Naponta három marék zöldség, gyümölcs
Szerző:Muhari Judit2020. 09. 06.Életmód
Az egészséges táplálkozás egyetlen étel vagy élelmiszer tilalmát sem jelenti. Vannak azonban olyan táplálékok, amelyeket érdemes előnyben részesíteni, míg másokat csak ritkábban jó fogyasztani. Íme néhány jó tanács az Országos Egyészségfejlesztési Intézet energia-egyensúlyról készített kiadványából.
A szakemberek legfontosabb ajánlása, hogy a megevett, azaz bevitt energia (kalória) legyen azonos a felhasznált kalóriával. Így energia-egyensúly alakul ki, vagyis nincs hízás és nincs fogyás sem. Emellett arra is ügyeljünk, hogy rendszeresen, naponta többször együnk zöldséget, gyümölcsöt. De nem mindegy, hogyan!
- A zöldségeket és a gyümölcsöket, ha lehet, hámozás nélkül, nyersen fogyasszuk, mert az értékes vegyületek többnyire a héj alatt helyezkednek el.
- A nyersanyagokat lehetőleg ne áztassuk hosszú ideig, ne kockázzuk, ne reszeljük, csak közvetlenül tálalás előtt.
- A vitaminveszteség érdekében a zöldség- és gyümölcssaláták elkészítésekor használjunk citromlevet.
- A vízben főzött zöldségek főzőlevét érdemes felhasználni, mert az ásványi anyagok és a vitaminok jelentős része kioldódik a főzővízben.
- A már elkészített ételt közvetlenül tálalás előtt szórjuk meg friss fűszernövényekkel, így megőrizhető azok vitamintartalma.
- Leves helyett időnként fogyasszunk frissen préselt vagy 100 százalékos gyümölcs- és zöldséglevet, turmixot.
- A boltban, a piacon vásárolt nyersanyagokat két-három napon belül készítsük, fogyasszuk el.
- Ha friss termék nem áll rendelkezésre, válasszuk a mélyhűtött, mirelit terméket.
- Rendszeresen, naponta többször együnk gabonafélét.
- Köretként, a burgonya mellett fogyasszunk párolt zöldséget, barna rizst, vagy durumlisztből készült tésztát.
- Ételeinket csak kismértékben cukrozzuk, cukor helyett használjunk mézet, de azt ne feledjük, hogy a kalóriaértéke ennek is magas.
- Ne csokoládéval, édességgel jutalmazzuk önmagunkat, gyermekünket.
- Együnk kevésbé zsíros ételeket.
(fotó: Shutterstock)