3 mennyei olasz étel téli estékre
Szerző:Jaksa Petra2023. 01. 17.Életmód
Január 17. az olasz konyha napja, ezért három olyan autentikus, ám egyszerű itáliai receptet osztunk meg most olvasóinkkal, amik után az egész család garantáltan megnyalja mind a tíz ujját.
A párom Velence környékéről származik, így nálunk – nem meglepő módon – gyakran kerül olasz fogás az asztalra. A család kedvencei között van mind a három recept, amelyeknek további előnye, hogy se különleges összetevőket, se konyhai műveletekben szerzett nagyobb jártasságot nem igényelnek. Ellenben igazi ínycsiklandó ételek, ezért érdemes elmenteni őket a későbbiekre.
Pasta Ragù – Ragus tészta
Az észak-olaszoknál nem telik el hét, hogy legalább egyszer ne ragus tészta legyen az ebéd vagy a vacsora. Hogy hétközben ne kelljen sokat bíbelődni vele, a párom előre szokott egy nagy lábosnyit megfőzni, amit lefagyasztunk kisebb adagokban. Ehhez a mennyiséghez szól az alábbi „titkos” recept. Sokáig ugyanis én sem tudhattam, hogyan kell elkészíteni.
Hozzávalók:
- 3 db zeller szár
- 3 db sárgarépa
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 2 üveg passzírozott paradicsom paradicsomdarabkákkal
- 500 gramm darált sertéshús
- 800 gramm darált marhahús
- 1 tk rozmaring
- 2 dl vörösbor
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
Aprítsuk fel a hagymát és a zöldségeket. Egy 4-5 literes lábosban kevés olívaolajon dinszteljük meg a hagymát, öntsük hozzá a többi zöldséget, és főzzük őket közepesen puhára. Adjuk hozzá a darált húst, a vörösbort, a rozmaringot, sót és borsot ízlés szerint. Közepes lángon kevergetve főzzük tovább. Kicsit várjunk, amíg sisteregve elpárolog a bor, majd váltsunk alacsony lángra. Ha a hús megfőtt, öntsük hozzá a paradicsomot, és így főzzük lassan, fedő alatt kb. 1 órán át. Ha kész, várjuk meg, míg kihűl, porciózzuk kisebb adagokra, és tegyük el a mélyhűtőbe. Ha ragus tésztára vágyunk, csak kapjunk elő egy adagot, olvasszuk ki, főzzünk ki hozzá egy kis tésztát és kész is a meleg, laktató vacsora vagy ebéd.
Házi pizza
Pizza nélkül sem élet az élet. A legköltséghatékonyabb és legfinomabb, ha otthon készítjük el. Abszolút nem bonyolult, mindössze egy kis előre tervezést igényel, hogy legalább egy órát tudjon pihenni a tészta.
A tésztához:
- 500 gramm pizza liszt
- 1 csomag instant élesztőpor
- 3 dl langyos víz
- 3 ek olívaolaj
- 1 ek só
- 1 tk cukor
- 1 tk oregánó
A paradicsomszószhoz:
- fél üveg hámozott passzírozott paradicsom paradicsomdarabkákkal
- 1 tk oregánó
- 1 ek olívaolaj
- só (ízlés szerint)
A feltéthez:
- mozzarella sajt
- sonka
- ruccola
Keverjük el az élesztőt és a cukrot a langyos vízben. Egy nagy tálba, vagy ha van, akkor a dagasztó gépbe szórjuk bele a lisztet és a többi hozzávalót. Keverjük össze alaposan, majd öntsük bele az élesztős langyos vizet is. Dagasszuk a tésztát kb. 5 percig, vagy hagyjuk, hogy a dagasztógép elvégezze a dolgát. Egy nagyobb tálban, nedves konyharuhával lefedve pihentessük a tésztát legalább egy órán át. Mi a körülbelül 40-50 fokosra előmelegített sütőbe szoktuk betenni. Eközben elkészítjük a paradicsomszószt, amihez csak össze kell kevernünk a hozzávalókat. A pihentetési idő letelte után osszuk tetszés szerinti részre a tésztát. Ha vékony tésztájú pizzát szeretnénk, akkor kb. 5 mm-esre, ha vastagabbat, akkor 1-1,5 cm-esre nyújtsuk őket. Kenjük meg a paradicsomszósszal, helyezzük rá a kis darabokra vágott mozzarellát, és ízlés szerint a kívánt feltéteket. Nálunk a sima margherita és a sonkás-ruccolás a kedvenc. (A ruccolát sütés után tesszük rá.) Mehet a sütőbe, kb. 200 fokon 20-25 perc alatt sül készre.
Pasta Arrabbiata
10 perc alatt összedobható, isteni, melengető, pikáns tésztaétel. Ráadásul mindössze 7 hozzávaló kell hozzá. A recept 3 főre szól.
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- fél tk chili pehely
- 1 tk oregánó
- 1 tk kakukkfű
- 2 ek olívaolaj
- 12 db koktélparadicsom
- fél üveg passzírozott paradicsom paradicsomdarabkákkal
- só
Tegyünk fel egy lábasban vizet forrni a tésztának egy csipet sóval. Közben készítsük el a szószt. Öntsünk egy serpenyőbe 2 evőkanál olívaolajat, nyomjunk át fokhagymanyomón 2 fokhagymát, adjuk hozzá az oregánót, kakukkfüvet és chilit. Alacsony lángon kezdjük el melegíteni, közben szeleteljük fel a paradicsomokat. Ha a tésztának feltett víz forrni kezd, öntsük bele a kívánt mennyiségű tésztát. Amikor elkezd sercegni a fokhagymás-olajos fűszerkeverékünk is, mehet hozzá a paradicsom és a passzírozott paradicsom, illetve egy kevés só ízlés szerint. Kevergetve főzzük addig, míg a paradicsomok megfőnek. Ha kész a tészta, szűrővel szedjük ki és alaposan keverjük össze a paradicsomos szósszal.
Jó étvágyat!