Az immunerősítés szentháromsága – egészséges receptekkel
Szerző:Ivanova Daniela2021. 12. 02.Életmód
A hideg idő beköszöntével a legtöbben a táplálkozás és a testmozgás együttes erejével igyekeznek erősíteni az immunrendszerüket. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy ebben az időszakban egyéb nehezítő tényező is jellemzi a mindennapokat: ez pedig nem más, mint a növekvő stressz.
Cziffra Vivien életmódmentor, funkcionális edző, jógaoktató és táplálkozási tanácsadó. Az ötgyermekes anyuka véleménye szerint az immunerősítő kúra legfőbb alappillérei a következők: hatékony stresszkezelés, megfelelő minőségű és mennyiségű táplálkozás, testmozgás, valamint elegendő folyadékbevitel.
Stresszoldás kicsiknél és nagyoknál
– Gondoljunk csak bele, ősztől a kicsik bölcsődébe, óvodába járnak, a nagyobbak iskolába, bennünket, felnőtteket pedig a munkahelyi kihívások tesznek próbára – kezdi Vivien. – Az iskolásoknál ez a probléma már mérsékeltebb, viszont náluk a dolgozatírás, a felelés, azaz a mindennapos számonkérés növeli a stresszfaktort. Mi, szülők sem mentesülünk ez alól, hiszen az évvégi hajtás következtében több stressz ér minket ezekben a hónapokban, mint az év többi részében. A feszültség oldásának remek módja a jóga. Én gyermekjógát is tanítok, amellyel a kisebbeknek szeretnék kedvezni, hiszen az erős immunrendszer egyik ismérve a stresszmentes életmód. Bár teljesen megszüntetni nem tudjuk, különböző technikákkal mérsékelni viszont nagyon is lehet.
"Érdemes külön pótolnunk a D, C, A, E, B6, B12 vitaminokat, a béta-karotint, valamint a cinket és a szelént."
Táplálkozás
Minden évszakban, de késő ősszel és télen kiemelten fontos odafigyelni a vitaminbevitelre, amelyhez a szezonális zöldségek és gyümölcsök lesznek segítségünkre: tök, cukkini, paradicsom, paprika, káposztafélék, brokkoli, karfiol, hüvelyesek, valamint a gyökérzöldségek. Gyümölcsöknél pedig az alma, a szilva, a körte és a szőlő. Ezeket fogyasztva még nem tudjuk teljes vitaminszükségletünket kielégíteni, ezért érdemes külön pótolnunk a D, C, A, E, B6, B12 vitaminokat, a béta-karotint, valamint a cinket és a szelént. Léteznek nagyon jó készítmények, amelyekben mindezek többsége megtalálható, így nem szükséges egyszerre sok tablettát bevennünk, de arra figyeljünk, hogy a C-és D vitamint mindenképpen külön adagoljuk, hiszen abból nagyobb mennyiségre van szükségünk.
Vivien tanácsa szerint törekedjünk arra, hogy egyösszetevős élelmiszereket vásároljunk, azaz kerüljük a tartósítószereket és az egyéb adalékanyagokat. A betegségek elkerülése érdekében fontos továbbá bélflóránk regenerálása, amelyet pre- és probiotikumok bevitelével tudunk elősegíteni. Az immunrendszerünk erősségét nagyban befolyásolja a beleink állapota, így időnként fogyasszunk erjesztett ételeket. Sokat segíthetnek még a gyógynövény alapú teák, amelyet cukor és édesítőszer nélkül, lehetőleg mézzel ízesítve kortyolgassunk. Gyömbér, csipkebogyó, homoktövis és citromfű; nem csak természetes immunerősítő gyógynövények ezek, hanem nagyon finom is a belőlük készült nedű. Jól esnek ilyenkor a meleg ételek is, például egy jó kis fokhagymakrémleves, ami szintén kettő az egyben: egészséges és ízletes.
Mozgás
Vivien javasolja, hogy ha az időjárás engedi, töltsünk minél több időt a szabadban.
– Szervezzünk családi kirándulásokat, túrákat, sétáltassunk kutyust, sportoljunk; egy a lényeg, hogy sokat legyünk a friss levegőn. A testmozgást illetően mindig az adott egyén egészségi állapotától és korától függ, hogy melyik mozgásforma az ideális számára, ami viszont talán még ennél is fontosabb, hogy örömünket leljük a sportban, ez ugyanis szorgalmunk és kitartásunk kulcsa.
Következzen végül néhány egészséges és hatásos ételrecept.
Vivien receptje reggelire:
50g zabpehely
50g banán
150g forró víz.
Az összetevőket turmixoljuk össze.
Szórjunk rá granolát és fahéjat és ízesítsük olyan szezonális gyümölcsökkel, mint szőlő, szilva vagy füge. Ne édesítsük mással, hiszen a banán ehhez pont elegendő.
Laci (vegetáriánus szakács) immunerősítője
A cékla és a sárgarépa köztudottan ellenálóbbá teszi a szervezetünket, amelyre nagy szükségünk van a hideg, nyirkos időben.
Sárgarépás céklakrémleves
Hozzávalók:
• 5 db cékla
• 1 fej vöröshagyma
• 1 db krumpli
• 1 db sárgarépa
• só
• bors
• kakukkfű
• 1 liter zöldségleves alaplé
• 1 db citrom leve
Elkészítése:
Kockázzuk fel a céklát és a burgonyát, a répát pedig vágjuk karikákra. A felaprított hagymát kevés olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a zöldségeket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Öntsük fel 1 liter zöldségleves alaplével és közepes hőfokon főzzük puhára őket. Ez körülbelül 1 órát vesz igénybe, melynek leteltével botmixerrel pürésítsük levesünket. Végezetül pedig citrom levével fokozzuk az ízeket.
Eszti (személyi edző) főétele
Az alábbi recept ideális kisgyermekek és idősek számára is krémes, pépes állaga miatt. Elkészítése pofonegyszerű, ezért kezdő konyhatündérek is bátran nekivághatnak.
Gazdagon fűszerezett sütőtökpüré
Hozzávalók:
• 1 db, közepes méretű sütőtök
• étolaj
• csipetnyi só
• őrölt bors
• 1 fej lilahagyma
• rozmaring
• kakukkfű
• bazsalikom
• fél citrom leve
Elkészítése:
Először is mossuk meg alaposan a tököt, majd távolítsuk el belőle a magokat. Szeleteljük fel és előmelegített sütőben 200 fokon süssük 40-50 percig. Amíg puhára sül, szeleteljük fel a lilahagymát és áztassuk meg egy fél citrom levében. Miután elkészült a tök, kapargassuk ki a belsejét, majd kevés olajjal főzzük össze a lecsepegtetett hagymával és fűszerekkel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ízesítsük. Tálalhatjuk natúr csirkemellel, fasírt golyókkal vagy akár rántott hagymakarikákkal is.
(fotó: Shutterstock, saját)