Szabó-Szalai Zsuzsanna tapasztalata szerint húsvétkor a gyerekek nem csak a kalácssütésben vagy a répatortát díszítő marcipánrépák „sodrásában” működnek közre készségesen. Kolléganőnk, a Családbarát Magyarország Központ szakmai szakértője gyakorló anyukaként elárulja, mi az, amit az ő gyermekei húsvétkor reggelente mindig nagy izgalommal várnak.    

A húsvéti tál hozzávalói

 • főtt tojás 
 • tisztított sárgarépa 
 • tisztított cékla 
 • snidling és vagy hagymaszár 
 • füstölt, szeletelt sonka                                     
 • mini mozzarella 
 • szeletelt sajt
 • szegfűszeg, vagy szemes bors a nyuszi és a csibe szeméhez 
 • és egy jó adag alkotókedv

– A fenti hozzávalók hiányában tulajdonképpen bármilyen zöldséget használhatunk – jegyzi meg Zsuzsa. – A virágszirmok készülhetnek pl. szeletelt uborkából, paradicsomból, vagy hónapos retekből is, a fű pedig lehet akár saláta is.  

– A sárgarépát rézsutosan szeleteljük fel, az így kapott ovális formából már csak két éket kell kivágni, és kész is a tulipánfej – magyarázza. – A céklából, a sajtból készített tulipánfejhez használjunk egy ovális, vagy ennek hiányában egy kerek kiszúró formát. De akár előkerülhetnek a virág formájú süti, vagy nyuszi kiszúrók is. Tulajdonképpen egy mesebeli húsvéti tányérra bármi kerülhet… 

Zsuzsa azt is hozzáteszi: a gyerekeket nyugodtan vonjuk be a húsvéti tál elkészítésébe. 

– Élmény lesz nekik, ahogyan húsvéti figurákat alkothatnak, majd azokból képet varázsolhatnak a tányérra, amit aztán vígan elfogyaszthatnak – mondja mosolyogva. – A répa, és a tojás szeletelését, félbe vágását,  a répa zsülienre (vékony metéltre) vágását, a sonka, a sajt kiszúrását illetve azok tányérra illesztését nyugodtan bízzuk a gyerekekre, így a jó mókán túl, az apró kezek még ügyesednek is egy picit. És ki tudja, talán még egy mondóka vagy egy mese is születik az alkotás közben. 

– A húsvéti tál azért is igazán mutatós, mert hozza a tavasz vidám színeit. Emellett egészséges, vitaminokkal teli alapanyagokból áll. A gyerekeknek kifejezetten tetszik, hogy mi mindent lehet alkotni egyszerű zöldségekből, és örömmel közreműködnek a hidegtál „megkomponálásában”, díszítésében. Sőt, sokszor nagyobb kedvvel falatoznak a saját maguk által készített tálról. Egyébként nem csak ők élvezik ezt a közös családi programot: a húsvéti hidegtál összeállítása engem is rendkívüli módon szórakoztat, és mindig jókedvre derít – teszi hozzá a háromgyermekes anyuka, aki az ünnep alkalmából örömmel osztotta meg velünk kedvenc kaszinótojás receptjét is.  

Hozzávalók: 

 • 6 db tojás 
 • 1-1,5 evőkanál puha vaj 
 • 2,5 evőkanál majonéz  
 • 1 kávéskanál mustár 
 • 2 csipet só 
 • 1 csipet őrölt bors 
 • 1 kávéskanál reszelt hagyma 

 

Elkészítése: 

A tojásokat forrástól számítva 7-8 perc alatt főzd keményre majd hűtsd ki és pucold meg. Hosszában óvatosan vágd ketté. A sárgájákat egy tálba kapard ki, majd törd össze. A sárgájákhoz add hozzá a lágy vajat, a majonézt, a mustárt, a sót a borsot és a reszelt hagymát. Alaposan keverd el. A tojásfehérjéket sorakoztasd egy tálra. A tojássárgás keveréket töltsd habzsákba/kinyomózsákba, és töltsd meg vele a fehérjéket (pl. csillag csőrű habkinyomóval, ha van a háztartásban). 

– A gyerekek segíthetnek a tojások megpucolásában, kettévágásában, a massza keverésében, de a legjobban a tojáskrémmel történő díszítést fogják élvezni – mondja mosolyogva Zsuzsa.  

– A kaszinótojással szimbolizálhatunk éppen tojásból kikelő csibéket is – ad még egy kreatív ötletet. – Ehhez nem hosszában, hanem keresztben szükséges a tojásokat kettévágni.  A csibe csőrének ékre vágott répát, a szemeinek pedig szemes borsot használhatunk. A csibe kalapja a tojásfehérje teteje lesz. Arra figyeljünk itt is, hogy kaszinótojás fogyasztásakor a gyerekek ne harapjanak rá a borsra.  

A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Egyházi és családi ünnep is egyszerre. A húsvétról és a Nagyhétről korábbi cikkünkben olvashat részletesen