A karantén rákényszerít minket arra, hogy az eddigi szokásainkhoz képest ritkábban vásároljunk, ne legyen automatikus az autós ügyintézés, kevesebbet fogyasszunk, ezáltal a szemetünk is kevesebb legyen. (Apropó! Eszünkbe jutott már annak örülni, hogy a szemétszállítás működik?)

Hatfős családunkkal az elmúlt hetekben mi is egy kicsit a tábori életre rendezkedtünk be, amikor a kevesebb is elég, amikor nem rohanunk minden hiányzó alapanyagért a boltba, és abból főzünk, amink van. A férjemmel már az iskolabezáráskor éreztük, hogy ezekben a hetekben rendszereznünk kell mindazt, ami eddig rendszertelenül is működött: eddigi életünkben semmi baj nem származott például abból, ha valaki délután megette a vacsorára szánt péksüteményt, vagy elfogyasztotta az utolsó adag sampont. Hipp-hopp beszereztünk helyette másikat! Koronavírusos időkben viszont este hatkor már nem biztos, hogy kapunk pékárut, az illatszerboltok zárva vannak és egyáltalán: az utcára is csak akkor megyünk ki, ha muszáj.

Hatan sokat eszünk

Fura egyenlet, hogy kevesebbet és ritkábban vásárolunk, miközben mindannyian egész nap itthon vagyunk, így természetes, hogy eszünk is, sokan, elég sokat. Az iskolabezárás kapcsán az anyukák egyik legnagyobb terhe talán a megnövekedett ételfogyasztás. Ehhez sok alapanyagra van szükség, és tervezésre, hogy a munka és tanítás mellett maradt szűkös anyukaidőben gyorsan elkészíthető, laktató, és több alkalomra elég ennivalót tudjunk a család elé tenni. A különleges helyzetre való tekintettel az is fontos, hogy kevés felesleggel, minimális szeméttel, de mégis mindenki megelégedésére készüljön az étel.

 • Beszéljünk meg a családdal napirendet az étkezések időpontjával kapcsolatban is! A #maradjotthon nálunk például nassolásmentességet is eredményez, mert a napi három nagy- és két kisétkezés mellett azt kértük a fiainktól, hogy ne legyen összevissza evészet. Ez pedig azt jelenti, hogy sem venni, sem kidobni nem kell fölösleges nassolós csomagolás-szemeteket.
 • Kicsit furán hangzik ez a mai világban, de mi úgy beszéltük meg, hogy pár hétig óvatosan bánunk a szendvicsrátétekkel. Egy szendvicsre egy felvágottat teszünk, nem kettőt, és nem másfelet, mert nem szeretnénk olyan gyakran boltba menni, mint ahogy ezt eddig tettük.
 • Nagy örömömre újra előkerültek a lekvárok a pince mélyéről! A lekvár jó a süteménybe, kenyérre, kalácsra, de tehetünk belőle az édesítetlen müzlibe, tejberizsre, tejbegrízre és császármorzsára is. Szeretettel és szorgalommal készített finomság vásárlás és szemét nélkül – számomra ez a lekvár!
 • Hogy ne kelljen olyan gyakran boltba menni, pár hete miniraktárat rögtönöztünk az egyik kisszoba sarkában a leginkább fogyó ételféleségekből. Rendben, sorban, kategóriánként pakoltunk, hogy viszonylag jól nézzen ki a lerakat, és átlátható is legyen a készlet. Mostanában csak abból főzünk, amink van!
 • A maradékok nálunk eddig is kincset értek, de most még inkább így van ez. A testvérem Hollandiából ezt írta egy levelében: „most minden apró morzsát felhasználunk” – hát ez nálunk is így van! Kipróbáltam például a tészta-főzőlé hasznosítását. Anyukáink rendszerint levest főztek ebből az értékes, keményítős, sűrű léből, az olaszok még ma is a tésztaételekhez használják fel. Én az egyik pénteki, böjti ebédhez készítettem belőle szószt: fokhagymával, köménymaggal, sóval ízesítettem, és liszttel sűrítettem a tésztafőzéskor keletkezett levet. Nem mondom, hogy kedvenc ételünk lett az ilyen módon leöntött makaróni, de belefért az „egynek jó!” kategóriába. És tényleg jó érzés volt, hogy a semmiből – vagy az értékesből, amit manapság mindig kidobnunk? – meglett az ebéd!
 • Kell a vitamin, de az édesség, finomság is… Házimozizás közben különösen kedvelt ételünk a gyümölcssaláta, ráadásul trükkös nasiféleség is ez! Nem jöttem még rá, hogy lehet az, hogy ha almát, narancsot vagy banánt pucolok a családnak, csak pár darab fogy el, gyümölcssalátában viszont ennek sokszorosát megesszük! Ráadásul a szottyatag gyümölcsök is vígan elfogynak a salátában.

