Ingyenes tankönyvprogram

A 2019-2020-as tanévben mintegy egymillió gyermek szüleinek nem kell fizetni a tankönyvekért: az 1-9. évfolyamokon valamennyi tanulónak ingyenes a tankönyvellátás, a 10-12. évfolyamon szociális rászorultság vagy nagycsaládos háttér esetén kérhető ingyenes tankönyv.

A 2020-2021-es tanévtől már az ingyenes tankönyvellátás valamennyi évfolyamra kiterjed majd.

Gyermekétkeztetés

Ingyenesen étkezhetnek az iskolákban az új tanévben is a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, illetve azok a gyermekek, akiknek családjában az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a minimálbér 130 százalékát (2019-ben a 128.810 forintot) .

A nagycsaládban élő és a súlyosan beteg/fogyatékos gyermekek szüleinek csak a díj felét kell megfizetniük. A kormány a mostani nyári szünetben is biztosítja a rászoruló családok számára az ingyenes szünidei gyermekétkeztetést

Korábban érkeznek a családtámogatások

A szeptemberben esedékes, alanyi jogon járó családtámogatási ellátásokat (családi pótlék, a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás) már augusztus végén megkapják a családok, hogy könnyebb legyen az iskolakezdés. A rendszeres gyermekvédelmi támogatás pénzbeli elemét is augusztus végén kapják meg a jogosult családok. Ennek összege évente kétszer 6000, vagy 6500 Forint.

Támogatás a legkisebbeknek

A bölcsődefejlesztésekre idén jelentős fejlesztési forrás áll rendelkezésre, mintegy 104 milliárd forint. Ősztől elérhető lesz a család és munkahelyi bölcsődébe járó gyermekek után a térítési díj átvállalása, az igényelhető összeg gyermekenként havi legfeljebb 40 ezer Ft adómentes támogatás, jövőre pedig a családi és munkahelyi bölcsődék költségvetési támogatása a jelenlegi közel duplájára emelkedik.


(kép: shutterstock)