Az igazság az, hogy vírusok folyamatosan jönnek-mennek körülöttünk, sőt bennünk is. Csak az nem mindegy, hogy meg tudják-e támadni a szervezetet, lebetegszünk-e tőlük vagy sem. Ha erős az immunrendszerünk, odafigyelünk magunkra és kiegyensúlyozottak vagyunk testileg-lelkileg, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy legyűrjön minket, legyen szó influenzáról vagy épp COVID-19-ről. Erre pedig igen is van ráhatásunk, csak valahogy erről sokkal kevesebb szó esik mostanság.

Érdekesség: feltételezések szerint nem a koronavírus, hanem egy másodlagos bakteriális fertőzés okozza a súlyos tüneteket

A legújabb kutatások szerint nagy esély van rá, hogy az igazán súlyos tüneteket, mint a légzési nehézségek és a halálos kimenetelű tüdőgyulladás – az influenzához hasonlóan – egy másodlagos bakteriális felülfertőződés okozza. Maga a koronavírus “csak” kellően legyengíti a szervezetet ahhoz, hogy az ún. Prevotella nevű baktérium támadásba lendülhessen. Ez a baktérium egyébként eleve jelen van a szánkban vagy például a beleinkben, de a vírustámadás hatására túlszaporodik, és ez okozza az igazán súlyos tüneteket. Szintén érdekes adat, hogy a Prevotella baktériumok a 2-es típusú diabéteszes emberek szervezetében nagyobb számban fordul elő, ami magyarázatot adhat arra, ők miért mutatnak súlyosabb tüneteket. A korral pedig csökken a gyomorsav, ami természetes védelmet nyújt a baktériumok ellen, mely azzal is összefüggést mutat, hogy épp az idősek a legveszélyeztetettebb korosztály.

De akkor mégis mit tehetünk, hogy elkerüljük a koronavírus betegséget és a bakteriális felülfertőződést? Hogy védjük a gyermekeinket, az idős hozzátartozóinkat és persze, magunkat? A jó hír az, hogy némi cink, C- és D-vitaminnal már rengeteget tettünk az egészségünkért, ezeken felül pedig csupán néhány alapélelmiszer legyen mindig a kamránkban!

1. Fogyasszunk friss gyömbért!

A gyömbér az egyik legerősebb természetes antibiotikum. Segít kiirtani a baktériumokat és vírusokat a légutakból. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, fájdalom- és köhögéscsillapító hatása is van. Gazdag káliumban, magnéziumban, béta-karotinban és cinkben. Főzhetünk belőle teát, hozzáadhatjuk az ételeinkhez, de le is reszelhetjük és egy kanál mézzel, pici citromlével shot-ként felhörpinthetjük.

2. Igyunk zöld teát!

A zöld tea egy katekin nevű különleges vegyületet rejt, melynek rendkívül erős antimikrobális és antioxidáns hatása van. Az egyik legjelentősebb zöld teában található katekin, az EGCG, hozzákapcsolódik és elpusztítja a baktériumokat. Mi több, kutatások szerint vírusok (köztük az influenza vírus), paraziták és gombák ellen is képes hatékonyan fellépni.

3. Együnk több kvercetin tartalmú zöldséget, gyümölcsöt!

A kvercetin (quercetin) nevű flavonoid már a SARS-elleni küzdelemben is sikerrel vizsgázott, hiszen remek immunerősítő és széles spektrumú vírusölő hírében áll. Ami pedig még vonzóbbá teszi, az az, hogy gátolja a gyulladást elősegítő citokinek (az immunsejtek közötti információátadást szolgáló fehérjemolekulák a szerk.) felszabadulását, ami azért lényeges, mert a súlyos COVID-19 fertőzés és az azt követő halál a citokinek viharaktivitásának köszönhető. Mindemellett antioxidáns tulajdonságának hála, visszafogja a másodlagos bakteriális fertőzések kockázatát is. Kvercetinben nagyon gazdag a bodza, a lilahagyma, a vöröshagyma, a vörös áfonya, a csípős paprika, a fodros kel, az áfonya, a vörös szőlő, az alma, a körte és a spenót is. Tankoljunk fel ezekből!

+ tipp: Mossunk fogat naponta háromszor!

Akármilyen meglepő is, a szánk is az immunrendszerünk része! Gondoljunk csak bele, a maszkkal is a szánkat takarjuk el, hiszen a nyálban telepednek meg a vírusok és baktériumok, köztük a koronavírus is. Tudta, hogy naponta 1-2 liter nyálat nyelünk le? Bizony! Tehát a szánk és a beleink között is igen szoros a kapcsolat, ez utóbbiról pedig bizonyított, hogy az immunrendszer 80%-ban itt található. Amiből pedig logikusan következik, hogy a nem megfelelő szájhigiénia következtében akár a koronavírus is hamarabb megtámadhatja a szervezetünket. Sőt, már kutatások is bizonyítják, hogy az orális egészségünk megőrzése csökkenti a COVID-19 súlyos, halállal végződő szövődményeinek kialakulását. Nagyon lényeges tehát, hogy mossunk fogat naponta kétszer, de inkább háromszor. Ha délben, a munkahelyünkön erre nincs mód, akkor legalább öblögessünk. Ha lyukas fogunk, fogkövünk vagy egyéb fogászati problémánk van, akkor pedig mielőbb menjünk el fogorvoshoz!

(fotó: Shutterstock)