Folyamatos az itthoni játék

Ahogy minden családnál, úgy nálunk is reggeltől estig itthon vannak a gyerekek. Előkerültek a régen elfelejtett játékok, de időnként szükség van újításra.

 • Kreatívkodjunk a kéznél lévő alapanyagokból! Nézzük át a szelektív tárolót: kincsekkel van tele! A gyerekek sok mindent meglátnak abban is, amit mi csak szemétnek hiszünk, adjunk nekik szabad kezet az alkotásban!
 • Udvari zero waste játéknak – és nem mellesleg a gyerekeket egy ideig lekötő élménynek – jó szórakozás a célbadobós, erre az ötletre mi annak idején egy kempingben leltünk rá. Gyűjtsük össze a kimosott konzerves dobozokat, jó, ha van kis- és nagyméretű is közöttük. Kerti asztalra, vagy akármilyen állványra tegyük ki a dobozokat tetszés szerint egymásra rendezve, vagy egymás mellé állítva, kislabdákkal, babzsákokkal vagy rongyból varrt labdácskákkal kezdődhet is a családi célba dobó verseny. Ha szülőkkel megerősített csapatokban játszunk, elkerülhető a nagyobb veszekedés. Amikor ez a játék lecseng, kosarakba, különböző méretű dobozokba dobálva is folytatódhat a verseny. Ügyes nagyfiaim arra készülnek, hogy fatáblára különböző alakú, nagyobb „lyukakat” fűrészelve egy harmadik típusú célzós dobójátékot is alkossanak.
 • Igazi zero waste szórakozás a rendrakás közbeni selejtezés. Ráadásul nekem is könnyebbség, ha van segítségem, a szobákban pedig extra helyek szabadulnak fel a kiszanált játékok, ruhák helyén. Szeretem, ha a nem használt dolgaink további sorsa – a szemetes helyett – egy újabb tulajdonosnál folytatott élet lesz! Az átadás-átvételnél persze most elengedhetetlen az elővigyázatosság…

Extra sok háztartási munka vár ránk!

Mivel mindenki itthon van, folyamatosan zizeg a ház. Lehetetlen folyamatosan rendet tartani, takarítani, mosni, teregetni, de nem is kell!

 • Házimunka tekintetében ezekben a hetekben a minimumra törekszünk, hogy maradjon erőnk és kedvünk a fontosabb dolgokra: a gyerekekre, a házastársunkra és a közös tanulásra. Ami viszont most kiemelkedően fontos, az a kilincsek, csapok rendszeres fertőtlenítése!
 • Koronavírusos időkben bizony a takarítószerekkel is spórolnunk kell! A tisztítókendők helyett kinőtt, kopott ruhákból vágott rongyokkal törölgethetünk, speciális takarítószerek helyett természetbarát szereket használhatunk.
 • A legtöbb mosógépbe és mosogatógépbe az előírt adagnál kevesebb tisztítószer is elegendő.
 • Bár nem könnyű, hogy itthon vannak a gyerekek, a szennyes tekintetében viszont könnyebbséget jelent a karantén: nem kell annyit mosni. Gyűrhetjük-nyűhetjük az itthoni ruhadarabokat, mert az a folt, ami az iskolában vagy a munkahelyen már nem állná meg a helyét, a kertben nem számít…

Ezek a cikkek is érdekelhetik: