csalad.hu - Unalmasak a lányunk TikTok videói? Mégis érdemes megnézni…
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Unalmasak a lányunk TikTok videói? Mégis érdemes megnézni…

Clerget-Tasi Barbara
2020. szept. 28. 14:00
Kamasz a családban

Nem kell és nem is szabad helikopterszülőként körözni a tini gyermekünk felett. Többet érünk azzal, ha érdeklődést mutatunk a kamaszhóbortok iránt, és mellette figyelünk az intő jelekre, hogy időben beavatkozhassunk, ha kell.

Úgy számolom, maximum 4 nyugis évem van hátra, mire a – már ma is – rendkívül öntudatos lányomnál beüt a kamaszkor. A legnagyobb aggodalmam az, hogy nem velem osztja majd meg a bánatát, az örömét, a félelmeit, és ezáltal nem láthatok rá azokra a helyzetekre, amik igenis veszélyt jelenthetnek rá. Elég lesz vajon az ősbizalom, az egészséges kötődés, a támogató szeretet ahhoz, hogy a bajban is hozzám forduljon? Érdemes lenne kicsit „ápdételni” magam addigra, hogy akkor is jófej legyek, ha valamelyik menő, illetve ma már „menci” applikációval mangamacska fejet akar rám varázsolni? Vagy ez a tiniknél nem is játszik?

Talán nem vagyok egyedül a félelmeimmel, ezért úgy hiszem, más gyakorló anyukának és apukának is hasznos tanácsokkal szolgálhat Bodnár Csilla, klinikai szakpszichológus, akit arról kérdeztem, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a mai kamaszlányoknak, milyen veszélyek leselkednek rájuk, és mit tehetünk szülőként, hogy biztonságosabbá, kiegyensúlyozottabbá tegyük gyermekeink számára a tízes éveiket.

Érett külső, éretlen lelkivilág

– Lányoknál a 12 éves kort tekintjük a serdülőkor kezdetének, ekkor számtalan biológiai és pszichológiai változás indul meg a szervezetben – mondja pszichológus szakértőnk. – Ma már nem ritka, hogy egy kislány akár 10 éves korában elkezd menstruálni, és a hormonális változások hatására a teste átalakul. Az arc még kislányos, ám a test már nőies. A gyerekek erre nagyon változatosan reagálnak: akad olyan kislány, aki elkezd szorongani, testet takaró ruhákat hord, de az is elképzelhető, hogy túlzottan kihangsúlyozza a nőiességét. Mindkét esetben diszharmonikussá válhat a gyermek önmegélése, utóbbinál a külvilág gyermekre gyakorolt hatása csak fokozhatja ezt, hiszen a kihívó külső egy érzékeny, fejletlen lelkivilágú kislányt takar. Az egyik veszélyforrás is ebből fakad, mivel a külvilág reagál a testi változásokra, ami az ellenkező nem dicséretében, közeledésében is megnyilvánulhat, de a kiskamasz lelkivilága még fejletlen ahhoz, hogy mindezt befogadja. Ebben az időszakban a szexuális késztetések is felerősödhetnek, és egy fiú érdeklődése felkeltheti a kamasz lány szexuális izgalmát, melyre még nem tud éretten, magabiztosan visszajelezni. A zavarodottsága önértékelési gondokhoz vezethet, a kislány visszahúzódóvá válhat.

Obszcén fotók

Ez a probléma a közösségi médiában hatványozódhat, mivel ezek az online felületek népszerűek az olyan felnőtt férfiak körében, akik fiatal lányokon keresztül próbálnak megerősítéshez jutni.

– A neten inzultálják, mondhatni abuzálják a 12, 13 éves kislányokat. Sajnos több olyan tinédzser páciensem volt már, akik arról számoltak be, hogy zaklatóik a nemiszervükről küldtek képeket, és tőlük is erotikus jellegű fotókat kértek cserébe. A gyermek ilyenkor azt gondolhatja, hogy biztos távolból kipróbálja magát, és belemehet az olyan szexuális jellegű játékokba, ahol a fizikai kontaktus lehetősége nincs meg. Szerencsére nem jellemző, hogy személyes találkozóig fajul a történet. A fizikai védettség érzése mellett, azért sem tiltja le a kiskamasz az elkövetőt, mert „behódol” a felnőtt tekintélynek. A lelki éretlenség és a gyermeki dependencia miatt – még akkor is, ha legbelül érzi, hogy ezzel valami nincs rendben – nem mer csak úgy egy felnőtt férfinak ellentmondani. A végén a tizenéves olyan helyzetben találja magát, amit rettenetesen szégyell, nem talál rá megoldást, és mindez természetesen nagyon felzaklatja őt. A szülő azt láthatja, hogy a gyermeke viselkedése tartósan megváltozik, nagyon zárkózottá válik, nehéz megközelíteni.

13 év a regisztrációs korhatár!

Gyakran nem mer a tinédzser segítséget kérni, hiszen akkor róla is kiderül minden. Ha mégis a szülőhöz fordul, nagyon fontos, hogy ne hibáztassuk a gyerekünket, tanácsolja szakértőnk.

– Ne mondjunk olyanokat, hogy „Minek küldtél képet?”, „Minek álltál vele szóba?” Tilthatjuk együtt a zaklatót, tehetünk feljelentést, bár a tapasztalat azt mutatja, nem kapják el az elkövetőt. Fontos a megelőzés: amint a gyermekünk regisztrál valamilyen közösségi oldalra, beszéljünk vele arról, hogy a virtuális térben miként zajlanak a dolgok. A Facebook felhasználói s