Kovács Annasárát az UNICEF Magyarország gyermekjogi szakértőjeként ismertem meg. Beszélgetéseink során nemcsak arra derült fény, hogy szenvedélyesen szereti a könyveket, de arra is, hogy rajongásából már egy igazán hasznos blog is született, ami szülőknek és gyerekeknek segít számos, gyermekkort érintő probléma feldolgozásában.

Mi adta a blog alapötletét?

– 4 éves koromban tanultam meg olvasni. A családomban mindenki szeretett olvasni, így számomra természetes volt, hogy folyamatosan könyvek, újságok vesznek körül. Érdekelni kezdtek a betűk, a nagymamám pedig – aki ekkor már nyugdíjas pedagógus volt – örömmel segített a tanulásban. Sokat olvasok azóta is, szinte válogatás nélkül. Kezdve a szépirodalomtól egészen a zsánerkönyvekig. Az én olvasási szokásaim adták az ötletet a blogomhoz. Mindig is figyelemmel kísértem a gyermekkönyv-piacot, jómagam is számos gyerekkönyvet olvastam kiskoromban, amelyek közül nem egy regény nagy hatást gyakorolt rám: segítettek egy-egy élethelyzetben, vagy olyan üzenetet hordoztak, amit még évekig vittem magammal. Manapság is számos olyan kiadvány jelenik meg, ami a gyerekeket célozza meg, ráadásul olyan történeteket dolgoz fel, amelyek nehéz helyzetekben, akár krízishelyzetekben is utat mutathatnak a gyermekeknek.

Milyen szempontok alapján választod ki az ajánlott köteteket?

– Kifejezetten azt nézem – az egészen kicsiknek szóló mesekönyvektől az ifjúsági regényekig –, hogy képes-e a könyv valami olyat adni tartalmában, amire azon túl, hogy tanulságos, még támaszkodni is lehet bizonyos szituációkban. Számomra most az a fontos, hogy olyan könyvet ajánljak a blogomban, amit olvastam, és valamiért hasznosnak találom ahhoz, hogy a gyerekek átlendüljenek egy-egy adott problémájukon. Szeretném, ha idővel szakmai résszel is bővülne a blogom. Az ajánlásaim többségét a gyermekolvasmányok teszik ki, de már most is megtalálható néhány felnőtteknek, szülőknek szóló gyerekszakkönyv. Kiemelten fontos számomra a gyermekbántalmazás elleni küzdelem, így az ajánlásaimba főként ilyen témájú szakkönyveket tervezek felvezetni. A fókusz azonban mindig a gyermekkönyveken marad.

Az a célom, hogy az ajánlásaim „együttolvasós” könyvekké váljanak, azaz a szülő és a gyermek közös élményekkel gyarapodhasson. Szinte minden könyvhöz adok néhány kérdést, ami segít elindítani a beszélgetést.

A blogodon címkék, azaz problémakörök segítségével kereshetünk a könyvajánlókra. Említenél ezek közül néhányat?

– A címkék között igyekszem minél pontosabban jelölni azokat a kihívásokat, amikkel az adott könyv foglalkozik. Elsősorban a bántalmazásokra fókuszálok. Az első néhány posztnál az iskolai zaklatás, a kiközösítés, az érzelmi- és fizikai bántalmazás volt a téma. Azóta nyitok a kisebb gyermekek felé is. Óvodáskorú gyermekeknek szóló könyveket is ajánlok, de megtalálhatók a bejegyzések között a szexuális bántalmazás, az áldozathibáztatás témáját feldolgozó művek is, amik a tizenéves korosztályt célozzák meg. Fontos megemlíteni azokat az olvasmányokat is, amelyek a felnőttek által előidézett gyermekkori krízisekről szólnak, ilyen például a válás, a szülő halála vagy az alkoholizmus problémaköre.

Az aktuális helyzetre reflektálva nagyon sok olyan könyv kerül előtérbe, amik a félelem-és szorongásoldásról szólnak. A Vértezd fel! blogon is külön bejegyzések születtek a koronavírus kapcsán.

– Egészen elképesztő, hányféle élethelyzettel találkozhatunk a járvány idején. Ráadásul korosztályonként is változik, hogyan reagálunk a koronavírussal járó bizonytalanságra, félelmekre. Épp ezért én is korosztályonként bontva ajánlottam a blogomban könyveket, amik segíthetnek a gyermekeknek, hogy átlendüljenek ezen az időszakon. A mostani járványügyi helyzetben ugyan minden korosztály érintett, de a könyvajánlóim tekintetében az alsósok a legfiatalabb megcélzott korosztály, nekik nagyon komolyan megváltozott a napirendjük most, hogy otthon kell maradniuk. Érzik, hogy valami megváltozott, a bizonytalanságot is talán, de jó esetben még nem foglalkoznak a hírekkel. Ez az időszak a megerősítésről kell, hogy szóljon. Ezért nem félelemoldással kapcsolatos könyveket keresgéltem a számukra, hanem kifejezetten jó hangulatú, humorral átszőtt könyveket, optimista, életigenlő történeteket.

És a nagyobbaknak mi alapján választasz?

– A felsőtagozatos diákok számára kifejezetten félelemoldó hatású könyveket ajánlok. Olyan hősök szerepelnek ezekben a történetekben, akiknek hozzánk hasonlóan problémákkal és nehézségekkel kell megküzdeniük. A kamaszoknak már nemcsak azzal kell megküzdeniük, hogy a négy fal között rekedtek, és nem találkozhatnak a barátokkal, osztálytársakkal. Ők már aktívan fogyasztják a híreket, ami megterhelő lehet számukra. Még nekünk, felnőtteknek is nehéz megbirkózni a bizonytalansággal, a tinik pedig érzelmileg még nem elég stabilak, nincs meg az eszköztáruk ahhoz, hogy feldolgozzák a sok-sok negatív információt. Ráadásul már nem látják annyira sebezhetetlennek a szüleiket, ami biztonságot adna számukra. A kamaszokat megcélzó könyvek gyakorlatilag már felnőtt könyvek. Olyan olvasmányokat válogattam a számukra, amik humorosak, néha már szatírába is átcsapnak, a szereplőik pedig nehéz körülmények közé kerülnek, de feltalálják magukat.

Hogyan használják a szülők a blogodat?

– Minden egyes posztban leírom az adott könyv tartalmát, akár cselekményleírással is – ezt minden esetben jelzem is. Az ismertető végén kérdéseket, témaköröket ajánlok, amik illeszkednek a könyv mondandójához, és segíthetik a gyermeket bizonyos szituációk megoldásában. Miután a szülő és a gyermek is elolvasta a könyvet, akkor ezen kérdések mentén elindulhat a beszélgetés. Például, ki volt a kedvenc szereplője, kivel tudott azonosulni? Ha kiközösítésről esik szó a könyvben, akkor rá lehet kérdezni, hogy a gyermekünk tapasztal-e ilyet a környezetében. A szexuális bántalmazással kapcsolatos posztomban külön kitérek arra, hogyan érdemes felvezetni a témát otthon. Az ajánlott könyvek egytől egyik olyan elemeket is tartalmaznak, amik segítik átlendülni a gyerekkor döccenőin az olvasóikat, tudással, erényekkel, lelki ellenállóképességgel vértezve fel őket. Az „együttolvasás” és együtt feldolgozás pedig mindenképpen erősíti a szülő és gyermeke kapcsolatát.