Szalagos FARSANGI fánk

Ez a farsangi fánk igazi, hagyományos fajtája, amelyet egyébként az év bármely időszakában meleg szívvel ajánlunk, ugyanis könnyű a tésztája, így nem terheli meg a gyomrot.

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 220 ml tej
  • 40 g élesztő
  • 5 db tojássárgája
  • 50 g porcukor
  • 60 g vaj
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Kissé felmelegítjük a tejet, majd hozzátesszük a kimért porcukrot és élesztőt. Összekeverjük őket és egy kicsit hagyjuk pihenni. A lisztet egy edénybe tesszük, majd ráöntjük az élesztős, cukros tejet, hozzáadjuk a vajat és a tojások sárgáját is. Miután jól eldolgoztunk minden összetevőt, simává gyúrjuk. Az így kapott tésztát tálba tesszük és megkelesztjük körülbelül 1 óra alatt. Miután megkelt, vékony liszten kinyújtjuk, majd kör formájú szaggatóval köröket formálunk belőle. A fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk, majd további 15 percig pihentetjük egy konyharuha alatt. Az utolsó lépés a kisütés, de vigyázzunk, mert a túl forró olajtól túl sötét fánkot kapunk. Oldalanként 1-2 percig süssük (kezdve a lyukas oldallal), a második felét pedig kizárólag fedő alatt, ugyanis így lesz szép, szalagos a fánk. A következő fordításnál már lekerülhet a fedő.

Baracklekvárral, porcukorral meghintve tálaljuk.

Farsangi fánk sütőben

A fenti hozzávalókat és az elkészítési javaslatot figyelembe véve kövessük a folyamatot egészen addig a lépésig, amikor már elkezdenénk kiszaggatni a fánkokat. Ebben az esetben viszont inkább válasszunk pogácsaszaggatót, vagy egy kispoharat, hogy gombóc alakú tésztát kapjunk. A kis golyókat tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd konyharuhával lefedve kelesszük 15-20 percig. Ezután előmelegített sütőben, 180 fokon süssük aranybarnára. Körülbelül 20 percig hagyjuk bent, viszont félidőben fordítsuk meg, hogy minden oldaluk szépen átsüljön.

Csokoládékrémbe mártogatva a legfinomabb!

Pudinggal töltött fánk

A hozzávalók, illetve az elkészítés itt is hasonlóan indul, viszont itt a szaggatásnál nem alakítunk ki lyukat középen, mint a hagyományos változatnál. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket.

Hozzávalók:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dl tej

Elkészítés:

A pudingport és a cukrot összekeverjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, miközben csomómentesre keverjük. Lassú tűzön főzzük, majd félretesszük és hagyjuk kihűlni.

A fánkokat kisütjük, papírtörlőre tesszük, lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk. Ezután hurkapálcával lyukat fúrunk a fánk oldalába és egy tortadíszítő segítségével beletöltjük a pudingot a belsejébe.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

(fotó: Shutterstock)