A téli hideg, napfényszegény hónapokban a szervezet kimerül, fogékonyabbá válik a fertőzésekre és betegségekre. Ilyenkor jóval nagyobb teher hárul az immunrendszerre, hogy eredményesen ellenálljon a kórokozók támadásának. A védekező rendszer megerősítéséhez megfelelő „munícióra” van szükség. A téli szezon kedvenc immunerősítő zöldségei (cékla, brokkoli, sütőtök, hagymafélék), a két fontosabb védő hatású nyomelem (cink, szelén) és a leghatékonyabb immunerősítő teák (lapacho, fagyöngy, körömvirág, kakukkfű, csipkebogyó, gyömbér) mellett masszázzsal is kellőképpen felvértezhetjük magunkat a vírusok és baktériumok ellen.

A mostani pandémiás időszakban kevésbé alkalmas a helyzet a masszőrhöz járásra, de az ünnep alkalmából meglephetjük velünk együtt élő családtagjainkat egy frissítő, lélekápoló kezeléssel, hiszen ehhez otthon is megteremthetjük a kellemes, oldódást segítő hangulatot (zene, gyertya, illatos krém stb). Ez a jótékony terápia pozitívan hat a család minden tagjára: a nagyit és az anyukát kellőképpen feltölti és ellazítja, de ne feledkezzünk meg a legkisebbekről sem, merthogy a babamasszázs a számos előnye mellett garantáltan megnyugtatja a kicsit.

Méregtelenítés finom mozdulatokkal

– A masszázs nemcsak az izomfájdalmakra, a merev ízületekre és a stressz ellen hatékony gyógyír, de a betegségek megelőzésére és az immunrendszer erősítésére is – mondja Szegeczki Ildikó masszőr. – Ebből a célból elsősorban a nyirokmasszázst javaslom. A nyirokrendszer rendkívül fontos szerepet játszik a méreganyagok és baktériumok testből történő eltávolításában. Aktiválása különösen a téli időszakban ajánlott, hisz támogatja az immunrendszert, segíti a fertőzések, gyulladások leküzdését. Ha a nyirokkeringés jól működik, beindul a szervezet öntisztító, méregtelenítő folyamata: a méreg- és salakanyagok kiürülnek a vesén, emésztőrendszeren keresztül. A méregtelenítés hatására erősödik az immunrendszer, ez pedig beindít bizonyos öngyógyító folyamatokat.

– A szervezet tisztulását elősegítő nyirokmasszázs során a hagyományos masszázsnál megszokott erőteljesebb masszázsfogások helyett, körkörösen végzett, a szív ritmusát követő, finom, pumpáló és simító mozdulatokat alkalmazva fejtünk ki enyhe nyomást, ezáltal serkentjük a nyirokcsomók működését. A kezelés célja, hogy eltávolítsuk a nyirokrendszer zavarai következtében a szövetekben felgyülemlett vizet, méreganyagokat, és fokozzuk a szervezet ellenálló képességét. A nyirokmasszázs felgyorsítja a sejtek anyagcsere folyamatait, és hatására fokozódik a salakanyagok kiürülése a szervezetből.

Fontos a bőséges folyadékbevitel!

A szakember hozzáteszi, a jellemzően 90 perces nyirokmasszázst kúraszerűen javasolják, ami általában 10 alkalomból álló kezelést jelent, eleinte heti két kezeléssel. Később fenntartó jelleggel havonta egyszer ajánlják a jótékony terápiát, ami elegendő abban az esetben, ha mellette odafigyelünk a megfelelő folyadékbevitelre.

– Igyunk naponta 2-3 liter folyadékot gyógyteák, (ásvány)víz, zöldség és gyümölcslevek formájában – tanácsolja Ildikó. – A bőséges folyadékfogyasztás felpörgeti a szervezetet és kimossa belőle a méreg- és salakanyagokat, amelyek a masszázs alatt elkezdenek kioldódni a kötőszövetekből.

Sokoldalú gyógymód

A masszázsnak amellett, hogy ellenállóvá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben, számos más pozitív hatásai is vannak. Például javítja az alvásminőséget, és jótékonyan hat az izomzatra.

– Nagyon sokat segíthet az ortopédiai, illetve a reumatológiai panaszok kezelésében, és a mozgáshiány kellemetlen velejáróinak az enyhítésében. Hatékonyan oldja az izomgörcsöket, és fokozza az izmok teljesítőképességét – magyarázza a szakember. – Továbbá a masszázs hatására a bőr pórusai kitágulnak, ezáltal javul a sejtek oxigénellátása, nő a sejteket tápláló anyagok felvétele, és gyorsul a méreganyagok távozása.

A lélekre is hat

Ildikó szerint ez a kezelés az előbb felsorolt jótékony hatásain túl javítja a közérzetet és garantáltan nyugtató hatású.

– Nemcsak a testet, hanem a lelket is gyógyítja – hangsúlyozza a masszőr. – Kikapcsol, feltölt, kiválóan oldja a stresszt, és ha csak másfél óráig is, de kiszakít a hétköznapok feszültségekkel teli hajtásából. Masszírozás közben a helyiségben halk, relaxáló zene szól, a kezeléshez finom, kellemes illatú masszázsolajat használok, ami segít az ellazulásban. Ha a vendég teljes mértékben el tudja engedni magát és át tudja adni magát a masszázs élményének, élvezetének, akkor ez gyógymód csodákra képes. Szívem szerint receptre írnám fel mindenkinek.

(fotó: Shutterstock)