-16 perc alatt süssük meg a pogácsákat.

Édességből sosem elég!

Zsuzsa szerint az ünnep egyik legfinomabb fogása lehet az ország egyes vidékein kifejezetten húsvéti étekként számontartott sárgatúró, amelynek elkészítésébe szintén bevonhatjuk a gyerekeket.

– Kimérhetik a hozzávalókat, a tojásokat feltörhetik, aztán összekeverhetik. Illetve a kész sárgatúróból aranyos kis húsvéti figurákat készíthetnek – sorolja Zsuzsa, mi mindenben lehetnek a segítségünkre a család ifjabb tagjai.  

SÁRGATÚRÓ RECEPT

Hozzávalók:

  • 0.5 l tej (tejérzékenyek mandulatejjel is készíthetik)
  • 5 db tojás  
  • 2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál vaníliás cukor (ízlés szerint)
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A tejet forraljuk fel.

A tojásokat a cukorral üssük bele egy tálba, és nagyon lazán villával éppen kavarjuk át.

Amikor a tej felforrt, öntsük bele a tojásokat, és lassú tűzőn folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg a tojások túrószerűen össze nem állnak.

Egy szűrőtálba helyezzünk vászonruhát, csepegtessük le a folyadék nagy részét, majd a vásznat egy befőttes gumival kössük össze, lógassuk fel, és hagyjuk kicsöpögni a levét. (Zsuzsa egy sodrófára köti a batyut, azt egy akkora fazékra helyezi, hogy ne érje a fazék alját a kis gömböc, és így hűti ki.)

Amikor teljesen kihűlt és összeállt a sárgatúró, hűtőben tároljuk.

Megjegyzés: készíthetünk sós sárgatúrót is, például metélőhagymával ízesítve.