A párom Velence környékéről származik, így nálunk – nem meglepő módon – gyakran kerül olasz fogás az asztalra. A család kedvencei között van mind a három recept, amelyeknek további előnye, hogy se különleges összetevőket, se konyhai műveletekben szerzett nagyobb jártasságot nem igényelnek. Ellenben igazi ínycsiklandó ételek, ezért érdemes elmenteni őket a későbbiekre.

Pasta Ragù – Ragus tészta

Az észak-olaszoknál nem telik el hét, hogy legalább egyszer ne ragus tészta legyen az ebéd vagy a vacsora. Hogy hétközben ne kelljen sokat bíbelődni vele, a párom előre szokott egy nagy lábosnyit megfőzni, amit lefagyasztunk kisebb adagokban. Ehhez a mennyiséghez szól az alábbi „titkos” recept. Sokáig ugyanis én sem tudhattam, hogyan kell elkészíteni.  

Hozzávalók:

  • 3 db zeller szár
  • 3 db sárgarépa
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 2 üveg passzírozott paradicsom paradicsomdarabkákkal
  • 500 gramm darált sertéshús
  • 800 gramm darált marhahús
  • 1 tk rozmaring
  • 2 dl vörösbor
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors

Aprítsuk fel a hagymát és a zöldségeket. Egy 4-5 literes lábosban kevés olívaolajon dinszteljük meg a hagymát, öntsük hozzá a többi zöldséget, és főzzük őket közepesen puhára. Adjuk hozzá a darált húst, a vörösbort, a rozmaringot, sót és borsot ízlés szerint. Közepes lángon kevergetve főzzük tovább. Kicsit várjunk, amíg sisteregve elpárolog a bor, majd váltsunk alacsony lángra. Ha a hús megfőtt, öntsük hozzá a paradicsomot, és így főzzük lassan, fedő alatt kb. 1 órán át. Ha kész, várjuk meg, míg kihűl, porciózzuk kisebb adagokra, és tegyük el a mélyhűtőbe. Ha ragus tésztára vágyunk, csak kapjunk elő egy adagot, olvasszuk ki, főzzünk ki hozzá egy kis tésztát és kész is a meleg, laktató vacsora vagy ebéd.  

Házi pizza

Pizza nélkül sem élet az élet. A legköltséghatékonyabb és legfinomabb, ha otthon készítjük el. Abszolút nem bonyolult, mindössze egy kis előre tervezést igényel, hogy legalább egy órát tudjon pihenni a tészta. 

A tésztához:

  • 500 gramm pizza liszt
  • 1 csomag instant élesztőpor
  • 3 dl langyos víz
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek só
  • 1 tk cukor
  • 1 tk oregánó  

A paradicsomszószhoz:

  • fél üveg hámozott passzírozott paradicsom paradicsomdarabkákkal
  • 1 tk oregánó
  • 1 ek olívaolaj
  • só (ízlés szerint)

A feltéthez:

  • mozzarella sajt
  • sonka
  • ruccola

Keverjük el az élesztőt és a cukrot a langyos vízben. Egy nagy tálba, vagy ha van, akkor a dagasztó gépbe szórjuk bele a lisztet és a többi hozzávalót. Keverjük össze alaposan, majd öntsük bele az élesztős langyos vizet is. Dagasszuk a tésztát kb. 5 percig, vagy hagyjuk, hogy a dagasztógép elvégezze a dolgát. Egy nagyobb tálban, nedves konyharuhával lefedve pihentessük a tésztát legalább egy órán át. Mi a körülbelül 40-50 fokosra előmelegített sütőbe szoktuk betenni. Eközben elkészítjük a paradicsomszószt, amihez csak össze kell kevernünk a hozzávalókat. A pihentetési idő letelte után osszuk tetszés szerinti részre a tésztát. Ha vékony tésztájú pizzát szeretnénk, akkor kb. 5 mm-esre, ha vastagabbat, akkor 1-1,5 cm-esre nyújtsuk őket. Kenjük meg a paradicsomszósszal, helyezzük rá a kis darabokra vágott mozzarellát, és ízlés szerint a kívánt feltéteket. Nálunk a sima margherita és a sonkás-ruccolás a kedvenc. (A ruccolát sütés után tesszük rá.) Mehet a sütőbe, kb. 200 fokon 20-25 perc alatt sül készre.  

Pasta Arrabbiata

10 perc alatt összedobható, isteni, melengető, pikáns tésztaétel. Ráadásul mindössze 7 hozzávaló kell hozzá. A recept 3 főre szól.

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél tk chili pehely
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk kakukkfű
  • 2 ek olívaolaj
  • 12 db koktélparadicsom
  • fél üveg passzírozott paradicsom paradicsomdarabkákkal

Tegyünk fel egy lábasban vizet forrni a tésztának egy csipet sóval. Közben készítsük el a szószt. Öntsünk egy serpenyőbe 2 evőkanál olívaolajat, nyomjunk át fokhagymanyomón 2 fokhagymát, adjuk hozzá az oregánót, kakukkfüvet és chilit. Alacsony lángon kezdjük el melegíteni, közben szeleteljük fel a paradicsomokat. Ha a tésztának feltett víz forrni kezd, öntsük bele a kívánt mennyiségű tésztát. Amikor elkezd sercegni a fokhagymás-olajos fűszerkeverékünk is, mehet hozzá a paradicsom és a passzírozott paradicsom, illetve egy kevés só ízlés szerint. Kevergetve főzzük addig, míg a paradicsomok megfőnek. Ha kész a tészta, szűrővel szedjük ki és alaposan keverjük össze a paradicsomos szósszal.  

Jó étvágyat!