Bögrés süti

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • ½ pohár étolaj
  • 1 pohár porcukor (vagy kristálycukor, nádcukor, vagy barnacukor)
  • 1 csomag vaníliás cukor (elhagyható)
  • 2 pohár liszt (ha nincs elég liszt, egy részét pótolhatjuk zabpehellyel is)
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 pohár joghurt (natúr vagy gyümölcsös), tejföl vagy kefir

Az elkészítés menete:

A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében összekeverjük, majd az összeállt masszát kizsírozott vagy kivajazott tepsibe öntjük. Gyümölcsdarabokat, csokidarabkákat vagy magvakat szórhatunk a tészta tetejére, és még a keverés fázisában, közvetlenül a sütemény-elegybe is (de ezek nélkül is finom lesz az eredmény). Mivel az alkotóelemek a hűtő tartalma, és az otthon elérhető gyümölcs- és csokikészlet függvényében mindig mások, ezzel a recepttel sosem lesz két ugyanolyan süteményünk! A sütés 170 fokos sütőben ideális.

Tálba pakolós édesség

Hozzávalók:

  • Keksz, piskóta, megszáradt kalács vagy süteménymaradék (vagy ezek egyvelege)
  • Tejföl, puding, joghurt (vagy ezek bármilyen arányú keveréke)
  • Cukor, ízlés szerint
  • Lekvár, csokidarabok, gyümölcsdarabok, mazsola, magvak – bármilyen mennyiségben, de akár mindegyik is elhagyható.

Az elkészítés menete:

Vegyünk elő egy nagyobb üvegtálat. Pakoljuk ki a szekrényből az összes maradék kekszfélét, babapiskótát, a kenyérkosárban megmaradt kalácsdarabot (akár ősrégit is!), vagy a száradt süteményszéleket. Tegyük ugyanezt a hűtőben fellelhető joghurt, tejföl és kefirmaradékokkal is. Ez utóbbiakat öntsük össze, majd szükség esetén adjunk hozzá cukrot, és ha kell, lazítsuk a keveréket tejjel. Ha van rá időnk, főzzünk pudingot. A tál aljára tegyünk egy sor kekszet, kalácsdarabokat, vagy bármilyen szárazanyagot. Öntsünk rá egy vékony réteg tejföl/joghurt/kefir-cukros keveréket. Erre csöpögtessünk lekvárfoltokat, szórjunk magvakat, mazsolát, gyümölcsdarabkákat, bármit, amit szeretünk – de egyik sem nélkülözhetetlen. Jöhet megint egy sor szárazanyag, aztán rá puding vagy tejtermék-keverék, erre szárazanyag, aztán sorban, ami még maradt. A lényeg, hogy a szárazanyag-rétegek elázzanak a közéjük rakott pudingtól vagy tejfölös keveréktől. Jó, ha egy-két órát együtt pihenhetnek a sütitartozékok, de azonnal is lehet fogyasztani az édességet. A tálba pakolós édesség extra gyorsan elkészíthető, ráadásul a maradékfelhasználás tökéletes megtestesítője!

Gyümölcsös morzsa

Hozzávalók:

  • 250 gr liszt
  • 125 gr vaj vagy margarin
  • 125 gr cukor
  • Bármilyen gyümölcs, feldarabolva
  • Esetleg napraforgó vagy más magvak

Az elkészítés menete:

A munka kezdete előtt pár órával jó, ha kivesszük a vajat vagy a margarint a hűtőből, hogy puhuljon, mire szükségünk lesz rá. A lisztet és a cukrot tálba szórjuk, és belevagdaljuk a megpuhult vajat vagy margarint. Ha ezzel készen vagyunk, a tál egész tartalmát elegyítjük, összecsipkedjük, úgy, hogy apró és nagyobb darab morzsákká, göbökké, nokedliszerű darabkákká álljon össze az egész. A kizsírozott vagy kivajazott tepsibe szórjunk gyümölcsdarabokat úgy, hogy azok teljesen elfedjék a tepsi alját. Erre a rétegre pakoljuk a lisztes-cukros-vajas morzsákat. Teljesen egyenetlen felületet kapunk, és ez így lesz jó! Ha van otthon napraforgómag, szórjunk belőle a sütink tetejére! 170 fokos sütőben hamar elkészül a finomság, tejszínhabbal fogyasztva különlegesen finom, kanalazható édességünk lesz!

(fotó: Shutterstock)

Ezek a cikkek is érdekelhetik: